MEFS ünnepi közgyűlés és eskütétel

Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként két Életműdíjat, öt Aranyplakettet, valamint öt hallgatói elismerést adtak át a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) június 19-ei ünnepi közgyűlésén. A közgyűlést követő ünnepségen tették le fogadalmukat a 2015. július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadéra induló, közel 170 fős magyar csapat sportolói, akik közül számos ELTE-snek is szoríthatunk majd.

Az ünnepi közgyűlésen prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke és dr. Székely Mózes főtitkár adták át az elismeréseket a kitüntetetteknek. Életműdíjat kapott Máté János, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egykori vezetője és Kelemen Endréné, a Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője. Aranyplakettet vehetett át Győrfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója, a MOB korábbi osztályvezetője, Lévai Béla, az Óbudai Egyetem Sportirodájának vezetője, Boda Péter, a Miskolci Egyetemi Sportlétesítmények vezetője, Szabari János, a BEAC kosárlabda szakosztályának vezetője, valamint Fábián László olimpiai, világ és Európa-bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója (Ö bakui tartózkodása miatt később veszi át a díjat).

Továbbá az egyetemi, főiskolai hallgatók közül a felsőoktatás sportéletének fejlesztésért öt hallgató részesült elismerésben: Mátics Zoltán (BME), Molnár Dániel (DE), Pap Csaba (PTE), Jancsó Máté (SOTE), valamint az ELTE hallgatója, Karvaly Márton. A Közgyűlés delegált tagjai a MEFS elnökség tagjává választották az olimpiai, világ és Európa-bajnok Gyurta Dániel. A legsikeresebb, jelenleg is aktív magyar férfi versenyúszót a 2012. évi Londoni Olimpián aranyérmet szerző, felsőoktatásban tanuló bajnokok jelölték maguk közül. A nemrég módosított MEFS-szabályzat alapján az egyetemi sport országos szervezetének vezetésébe bekerülő olimpiai bajnok egyben a MEFS Versenysport Bizottságának is tagjává válik.

Az ünnepi közgyűlést követően a sportvezetők és a díjazottak jelenlétében tartották meg a 2015. július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadéra induló magyar csapat fogadalomtételét. Horváth Marcell golfozó, a University of St. Andrews első évfolyamos Közgazdaságtan és Menedzsment szakos hallgatója mondta el a fogadalomtétel szövegét. A sportolók Fogadalmukban többek között ígéretet tettek arra, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásuk szerint, a Fair Play szellemében készülnek a 28. Gwangjui Nyári Universiádéra és mindent megtesznek azért, hogy a világ egyik legnagyobb sporteseményén eredményesen képviseljék Magyarországot. A XXVIII Nyári Universiadén 150-160 ország 10-12 ezer felsőoktatásban tanuló élsportolója vesz részt, előreláthatólag 13 sportágban drukkolhatunk majd magyar versenyzőknek. Egyetemünket Brixel Mónika, Katona Szidónia, Mansaré Anna Manty, File Matyás, Do Phuong Nam, Ravasz Etele Koppány és Fazekas Tibor Zsolt fogja képviselni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]