Visszavonulás után az olimpián, imádkozás után kajakozás: ez mind Rio!

A brazíliai Rio de Janeiróban idén augusztusban kerül megrendezésre a sportolók legnagyobb, négyévenként esedékes seregszemléje, a 2016. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXXI. nyári olimpiai játékok. Most az olimpiával kapcsolatos, érdekesebb hírek között szemezgetünk.

106 éves az olimpiai lánggal való futás korrekordere

2016. június 18. óta a 106 éves brazil Aida Gemanque az olimpiai láng legidősebb hordozója, miután Macapá városában ő is futott a fáklyával. Gemanque 2013-ban már volt világrekorder, amikor 103 éves korában vált a világ legidősebb ejtőernyősévé. Eddig Alekszander Kaptarenko asztaliteniszező volt az olimpiai láng legidősebb hordozója, ő a 2014-es szocsi téli olimpia előtt 101 évesen vitte a fáklyát.

Addig nyaggatták a világcsúccsal, amíg csak összejött neki

Július elején az ausztrál Cate Campbell az olimpia előtti utolsó versenyén megjavította a női 100 méteres gyorsúszás világcsúcsát. Az olimpiai és világbajnoki címmel is büszkélkedő úszó a brisbane-i Grand Prix versenyen 52,06 másodperccel adta át a múltnak a korábbi világrekordot, ami 52,07 másodperccel a német Britta Steffen nevéhez fűződött a 2009-es római világbajnokság óta. A verseny után készült interjúban Campbell megkönnyebbülten osztotta meg a riporterekkel, hogy évek óta szinte egyfolytában a világcsúcs miatt nyaggatták, és mivel végre sikerült, nem fogják többé az orra alá dörgölni.

Négy terrorista újságírónak álcázva próbált bejutni az ötkarikás játékokra

Miközben 460 ezer akkreditációs kérelmet nyújtottak be a riói ötkarikás játékok szervezőihez, négy, terrorista mozgalomhoz kapcsolható személy akkreditációját utasították el a brazil hatóságok. Az érintettek kilétét és nemzetiségét homály fedi. Az olimpia alatt 47 ezer rendőrt és 38 ezer katonát mozgósítanak a mintegy 10 500 sportoló és 500 ezer turista biztonsága érdekében.

Muhammad Ali, a riói olimpikon

A brit ökölvívók legfiatalabbika Muhammad Ali lesz Rióban. A 20 éves, 52 kilóban versenyző bokszoló egy törökországi kvalifikációs viadalon nyert aranyérmet áprilisban. Az ifjú öklöző mindig is felnézett híres névrokonára, éppúgy emberként, mint sportolóként, és nevéhez méltóan igyekszik majd helytállni a játékokon. Fiatal kora ellenére akár a végső győzelemre is esélyes lehet súlycsoportjában, mivel lehetséges ellenfelei közül eddig nem sokan tudták legyőzni. A legendás Muhammad Ali idén június 3-án hunyt el.

Négy olimpiáról lemaradt, majd visszavonult, de 40 évesen mégis ott lesz Rióban

Scott Westcott ausztrál atléta élete a futás. Már négy olimpiára próbálta meg kvalifikálni magát előbb 5 és 10 ezer méteren, majd maratoni távon, de egyszer sem sikerült kijutnia az ötkarikás játékokra. 2008-ban hazája második leggyorsabb maratonfutója volt, de az ausztrál szövetség akkor csak egy férfi sportolót indított maratonfutásban. 2012-ben motorbalesetet szenvedett, így esélye sem volt megközelíteni korábbi idejét, végül 2013-ban úgy határozott, szakít a profi sporttal, és inkább a családjára, feleségére és három gyerekére, valamint a munkájára összpontosítja a figyelmét. A foglalkozását tekintve futóedző Westcott, aki 8-10 éves gyerekekkel foglalkozik, 40. születésnapjához közeledve mégis úgy döntött, elindul a Berlin Marathonon, és mivel 2:15:30 alatt lefutotta a távot, bőven teljesítette az olimpiai kvótához szükséges időt. Bent van a legjobb három ausztrál maratonfutó közt, és mivel hazáját idén hárman képviselik Rióban, a 40 éves sportoló is készülhet élete első olimpiájára.

Sporttörténelmi esemény Rióban: anya és fia egy olimpián

A 47 éves grúz Nino Salukvadze számára több okból is különleges lesz az idei játékok. Egyrészt ez lesz a nyolcadik olimpiája, amivel beéri Jozefa Idemet, a német-olasz kajakoslegendát, aki szintén nyolc olimpiai részvétellel büszkélkedhet. Az amúgy hatszoros világbajnok, négyszeres Európa-bajnok grúz sportlövő már 1988-ban részt vett a szöuli játékokon, még szovjet színekben lett aranyérmes női 25 méteres pisztolyban, 10 méteres légpisztolyban pedig ezüstérmet szerzett. 30 évvel ezután, 2008-ban Pekingben lett bronzérmes 10 méteren, most újfent mindkét számban indul. Fiúgyermeke, a 18 éves Cotne Macavariani is ott lesz az ötkarikás játékokon, 10 és 50 méteren indul, amivel édesanyjával közösen sporttörténelmet írnak – anya és fia még sosem indult ugyanazon csapatban olimpián.

A buddhista szerzetes ötkarikás éremért imádkozik

A 27 éves japán Kazuki Yazawa buddhista szerzetesként mindennap napkelte előtt kel, tökéletesre borotválja a fejét, felölti szerzetesi köpenyét és elvonul a naganói Zenkódzsi Daikandzsin templomba, ahol hosszú órákat imádkozik a földön ülve, elmélyülve a saját belső világában, majd nem mellékesen vallástörténetet tanul. Mindez délután háromig tart, amikor is átöltözik és a közeli folyón másfél órát edz, kiegészítésképpen pedig fut, és szerzetestársaihoz hasonlóan különböző tornagyakorlatokat is végez. Yazawa a 2008-as pekingi olimpián 18. helyezésével nem jutott be a férfi szlalom kajak egyes 15 fős elődöntőjébe, de négy évvel később, Londonban már kilencedik lett, ami japán rekord kajak-kenuban. Yazawa a tavalyi japán válogatóverseny győzteseként szerezte meg a riói kvótát, és idén már sportága első japán olimpiai érmeseként szeretne bekerülni hazája sporttörténelmébe.

Sokoldalú olimpikonunk már három sportág bajnoka

Fedett pályás Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes súlylökőnk, Márton Anita a napokban már kilencedik országos bajnoki címét szerezte meg, de nem ám súlylökésben, hanem diszkoszvetésben. És ha mindez nem lenne elég, Anita már súlyemelésben is büszkélkedhet bajnoki címmel. Persze a legjobb mindenképpen az lenne, ha most augusztusban a súlylökésben bizonyítana…

Magyar LEG-ek Rióban

A magyar olimpiai csapatban Késely Ajna a legfiatalabb, a Kőbánya SC úszója az olimpia után, szeptember 10-én tölti be a 15. évét. Rióban Imre Géza lesz a legidősebb olimpikonunk: a világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző decemberben volt 41 éves. A részvételi csúcsot Mohamed Aida vívó és Gádorfalvi Áron szörföző tartja majd, ők sorozatban a hatodik olimpiájukon vesznek részt, amivel beérik a rekorder, hétszeres olimpia bajnok Gerevich Aladárt, Aida pedig a nők között ezzel meg is előzi a szintén vívásban jeleskedő Rejtő Ildikót, így nőként nemsokára a legtöbb olimpiai szerepléssel büszkélkedhet. A küldöttség legmagasabbja Vámos Márton vízilabdázó és Kővágó Zoltán diszkoszvető egyaránt 204 centiméterrel, a legalacsonyabb pedig a 154 centis maratoni futó, Szabó Tünde, míg küldöttségünk legnehezebb tagja Nagy Péter súlyemelő a maga 150 kg-jával. Reméljük, hogy az ötkarikás játékok alatt is nő majd a rekordok száma, például Szívós Márton lehet az első, aki nagyapja és édesapja után a családban sorrendben harmadikként nyer aranyérmet olimpián.

Az ország legnagyobb szurkolói zónája a budapesti Március 15. téren

Az M4 sportcsatorna olimpiai közvetítéseit 5×7 méteres kivetítőn, akár 5-6 ezren is élvezhetik a fővárosi Március 15. téren kialakításra kerülő szurkolói zónában. A szervezők igyekeznek mindent elkövetni, hogy a program valódi közösségi élménnyé, családi eseménnyé válhasson, a gyereksarokban pl. animátorok foglalkoznak majd a kicsikkel, hogy a nagyok nyugodtan szurkolhassanak. A szurkolói központot bárki ingyen látogathatja, közösen buzdítva sportolóinkat a minél jobb eredmény elérése érdekében, bízva abban is, hogy Magyarország elnyeri a 2024-es olimpia rendezési jogát, hogy végre hazai helyszíneken is együtt örülhessünk a magyar sikereknek.

Források:

mob.hu, olimpiaijatekok.eu, 24.hu, nso.hu

Kép forrása:

www.nhc24.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]