Sportoló egyetemisták, avagy így sportolunk mi

A sport hatására változik a testünk, magabiztosabbak leszünk, javul a közérzetünk. De vajon, mi, egyetemisták mennyire vagyunk tisztában ezekkel? A Bíbor Béka felméréséből talán erre is választ kapunk…

Fontos a mozgás, az egészséges életmód. A sport hatására változik a testünk, magabiztosabbak leszünk, javul a közérzetünk és még hosszasan lehetne sorolni, hogy miért is éri meg elkezdeni mozogni. De hogy mi, felsőoktatásban tanulók mennyire is figyelünk oda magunkra, az a Bíbor Béka által készített kérdőívből kiderül. A kérdőívet 2013 decemberétől 2014 januárjáig lehetett kitölteni.

De mi is az a Bíbor Béka? A Bíbor Béka egy civil kezdeményezés. Támogatni, ösztönözni szeretnék a magyar szabadidősport szereplőit aktivitásukban. A Bíbor Béka által készített felmérésből kiderül, hogy a fiúknak és a lányoknak más az érdeklődési köre és más a motivációja a testmozgást illetően. Elmondható, hogy férfitársaim elsődlegesen erősíteni szeretnek, míg a lányoknak az alakformálás a leginkább fontos. Az online kérdőívet megközelítőleg a budapesti egyetemisták 5 %-a töltötte ki. A kitöltés önkéntes alapon történt, a hallgatók főképp online értesülhettek róla. A véleményfelmérésben részt vett hallgatókat a sportolási szokások szerint 3 csoportra osztották.

Sokat sportolók: akik hetente legalább háromszor sportolnak.

Mérsékelten aktív sportolók, akik hetente 1 vagy 2 alaklommal mozognak.

Keveset sportolók, akik hetente alig mozognak.

Megkülönböztették azt, hogy ki melyik felsőoktatási intézménybe jár. Persze, mint minden kérdőívnek, ennek is vannak korlátai. Például belekalkulálható, hogy a kitöltők szépítettek kicsit a válaszokon – akár önkéntelenül is…

A kutatás először a motivációval foglalkozik. Feltételezi, hogy azok, akiknek a múltban jó tapasztalataik voltak, felnőttkorukban is rendszeresen mozognak. Aki mozogni szeretne, az megtalálja rá a módját és az idejét – hiszen időnk valóban arra és csak arra van, amire áldozunk.

Megállapítható, hogy szabadidőnkben leginkább a barátainkkal szeretünk lenni– jellemzően kocsmában. Nagyon népszerű még az internetezés, és csak a harmadik helyett foglalja el a sportolás, az aktív testmozgás.

A hetente legalább háromszor sportolók válaszaiból kiderül, hogy örömüket lelik a mozgásban, számukra fontos az egészséges életmód, míg a kevesebbet sportolókra nem ez jellemző, ők (még?) nem érzik át ennek jelentőségét. Felmerült még hogy a szabadidős sportolás a barátokkal való időtöltés egyik formája lehet, de ez inkább csak a férfiakra jellemző. Fontos a sport kiválasztása, mit is szeretne valaki űzni. A többség a „kipróbáltam és bejött” választ adta a „láttam és megtetszett” helyett. Fontos szempont volt még a kényelem: a választott sport az alkatunknak megfelelő legyen. A fiúk körében legnépszerűbb sport a kondizás, míg a lányoknál a futás, a kocogás. Az utóbbi tíz évben előtérbe kerültek az egyénileg űzhető sportok a csapatsportágakkal szemben.

Az anyagi szempontok sem utolsóak. Eszerint jellemzően, akik legalább heti háromszor mozognak, azok többet is költenek rá. Viszont az intenzíven sportolók harmada havi 5000 Ft-ból megússza, köszönhetően az utcai sportoknak vagy az egyetem kínálta sportlétesítményeknek, amit ingyen vagy nagyon kedvező áron lehet igénybe venni.

A válaszokból kiderül, hogy a legfontosabb a belső elhatározás, az akarat, hogy valaki sportoljon, illetve a megfelelő reklám, és a jó tájékoztatás. Minél több, a mozgás és az egészséges életmód fontosságát és pozitív hatásait terjesztő eseményekre és programokra van szükség. Hamarabb járunk el ilyenekre, ha ezek ingyenesek vagy hallgatóbarát árakon vannak.

Ha valaki ezek után kedvet kapott a teljes tanulmány elolvasásához, az IDE kattintva teheti meg.

Összességében elmondható, hogy egyre többen sportolunk és jövünk rá a mozgás áldásos hatásaira. Az egyetemek egyre több testmozgással kapcsolatos programot szerveznek, de nem csak nekik köszönhető, hogy folyamatosan növekszik a sportoló fiatalok száma. Ez a különböző egészséges életmódot hirdető és reklámozó kezdeményezéseknek és természetesen az étrend és sport-tanácsokat pénzért kínáló szervezetek munkájának is köszönhető. Bízom benne, hogy minél több fiatalt sikerül megnyerni a sportnak és jönnek rá a közösségformáló erejére, hogy aztán később ők is meg tudják szerettetni a mozgást másokkal.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]