Út a maláriától az olimpiai éremig

Anyika Onuora 2015 októberében nyaralni indult Nigériába. Régen látott családtagjait, szerette volna újralátni, na meg persze pihenni egy kicsit. De sajnálatos módon a 32 éves sportoló maláriát kapott, amely miatt sétálni is képtelen volt. Riói olimpiai álmai szertefoszlani látszottak, de ő nem adta fel.

Szerencsére Onuorat azonban nem olyan fából faragták, aki egykönnyen feladja. Mindösszesen 10 hónappal a tragikus esemény után dobogóra állhatott a 4×400-as futó váltó tagjaként. Még csapattársai sem tudták pontosan, hogy milyen kockázatokat vállalt a versenyző azért, hogy beteljesíthesse álmait.
Mikor Onuorát diagnosztizálták betegségével, az orvos annyit mondott, szerencsés hogy életben van. Ez a szófordulat messze nem a legkecsegtetőbb, amit egy orvos szájából hallhatunk. Onuora fejében azonban csak az járt, hogy lassan indulnia kéne edzésre, hiszen az Olimpiát nem az fogja megnyerni, aki hosszú órákat tesped az orvosnál.
Sokáig nem is volt tudatában, hogy megfertőződött. Éppen Dominikában volt, amikor a tünetei kezdtek rosszra fordulni. Arra lett figyelmes, hogy a vizelete nagyon-nagyon sötét. Ekkor lépett kapcsolatba az atlétikai szövetség orvosi stábjával. Ők kezdetben arról faggatták az atlétát, hogy biztosan nem fogyasztott-e nagyobb mennyiségű alkoholt. Mikor visszatért Londonba újra edzésbe állt. Érezte, hogy valami nincs rendben. Amikor befejezte az edzést, abban a pillanatban a láza az egekbe szökött. Azonnal kivizsgálták, a csapat orvosa azt állapította meg, hogy a veséjével van gond, és beutalta egy specialistához. Onuora akaratosságára jellemző, hogy bódító láza ellenére autóba ült, és elvezetett a St John kórházba. Állapota gyorsan romlott. Magas láza mellett rengeteget hányt, gyomor-és fejfájás is gyötörte. Állandóan rázta a hideg vagy épp verte víz. Ekkor még fogalma sem volt arról, mi okozhatja a problémát.
Anyika+Onuora+Olympics+Day+7+Athletics+pdHKuDAl9-al
Mikor megállapították, hogy malária okozza a rosszulétét, már negyven foknál is magasabb volt a láza, ápolói sürgették, hogy azonnal jeges fürdőt kell vennie, ő azonban már képtelen volt lábra állni, ezért jégakkukkal helyettesítették paplanját. A legrosszabb azonban csak ezután következett: karanténba helyezték.
Amikor végre kiengedték a karanténból, még mindig kórházi ápolásra szorult. Ekkora legalább már sétálgatni tudott, még ha módfelett ügyetlenül is. Elmondása szerint ez volt a téli felkészülése. Körbe-körbe sétálgatott a kórteremben. A sors ajándéka, hogy pont születésnapján engedték ki a kórházból, első dolga az volt, hogy egy mélyet szippantson a friss levegőből.
Felépülése után már a legkeményebb edzést sem érezte szenvedésnek. Pontosan tudta, hogy mi a legrosszabb, ami a testével történhet, és a kimerítő tréningek annak közelében sem voltak. Azonban Olimpiai álmai veszélyben voltak, mert a kórházban töltött idő miatt nem tudott részt venni az egyéni kvalifikációs futamokon. „Szerencséjére” beválasztották az Egyesült Királyság 4×400as váltójába. Ekkor fogadalmat tett, hogy érem nélkül nem fog hazatérni. Szavához sikerült hűnek maradnia, augusztusban beteljesítette álmát: Chritine Ohuruogu, Emily Diamond és Eilidh Doyle oldalán bronzérmet nyertek.
570109030
A verseny előtt csak egy-két embernek árulta el, milyen egészségügyi problémával küzdött. Nem akarta, hogy egy esetleges rossz eredmény esetén kifogásként felhozhassák. Az Olimpia után sem volt 100%-ig biztos abban, hogy elárulja titkát. Azóta Onuora nagykövete lett egy malária ellen küzdő szervezetnek, akik igyekeznek tájékoztatni a társadalmat, hogy mi is ez a betegség, s legfőképpen: hogyan előzhető meg.

Forrás:BBC
Kiemelt kép: girlswithmuscle.com
Kép

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]