10 éve hunyt el a Száguldó Őrnagy

Puskás Ferenc már életében legendává vált, halála után pedig még nagyobb tisztelet övezi. A legendás Aranycsapat kapitányaként az egész világ rajongott érte, cseleit és váratlan megmozdulásait manapság is szívesen idézik fel a futball rajongók.

d000202AE39c5c1f9a2ca

Bozsik József (bal oldalon) gyerekkori jó barátja volt Puskásnak

Puskás Ferenc 1927 április 1-jén született a budapesti Rókus kórházban Purczeld Ferenc néven. Édesanyja nem akarta hogy fiát bántsák amiatt, hogy Bolondok napján született, ezért mindent elkövetett, hogy a kis Öcsi születésnapja április 2-án legyen. Karrierje legmeghatározóbb eseménye az volt, amikor édesapja szerződést kapott Kispesti AC csapatától, közvetlenül a stadion  mellett. Az első életre szóló barátságot is itt kötötte, Bozsik Józseffel az ugyancsak legendás futballistával, aki a szomszédban lakott. Amikor a KAC Budapesti Honvéd néven élt tovább, minden játékos hivatásos katona lett, így Puskás a posztumusz dandártábornok tisztséget kapta meg. 1952-ben  nem csak az  olimpiai bajnoki címnek örülhetett, hanem megszületett, kislánya Anikó is. Az 1956-os forradalom idején az Aranycsapat egy Dél-Amerikai túrán vett részt, ahol többen úgy döntöttek, hogy nem térnek haza. Puskás Bécsben várta feleségét és kislányát, majd Olaszországban próbált szerencsét. Végül 1958-ban kapott szerződét, a spanyol Real Madrid játékosaként.

31 évesen másodvirágzását élte, nyolc év alatt 5-ször lett spanyol bajnok, és 3-szor nyerte el a BEK trófeát, ami Európa legjobb csapatának jár. Visszavonulása után edzőként tevékenykedett, majd a rendszerváltozás után 1991-ben hazatért. 1993-ban néhány mérkőzés erejéig a magyar válogatottat mint szövetségi kapitány irányította, de egészségi állapota hamar megromlott, az  Alzheimer-kór egyik fajtája támadta meg. Betegsége alatt sokan látogatták meg, 2005-ben a Real Madrid sztárjai is Budapestre látogattak, hogy jó kívánságaik mellett egy gálamérkőzést játszanak a magyar futball legjobbjaival Puskás tiszteletére. Hosszas betegség után 2006. november 17-én hunyt el mindenki  Öcsi bácsija, az Aranycsapat legendás 10-es mezben játszó kapitánya. Temetésére  a rajongók mellet világsztárok és előkelőségek érkeztek, a szertartás a róla elnevezett stadionnál kezdődött, ahonnan hintón kísérték el a Szent István bazilikába utolsó útjára. Egyes források szerint a szertartás 185 millió forintba került.

Halála után utcát neveztek el róla Kispesten a stadion közelében, labdarúgó klubot Felcsúton, valamint a FIFA minden évben a legszebb gólért járó díját is róla nevezte el. 2014 óta  kapható a Puskás sör is, a legenda arcképével, aláírásával és a 10-es mezszámmal.

forrás: puskas.com
kép forrása: 24.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]