Köd – itt a Képzelt Város negyedik nagylemeze

Borús hangulatokból építkezik a Képzelt Város most megjelent negyedik nagylemeze, a Köd. A korong érdekessége, hogy a dalok nagy részét egy őszi hétvége ihlette, amikor az egész zenekar elvonult Upponyba, hogy a külvilágtól elzárva az alkotásra koncentráljon. A végeredményt élőben május 11-én az A38-on prezentálják.

A Képzelt Város meghatározó alakja a hazai post-rock színtérnek, zenéjük sötét gitárszövetekből épül, melyeket meglágyít a csapat védjegyének számító cselló, teszik mindezt immáron 11 éve. A zenekar gitáros-szintetizárosa, Miskolczi Márton az elmúlt egy évet Dániában töltötte, így a Ködig kevesebbszer lehetett hallani a zenekar felől, – bár koncerteztek és egy akusztikus EP-t is megjelentettek -, a nagy közös együttzenélések megritkultak. Marci hazatérésével azonban visszatért az alkotókedv is, így ősszel elvonultak egy térerő nélküli faluba, Upponyba, hogy inspirációt gyűjtsenek és dalokat írjanak. Az upponyi hétvégéről Kovács Ákos András, a zenekar énekes-gitárosa mesél: „Az Upponyba való elvonulásnak fontos motivációja volt, hogy a mindennapokban nem igazán tudtunk a közös alkotásra koncentrálni. A heti egy próbával nehéz felvenni egy adott ritmust és következetesen végigvinni egy elképzelést. Ehhez ki kell egy kicsit szakadni, és együtt lenni, beszélgetni, kirándulni. Ráadásul így a mi fejünkben is máshogy ragadnak meg a dolgok, hogy kötődnek hozzá emlékek. Szinte valamennyi témához hozzá tudok rendelni egy-egy ilyen élményt, ami sokkal jobb, mintha a levegőtlen próbateremben született volna meg, és mint kellemes emlék is eltűnne.”
Köd: https://kepzeltvaros.bandcamp.com/album/k-d
A dalokat végül a törökbálinti Supersize Recordingban vették fel, ezúttal is egyben feljátszva őket, Horváth Attila segítségével, míg az éneket és a csellót Marci és Győrffy Máté, a zenekar gitáros-basszusgitárosa hamarosan induló stúdiójában, a Keplerben rögzítették. A lemez keveréséért Marci felelt, aki dániai kint léte alatt végezte el a hangmérnöki képzést, az anyag masterelését pedig szintén Horváth Attila végezte.
Ahogy már megszokhattuk a Képzelt Várostól, a lemez borítója ezúttal is a csapat tagjainak kézjegyét viseli, képbe öntve a tíz dal sajátos hangulatvilágát: „Az albumcím egy megfoghatatlan természeti jelenség, ugyanakkor a zene és a szöveg, amibe ezt belefoglaljuk, racionális. A borítóhoz felhasznált suminagashi képek a ködre reagálnak: minden egyes másodpercben más formát ölt a vízbe cseppenő tinta. Marcival fogtunk annyi tányért, amennyi otthon volt, öntögettünk, kattintottunk, csepegtettünk újra és újra. Ezeket a képeket használva Bihari Eszter (https://www.facebook.com/Bihari-Eszter-Be–1636794939934053/?fref=ts) tervezte a borítónkat. Ezúton is nagyon köszönjük neki.” – Mondja Barta Gyöngyi, a zenekar csellistája.
A Köd a MamaZone kiadó gondozásában jelent meg, a lemezbemutató koncert pedig május 11-én, az A38 Hajón lesz, ahol a szintén post-rockban utazó spanyol Toundra és az osztrák Doomina társaságában játszanak.
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1510287305944236/?fref=ts
https://www.facebook.com/kepzeltvaros/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]