“BEAC – Az elsők” címmel rendez sporttörténeti kiállítást egyetemünk sportegyesülete

2016. május 6-án, a Pázmány-nap részeként, a Magyar Sport Napja és a 2016-os nyári olimpiai játékok alkalmából ünnepi rendezvény keretein belül megnyitják a „BEAC – Az elsők” című kiállítást, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a BEAC közös történelmének legszebb és legérdekesebb pillanataiba enged betekintést.

Az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be a magyar sportéletben. Vezetői, tagjai több sportág meghonosításában és népszerűsítésében az élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is. Fennállása óta 6 olimpiai bajnokot, több világ- és Európa-bajnokot, valamint több száz országos bajnokot adott Magyarországnak.

A kiállításban az egyesület 118 éves történetét olyan kiváló BEAC-osok érdemein és eredményein keresztül kívánják bemutatni, akik teljesítményükkel megbecsülést szereztek Magyarországnak, az egyetemi sportnak és méltán írták be úgy őket a történelemkönyvekbe, mint „ELSŐK”.

Az ELTE és a BEAC a megnyitó előtt a Magyar Sport Napja és a közelgő riói olimpia kapcsán köszönti olimpiai kvótás sportolóit (Csere Gáspárt, Kapás Boglárkát, Srp Miklóst és Staicu Simonát), valamint a 2014/2015-ös tanév egyetemi országos bajnokságok ELTE-s bajnokait, érmeseit és egyetemünk élsportolóit.

Megnyitó beszédet mond dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, a kiállítás fővédnöke.

A kiállítás további védnökei:

Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja
Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára
Dr. Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere

 

A kiállításmegnyitó időpontja: Magyar Sport Napja 2016. 05. 06. – 15:00

A kiállításmegnyitó helyszíne: ELTE Egyetemi Könyvtár 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Előzetes program:

Köszöntő beszédek a Magyar Sport Napja alkalmából

Riói olimpián szereplő ELTE-s, BEAC-os olimpikonok köszöntése

A „BEAC – Az elsők” c. kiállítás megnyitója

 

A kiállítás az Egyetemi Könyvtár után más helyszíneken is látható lesz, többek között az ELTE karainak közösségi tereiben, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, illetve az Albertfalvai Művelődési Házban.

További részletek: BEAC – Az elsők című kiállítás Facebook eseménye

Pázmány-napi meghívó

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]