Meteorit robbant Délnyugat-Szibéria felett

Hakaszföld lakói kedd este lehettek figyelmesek az égbolton látható jelenségre, derült ki a Russia Today orosz állami televízió oldaláról.

Az éjszakát nappallá tevő jelenséget helyi idő szerint 18 óra 37 perckor lehetett szemügyre venni, a Szajanogorszk városában élők pedig olyan jól látták a meteorit tűzcsóváját, hogy felvételeket is készítettek róla. A szemtanúk elmondásuk szerint megijedtek az égi jelenségtől, nem tudták, hogy mi történik, illetve pokolgépnek hitték azt. Egy tanú így számolt be a látottakról a hírtelevíziónak:

” Hirtelen fény támadt. Nem volt olyan, mint nappal, de mégis nagyon fényes volt. A közeli hegy felé tekintettünk, (…) egy hatalmas meteorit repült felette. Csóvája volt. Őszintén féltem, azt hittem, bomba.” – emlékezett Olga Szagalakova.

Cseljabinszk felett három évvel ezelőtt 500 ezer tonna TNT-nek megfelelő energiával megsemmisült egy meteorit, több, mint ezer sebesültet hagyva maga után. Viktor Grohovszkij, az Uráli Szövetségi Egyetem (URFU) professzora szerint a kedden becsapódott test kisebb volt a 2013-asnál. A tervek között szerepel a meteorit darabjainak felkutatása majd megvizsgálása, de ehhez előtt ki kell számítani a pontos pályát, amin haladt. Feltehetőleg néhány nap alatt ez sikerül is.

Forrás: Origo

Kép: ujszo.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]