Budapest lesz 2019-ben Európa Sportfővárosa

Budapestnek ítélte a brüsszeli székhelyű Európai Sport Fővárosai Bizottság (ACES) a 2019-es Európa Sportfővárosa címet. A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója szerint a 2024-es nyári olimpia megrendezéséért versenyben lévő Budapest mellett Málaga, Jereván és Valletta pályázott. A címet 2001 óta ítéli oda az ACES a pályázatot benyújtó városoknak, először Madrid kapta meg, az idei évben pedig Torino a kontinens sportfővárosa. 2016 és 2018 között Prága, Marseille és Szófia viselheti majd a címet.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese úgy véli, a cím elnyerése hozzájárulhat ahhoz, hogy a város pályázata a 2024-es olimpia rendezési jogáért sikeres legyen. Emellett nagyobb médiafigyelem is irányul Budapestre, és mivel a pályázatot már meglévő sporteseményekhez kapcsolták, nincs szükség külön infrastrukturális fejlesztésekre.

Fábián Pál, a MOB sportigazgatója szerint Budapest már több alkalommal is bizonyította versenyszervező képességét, vendégszeretetét, például az elmúlt években rendezett birkózó- és a vívó-világbajnokságon, illetve a vízilabda és a cselgáncs Európa-bajnokságon. Az olimpiai bajnok sportvezető úgy gondolja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság reformprogramja, az Agenda 2020 épp az olyan közepes városoknak ad olimpiarendezési lehetőséget, mint amilyen Budapest. A 2024-es pályázat sikerességéhez viszont rengeteg munka várna még a kormányra, a MOB-ra és Budapestre.

Forrás: MTI

Kép: hosszabbitas.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]