A HaHa elítéli a részmegállapodást

Tiltakozik a HÖOK és Balog Zoltán által hétfőn aláírt részmegállapodás ellen a Hallgatói Hálózat, mely kizárná a szervezetet a további egyeztetésekből.

Nyolc pontból álló részmegállapodást írt alá múlt hét hétfőn a HÖOK elnöke, Nagy Dávid és Balog Zoltán, Emberi Erőforrás miniszter. A dokumentum rögzíti, hogy minden szakon legyenek állami férőhelyek és kezdeményezikk egy ideiglenes felsőoktatási kerekasztal felállítását is. Erre a fórumra terveik szerint meghívnák a Rektori Konferenciát és a Kereskedelmi és Iparkamarát is, ugyanakkor a Hallgatói Hálózat és több pedagógus szakszervezet is kimaradna az egyeztetésből.

A HaHa közleményben reagált, miszerint ez a megállapodás csak rész-előrelépésnek tekinthető. Szerintük a részmegállapodás tervezete előrelépés ugyan, de még mindig nem jelent garanciát a felvételizőknek. Mint írják: „Bár a miniszter többször is kinyilvánította hajlandóságát a párbeszédre, továbbra is az érintettek nagy részét mellőzve kíván tárgyalni- mint például Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatói Hálózat. Sem az oktatás ügyét képviselő szakszervezetek, sem a civil hálózatok nem vehetnek részt a minisztériummal folytatott tárgyalásokon.” Ezzel kapcsolatban Nagy Dávid, a HÖOK elnöke úgy nyilatkozott, hogy vállalják azt, hogy a megbeszélések előtt egyeztetni fognak azokkal a szervezetekkel, akik nem kaptak meghívást a fórumra.

A Pedagógusok Sztrájkbizottság szintén a múlt héten írt alá egy megállapodást a kormánnyal. Ennek értelmében megalakul egy úgynevezett monitoring bizottság, mely a közoktatási intézmények állami fenntartásba vételét felügyeli. Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke – aki a sztrájkbizottság nevében írta alá a megállapodást- kiemelte, hogy ezzel a megoldással a közoktatás reformjában ellenőrző szerepet tölthetnek be a szakszervezetek.

A HaHa fenntartja azon álláspontját, miszerint ha nem teljesíti maradéktalanul a kormány a 6 pontból álló követeléseiket és nem születik előrelépés a felsőoktatás finanszírozásának kérdésében, február 8-tól ismét az utcára vonulnak.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]