III. Tusványosi Finálé – sport határok nélkül

Véget ért az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, mely július 19-24. között került megrendezésre a festői szépségű Tusnádfürdőn. A fesztivál zenei- és kulturális programjai, illetve a szabad egyetem előadásai mellett a sport sem került háttérbe – a hagyományokhoz híven a Tusványosi Finálét is itt rendezik, ahol fiaink parádés eredményt értek el.

Az ELTE-BEAC Futsal idén is képviseltette magát a nemzeti összetartozást erősítő rendezvénysorozaton. Harmadik alkalommal rendezték meg idén a Tusványosi Finálét (TuFi), mely a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájához (KEK) hasonló, határon belüli és kívüli magyar csapatok között rendezett esemény.

buz_EOAz első tornát 2014-ben nyolc csapat részvételével rendezték meg, az esemény fővédnöke akkor Buzánszky Jenő, egykori magyar olimpiai aranyérmes válogatott játékos volt. Az első TuFi döntőjének kezdőrúgását ő végezte el, illetve a díjakat is ő adta át a dobogósoknak. A 2015-ben bekövetkezett halála után a második rendezvény az In Memoriam Buzánszky Jenő – Tusványosi Finálé 2015 névvel került megrendezésre, a fővédnöki szerepet Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke kapta meg, aki egyben a FourFourTwo magazin főszerkesztője, illetve a Puskás Intézet elnöke is.  A meghívottak között szerepelt még Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, illetve Scheuer Gyula, egyetemünk kancellárja is. Ezen kívül az idei mezőnyben hat csapat szerepelt: a marosvásárhelyi F. R. Ady, a kolozsvári Góbék, a székelyudvarhelyi ‘69 SixtyNine, a csíkszeredai Hargita, Budapestről pedig a BME és az ELTE-BEAC.

A TuFi sorsolása alapján két csoport került kialakításra, s a csoportmeccseket követően csapatunk a döntőig meg sem állt. A szombati végső rangadót az F. R. Ady csapatával játszottuk, ám ezúttal a marosvásárhelyiek bizonyultak erősebbnek. A jobbnál jobb támadásokat éles kontrák követték mindkét csapat részéről, de Sajben szokásához híven bravúrozott a kapuban. A kétszer 12 perces meccsen azonban ellenfelünknek kedvezett Fortuna, így végül ezüst éremmel távoztak fiaink a Székely fogadó melletti pályáról. Harmadik helyen a BME csapata végzett, negyedik lett a Hargita, az ötödik helyen pedig holtverseny alakult ki a SixtyNine és a kolozsvári Góbék között.

tufi_EO

A csapat tagjai voltak – felső sor: Kiss Benjamin, Sajben Marcell (k), Rácz Roland, Róm Mihály – alsó sor: Gáspár Dávid, Simon Péter, Szini László – technikai vezető: Simon Gábor

A meccseken kívül a szabad egyetem programjai között is képviseltette magát a BEAC. Az EFES – Erdélyi Főiskolások és Egyetemisták Sátrának programkínálatában a Sapientia EMTE és az ELTE részlegén Simon Gábor (BEAC ügyvezető elnöke) által moderált kerekasztal-beszélgetésre került sor, melynek meghívott vendégei Ilyés Szabolcs (TuFi főszervezője) és Szöllősi György (TuFi fővédnöke) volt. A beszélgetés témája az “Egyetemi sport határok nélkül” volt, a beszélgetés alatt többek között szó esett az ELTE TuFi-hoz való csatlakozásának történetéről, melyre 2010-ben a Paksi Halászlé csapatával került sor, illetve Szöllősi György az oktatás és hivatásos labdarúgóképzés kapcsolatáról fejtette ki a véleményét, miszerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene labdarúgóink iskolapadbeli motivációjára fektetni, hogy később ez a mozzanat a tanulmányi eredmények javulásában mutatkozzon meg.

Forrás: uh.ro, Tusványosi Finálé – TuFi hivatalos Facebook oldala

Képek: uh.ro, Kövecses Gréta

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]