Október 6 – egy kicsit másképpen

Október 6. nem csupán az aradi vértanúkról való megemlékezés miatt volt fontos dátum egyetemünkön, NB II-es férfi kosárcsapatunk ugyanis ezen a napon kezdte meg a feljutásért való küzdelmet. Cikkünkben nyitómeccsük mellett, szót ejtünk felkészülésükről is.

Minden évkezdésnél fontos, hogy ki milyen gyorsan tud belerázódni ismét a megpróbáltatások sűrű erdejébe. Nincsenek ezzel másképpen kosárlabdázóink sem, akiknek idén nem titkoltan a másodosztály, vagyis az NB I/B-s tagság megváltása a cél. Szabari Krisztián sportösztöndíjasunk szerint talán a rájátszásba jutásnak nagyobb a realitása, de mint tudjuk: merni kell nagyot álmodni. Márpedig ha a magyar labdarúgó válogatott újra meg újra egyértelmű célként tűzi ki az aktuális világeseményen való részvételt (ami utána rendre nem sikerül, de ez egy másik téma), miért ne lehetnének a mi fiainknak is merész álmaik céljaikat illetően.

Az ELTE-BEAC számára azonban nem múlt szombaton, hanem már szeptember 3-án megkezdődött a tényleges edzésmunka. Pintér Attila friss trénerként irányítja a csapatot. Újdonság lehet neki a közeg, hiszen régebben főként utánpótlással, és azon belül is inkább lányokkal foglalkozott. A jelenlegi 13 fős keret nagy kihívásokat tartogat a részére, akik kiegészülve pár friss gólyával, augusztus elejére álltak össze. A fiúk eleinte lazább foglalkozásokkal készültek az új szezonra, azonban az ősz elejétől már heti négy edzéssel hangoltak a bajnoki rajtra. A gyakorlatok leginkább fizikai és futós feladatokra épültek, ugyanis javarészt ezekre az elemekre építi támadásait az együttes – tudtuk meg Szabari Krisztiántól. A monotonitás megszakítását és az új formációk begyakorlását is kitűnően szolgálta két edzőmeccsük, ahol igazi presztízsgyőzelmet is arattak a srácok, hiszen a rivális BME-t sikerült legyőzni.

Az előzményeket látva, nem véletlen, hogy arra számítottunk, jól kezdi a szezont csapatunk. Továbbá hazai pályán fogadtuk a Monori SE gárdáját, így különösen bíztunk abban, hogy sikerrel veszik a fiúk az első akadályt. Aztán mégsem a mi szájízünk szerint kezdett alakulni a mérkőzés: Bár a vendég együttes az első negyed végén még csak három ponttal vezetett (14-17), a félidőre sajnos már a duplájára nőtt a monoriak előnye (31-37). Természetesen ez nem ígérkezett ledolgozhatatlan hátránynak, azonban érdemes volt egy pillantást vetni a statisztikai adatokra is. A mieink ugyanis mind kétpontosaik terén, mind mezőnyben szerzett pontjaikkal hadi lábon álltak, és a büntető dobószázalékuk sem tűnt a legígéretesebbnek. Igaz, utóbbival az ellenfél is igencsak küszködött, ám a többi téren sokkal jobbnak látszottak.

A szünetben viszont történt valami az öltöző(k)ben. A csapatok teljesítménye ugyanis fordított arányosságban változott a második játékrészre. Földi Márton vezérletével rohamosan megugrott az ELTE-BEAC dobóhatékonysága, míg a Monoré hirtelen nagyon visszaesett. A palánk alatt Marjay Ádám szedte szorgosan a lepattanókat, támadásban és védekezésben egyaránt. Marjay egyébként kiváló dobóteljesítményt ért el az összeszedett labdákkal, így csapatunk harmadik legeredményesebbje lett tíz pontjával. Beri Imre játéka is kimagaslott a mezőnyből. 12 pontja mellett összeszedett 7 lepattanót is, amivel tevékenyen hozzájárult a sikerhez. Fiaink ugyanis nagy akarásról tettek tanúbizonyságot azáltal, hogy előbb kiegyenlítették az eredményt, majd szépen lassan a feljavuló védekezéssel és támadással, a maguk javára fordították azt. Az utolsó tíz percnek egállal vágtak neki a felek, ám hamarosan már ELTE-s vezetést mutatott az eredményjelző. Földi Márton már említett ponterős játéka (24 pont, ebből négy tripla), illetve a csapat kitartása és összecsiszolódása végül meghozta a kívánt eredményt, és 80-73-ra a BEAC nyerte az idénynyitót. „A mérkőzés elején nem a mi elképzeléseink szerint alakultak a dolgok. A védekezésben és támadásban is voltak hiányosságok, ami az eredményen is megmutatkozott. A második félidőt magabiztosabban kezdtük, a védekezésben jobban koncentráltunk, és a támadásaink is összeálltak. Sikerült kiegyenlíteni, majd megfordítani a mérkőzést. Jól küzdött a csapat, gratulálok a fiúknak!” – tudtuk meg Pintér Attilától, az ELTE-BEAC edzőjétől.

A kezdet tehát jó, hasonló folytatásra számítunk a továbbiakban, hiszen cél az NB I/B!

ELTE-BEAC – Monori SE 80-73 (14-17, 17-20, 26-20, 23-16)

ELTE-BEAC: Földi 24/12, Kárpáti 7, Varga 5, Beri 12, Marjay 10 Csere: Bujtás 2, Szentesi 3/3, Lőrinczy 7, Takács 8, Szabari 2 Edző: Pintér Attila

Monori SE: Bukai 6/3, Kovács 15/3, Laza 4, Csuba 15/6, Turancsik 8 Csere: Burján 11/6, Nagy S., Szabó, Nagy A., Venczel 9, Hári 5/3 Játékos-edző: Csuba Attila

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]