Te hogy alakítanád át a felsőoktatást?

Az elmúlt időszak diáktüntetéseire reagálva a HÖOK Nemzeti Diákkonzultácíót indít, melynek célja az, hogy megtudják mi a diákok véleménye a felsőoktatás tervezett átalakításairól.

Az elmúlt két hónap történéseivel kis túlzással az egész ország foglalkozott. Szinte nem telt el úgy hét, hogy a sajtó ne egy diáktüntetésről vagy a felsőoktatást érintő eseményről tudósítana. Heves tiltakozásokkal válaszoltak mind az egyetemisták, mind a tanárok és szülők a kormány drasztikus intézkedéseire: milliárdos pénzkivonások az ország legnagyobb egyetemeiről, egyes szakterületeken általánosan bevezetett tandíj. A demonstrációk hatására az ország a felsőoktatás ügyére figyelt, hisz szinte minden családban van egy olyan diák, aki már egyetemen van vagy éppen oda készül belépni.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája idén Nemzeti Diákkonzultációt indít azzal a céllal, hogy kikérjék a felsőoktatás ügyében leginkább érintettek véleményét. Arra buzdítják a diákokat, hogy nyilvánítsák ki véleményüket, hisz bennük, fiatal értelmiségiekben van a jövő, kezükben van a nemzet sorsa. A kérdőív mindössze hat kérdésből áll, mely összefoglalja az elmúlt hetek demonstrációin elhangzott követeléseket: például, hogy érdemes-e az országnak sok diplomást képeznie, kitér az állami finanszírozott és a térítéses szakok kérdésére, valamint arra, hogy szükség van-e hallgatói szerződésre. Az utolsó két kérdés az egyetemi autonómiával valamint a társadalmi mobilitás szükségességével foglalkozik. A Nemzeti Diákkonzultáció kérdőívét bárki kitöltheti a HÖOK facebook oldalán: https://www.facebook.com/hallgatok?ref=ts&fref=ts

A hét elején Nagy Dávid, a HÖOK elnöke és Balog Zoltán, Emberi Erőforrás miniszter nyolc pontból álló részmegállapodást írt alá, mely rögzíti többek között azt, hogy minden szakon legyenek államilag támogatott helyek valamint, hogy létrehoznak egy felsőoktatási kerekasztalt, ahol a felsőoktatás további átalakításáról készülnek tárgyalni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]