Zászló és tojáslabda – egy újabb ELTE-s sikersztori története

Újabb, idehaza kuriózumnak számító sportágat mutatunk be Nektek. Jó érzés leírni: a leginkább az amerikai futballra hasonlító flag footballt is ELTE-s hallgatók honosították meg Magyarországon…

Mi az, tojáslabdával játsszák, de nem amerikai foci? Naná, hogy a flag football! Hogy mit is jelent pontosan ez a sokak számára még minden bizonnyal ismeretlen elnevezés, arról Kis Péterrel, az ELTE flag football csapatának vezetőedzőjével beszélgettük.

Honnan származik a flag football?

A flag football az amerikai futball „barátságosabb” változata, az Egyesült Államokból ered ugyanúgy, mint az anyasportág. Az eredetiben ütközésekkel akadályozzák a haladásban azt, akinél a tojáslabda van. A flag footballban nincsenek ütközések, helyette a játékosoknak le kell tépniük az ellenfél övéből lógó zászlót. Ha ez megtörténik, nem futhat tovább az, aki a labdát birtokolja.

Mik az alapvető szabályok? 

Nagyon hasonlít az amerikai futballhoz, amelyben rengeteget futnak a labdával, ám ott négyszer akkora a pálya és négy lehetőség van a10 yard(1 yard=0,9 méter) megtételére, emellett pedig az ütközések is gyakoriak. A flag footballban 20-25 yardot teszünk meg, a távolság miatt nagyobb hangsúlyt kap a passzjáték, ezért nagyon látványos sportág, bravúros elkapásokat lehet bemutatni. Az ötfős csapatoknak a pálya feléig kell eljutni, hogy first downt szerezzenek, innen haladnak tovább a gólvonalig. A két sportág szabályai szinte teljesen megegyeznek, a miénk mégis inkább a kosárlabdához hasonlít abból a szempontból, hogy tilos minden fizikai kontaktus, az elkapókat nem veszélyezteti semmi és senki.

Mióta ismert ez a sport Magyarországon?

Az amerikai futball és a flag football nagyjából a kétezres évek közepétől terjedt el idehaza, de már korábban is voltak kevésbé sikeres próbálkozások. Aztán 2012 elején megalakult az ELTE Scientists, itthon mi vagyunk az elsők és egyetlenek, akik komolyan foglalkoznak ezzel a sportággal.

Honnan ered a rendhagyó csapatnév?

A kezdetekkor a csapatból mindenki TTK-s volt, így szinte adta magát a dolog. Valami eredetit szerettünk volna, nem akartuk felvenni az átlagos, amerikaifutball-csapat sablonokat. A Scientist ráadásul illik hozzánk, tükrözi az egyéniségünket.

Idehaza a legjobbakMit tesztek a játék népszerűsítéséért?

Elsősorban egyetemi körökben voltak népszerűsítő akcióink, emellett a tévés NFL (amerikai futball)-közvetítésekben szoktuk beolvastatni a hirdetésünket. BEAC-szakosztályként alakultunk, így a BEAC támogatását is élvezzük, általában rajtuk keresztül toborzunk. Sajnos még nem tudtunk sportnapokon- és választókon részt venni, viszont megrendeztük az osztrák harmadosztályú bajnokság egyik fordulóját Budaörsön, ebben osztrák csapatok, illetve mi is szerepeltünk. Nagyon sokan kilátogattak hozzánk, reméljük, megtetszett nekik ez a sport, keresni fogják, hol van rá lehetőség és alakulnak majd új csapatok is.

Mennyire volt nehéz fölvenni az osztrák bajnokság ritmusát?

A Flag Liga Start az osztrák harmadosztály. Különböző, egynapos tornákra lehet nevezni, az itt elért eredmények alapján gyűlnek a pontok a tabellán, ennek alapján lehet részt venni a döntőben. Jelenleg a 6. helyen állunk a liga 32 csapata közül.

Te magad hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a sporttal?

Természetesen amerikai futballal kezdtem, a legelső magyarországi juniorcsapatban, a Budapest Wolvesban, 2005-2006 körül. Nagy szerelmem az a sport is, de sérüléseimből adódóan nem tudtam folytatni az eredeti sportág szintjén hat-hét évnél tovább. Először csak kerestem a lehetőséget a flag footballozásra, majd kézbe vettem az irányítást és 2012 januárjában megalapítottuk az első magyar flag football csapatot.

Hogyan épül fel egy átlagos edzés?

Sok az újonc, ezért az alapoktól kezdjük. Két edzést tartunk egy héten: a keddi a futóedzés a BEAC atlétikai pályáján. Itt az ügyességet, a gyorsaságot és a testkontrollt fejlesztjük, megtanuljuk, hogyan irányítsuk a testünket. Ebben a sportágban ezek a legfontosabbak. Csütörtökön, a labdás edzésen a technikával foglalkozunk, passzokkal elkapásokkal. Az elején közösen bemelegítünk, majd két csapatra, támadókra és védőkre oszlunk, és külön-külön folytatjuk, mint az amerikai futballban. Mind a kettőbe bátran be lehet csatlakozni, lehet választani, amelyik jobban tetszik. A végén, amikor már csak az utolsó erőnkből futja, még erősítünk. Ez igazán jó a csapatépítés szempontjából.

Milyen izmomcsoportokat mozgat meg elsősorban ez a sport?

Mindent alaposan átmozgat. A játékosaim tudnának mesélni, mennyire fáradtak egy-egy edzés után. A játék leginkább a gyorsaságra és az ügyességre épül, ugyanúgy, mint az amerikai futballban. Nagyon ügyes kezek kellenek hozzá. Bármilyen kondícióban vagy, hamar bele lehet jönni. Nem kell sokféle technikát megtanulni, csak az alapokat kell nagyon jól elsajátítani. Most, hogy nincs bajnokság, folyamatosan alapozunk, egyszerű fejlesztő gyakorlatokat csinálunk. A játék fejleszti a gyorsaságot és az ügyességet.

Bárki csatlakozhatMit gondolsz, lesz valaha a flag footballból olimpiai sportág?

Rengetegszer hallani arról, hogy az amerikai futballból olimpiai számot akarnak csinálni, de nem lenne igazságos, mert az Egyesült Államoknak nem lenne valódni vetélytársa, még annyira se, mint például a kosárlabdában. Mondjuk jó ellenpélda, hogy a nyári világbajnokságon hatalmas meglepetés született, az osztrákok a döntőben legyőzték az amerikaiakat, így jelenleg a „sógorok” világbajnokok. A flag football-világbajnokság eléggé köz- és elismert, így egyelőre inkább erre készülünk, mint az olimpiára.

Kiknek ajánlod elsősorban a flag footballt?

Közhelyesen hangzik, de tényleg mindenkinek. Ausztriában, ahol versenyzünk, tapasztalom, hogy minden korosztályból alakultak csapatok, sokszor még vegyesek is. Persze, ez nem az első osztály, de itt akár egy család is elindulhat csapatként. Az osztrákoknál ez szokás, a bajnokságuk is koedukált. Lányok is játszhatják, mivel minden fizikai kontaktus ki van zárva a játékosok között. Ez a sportág nagyon flexibilis, bármilyen felosztásban lehet játszani. Nem kötelező betartani a nemzetközi szövetség által lefektetett szabályokat, de mivel versenycsapat vagyunk, mi ragaszkodunk hozzájuk. Szívesen látunk fiúkat és lányokat egyaránt. Mivel egyetemi csapat vagyunk, nagyrészt ebből a körből toborzunk, ezért nálunk a fiatalok vannak túlnyomó többségben. Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend az amerikai futball, azt is ki lehet próbálni, de ha túl keménynek találod, esetleg félsz tőle, gyere inkább flag footballozni!

További információk és fotók a csapat Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/eltescientists

(Fotó: ELTE Scientists Facebook)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]