Világpolitikai ihletettségű a 2016-os év szava

Az Oxford Dictionaries minden évben megválasztja az év szavát. Idén a post-truth (posztigazság) kifejezés lett a győztes, aminek magyar megfelelőt nehéz találni, ezért érdemes jobban utánanézni a szó jelentésének.

A szó akkor használatos, ha a politikai véleményformálásban az érzelmek és a személyes meggyőződések szerepe nagyobb az objektív tényekéhez képest. Előfordulása a júniusi Brexitnek és az amerikai elnökválasztásnak köszönhetően kétezer százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest.

A nyertes kifejezés az előző év társadalmi, gazdasági és kulturális eseményeihez kötődő szavakat tartalmazó listáról került kiválasztásra. Versenyben voltak még az alt-right (amerikai szélsőjobb), a Brexiteer (a britek Európai Unióból való kilépését támogató személy) és a coulrophobia (bohócoktól való irracionális félelem) szavak is.

Az oxfordi angol szótárból kiderül, hogy a győztes posztigazság szót először 1992-ben használták, napjainkban pedig a közösségi média hírforrássá válása és a növekvő bizalmatlanság miatt egyre inkább teret nyer a nyelvben. A televíziónak köszönhetően futótűzként terjednek az információk, gyakran tévhitek befolyásolják az embereket. – indokolta az eredményt Casper Grathwohl, a szótár munkatársa.

A tavalyi évben az emoji, azaz az érzelmeket kifejező arc nyerte el az év szava címet, utalva arra a problémára, hogy a szavaknak és a betűknek mennyire nehéz megfelelniük a századra jellemző virtuális kommunikáció elvárásainak.

Forrás: HVGEdulineEduline

Kép: Oxford Dictionaries

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]