Mi köze a pálinkának és a szerepjátéknak az ELTE-hez?

Szeretnéd feldobni az órarendedet néhány szokatlan kurzussal? Nincs ötleted, mit kezdj a szabadon választható tárgyakra felhasználható kreditjeiddel? Bemutatunk néhány tantárgyat, amiket érdemes látogatni.

A magyar pálinka terminológiája és technológiája (ELTE BTK)

Igen, kedves Olvasó, jól látod: pálinka. Az ELTE és a Corvinus Egyetem közös szervezésében indul minden félévben az egyetemközi speciális kollégium. A félév első részében a pálinka művelődéstörténetével és nyelvterminológiájával ismerkednek meg a hallgatók, a hátralevő időben pedig gyakorlati órák következnek, ami pálinkafőzést és kóstolást is jelent. Ebben a félévben meghívott vendégek is tartanak előadásokat olyan témakörökben, mint a tiltott pálinkafőzők, vagy egy mai vállalkozás működése. A vizsga egy rövid teszten kívül pálinkakóstolásból áll. Őszintén, lehetne ennél jobbat kitalálni?

Filozófia a beat-, pop-, rockzenében (ELTE TTK)

Az ember hajlamos elrettenni, ha egy tantárgy nevében a filozófia szót látja. Ennél a kurzusnál nem kell aggódni, a filozófia ebben az esetben inkább jelent elmélyülést a korszak zenei világában, mint etikai kérdések boncolgatását. Az elmúlt hatvan év beat-, pop- és rockzenéjének történetével, társadalmi, politikai hátterével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Nem árt, ha a hallgató szereti a Beatles, Bob Dylan vagy a Hair dalait.  Természetesen a kor nagy magyar zenészei sem maradnak ki, Cseh Tamás vagy a Beatrice is a tananyag részét képezik.

Szerepjáték és kultúra (ELTE TTK)

Erre a kurzusra akkor is érdemes bejárni, ha az ember nem mozog teljesen otthonosan a szerepjáték világában, hiszen ahogy a cím is jelzi, a kultúra is hangsúlyos része a tananyagnak. Az előadásokat általában meghívott előadók tartják, akik között olyan neveket találunk, mint Miyazaki Jun, a Magyar Babylon 5 Klub alapítója, Bayer Tibor fantasy író, vagy Fekete Zsombor videójáték-szakértő. A bevállalósabb hallgatók élő szerepjátékon is részt vehetnek, ahol kipróbálhatják, milyen érzés egy fantasy karakter bőrébe bújni.

Az előadásokról facebook-on keresztül is értesülhetünk, hiszen a kurzus saját oldallal is rendelkezik.

Matematika és félelem (ELTE BTK)

Nem ritka jelentség, hogy a bölcsészlelkű diákok utálkozva gondolnak vissza a gimis matekórákra, a magyarázni nem tudó matektanárra, az érthetetlen feladatokra. Abért Miklós matematikus, a tárgy oktatója úgy látja, a magyarországi matematikai kutatásfejlesztés fő problémái a tanár- és PhD képzésben keresendők. A matematika olyan kötelező nyűggé vált, amely valóban képes rettegésben tartani az embert ahelyett, hogy a szabad gondolkodás, az elénk kerülő problémák megoldásának élményét jelentené. Ezért indította el ebben a félévben a BTK-n a témába vágó tárgyat.

Kép forrása: everystockphoto.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]