Emberéleteket követel a riói olimpia

A Rio de Janeiróban folyó olimpiai építkezések 2013-tól 2016-ig tartó időszakában a munkálatok során minimum 11 ember vesztette életét. A tragédiák nem tekinthetők balesetnek, mindegyik hátterében gondatlanság vagy a műszaki biztonsági előírások be nem tartása áll. Az építésügyi felügyelet az olimpia megnyitásáig újabb áldozatoktól tart.

Rio de Janeiróban 2016. augusztus 5. és 25. között rendezik meg a 31. nyári olimpiát. Ez az első alkalom, hogy Dél-Amerikában tartják az ötkarikás játékokat.

A 2013-tól 2016-ig tartó időszak adatai szerint eddig az olimpiát előkészítő építkezési munkák során 11 ember halt meg. A legtöbben (hárman) a riói metró bővítésén vesztették életüket, de a versenyek többségének helyet adó Olimpiai Park építkezésén is két ember lelte halálát.

Robson Leite, Rio de Janeiro szövetségi állam építésügyi felügyeletének vezetője elkeserítőnek nevezte ezt a számot. A 2014-es brazil labdarúgó világbajnokság munkálata során ennél hárommal kevesebb, vagyis nyolc ember vesztette életét. A legutóbbi olimpiai előkészületekkel összehasonlítva még szomorúbbnak tűnik ez a mennyiség: a 2012-es londoni olimpia építkezései egy ember életét sem vették el.

Leite szerint a bekövetkezett tragédiák nem csupán a véletlen művei. A haláleseteket valószínűleg gondatlanság vagy a műszaki biztonsági előírások be nem tartása okozhatta. A magas halálozási szám összefüggésben állhat a munkálatok rossz tervezettségével és a sietséggel is. Több olimpiai objektum építése ugyanis késésben van. Emiatt Rio de Janeiro szövetségi állam építésügyi felügyelete attól tart, az olimpia kezdetéig még több áldozatra lehet számítani.

Forrás: index.hu
Kép: vs.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]