Történelmi emlékhely lehet a Trefort-kert

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság öt új helyet javasolt a történelmi emlékhelyek listájára, melyek közül az egyik az ELTE Bölcsészettudományi Karának kampuszának helyet adó Trefort-kert. Az előterjesztésről júniusban kezdődnek meg az egyeztetések.

A meglévő negyvenhat történelmi emlékhely mellé öt új helyet tüntetne ki ezzel a címmel a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. A hatályos jogszabály szerint az az épített környezet vagy természeti helyszín nyilvánítható történelmi emlékhellyé, amely alkalmas megemlékezések tartására, ahol társadalmunk műveltségi szintjét, hazánk nemzetközi elismertségét jobbító, az ország függetlenségének védelmében a múltban gyökerező és a jövőt meghatározó, a nemzet emlékezetére méltó esemény történt, vagy amely helyszínen az ország politikai életében irányadó állami döntés, intézkedés valósult meg.

A kormány a Bizottság javaslatára a következő kiemelkedő történelmi jelentőségű helyeket venné fel a listára:

  • Budapest, Trefort-kert
  • Cegléd, Huszárlaktanya épület
  • Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy-emlékcsarnok
  • Tatabánya, Turul emlékmű
  • Vizsoly, református templom.

A Trefort-kert minden bizonnyal a Budapesti Építészeti Kamara Nívódíjával jutalmazott emlékművének köszönhetően érdemelte ki a jelölést, melyről szóló korábbi írásunkat itt olvashatod.

Forrás: kormany.huOrigo
Kép: eduline.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]