Tüskéből csarnok

A várhatóan két éven belül elkészülő budai Tüskecsarnok jórészt az egyetemi sportot szolgálja majd – jelentette be Vígh László kormánybiztos márciusban. Utánajártunk, mit jelentene az ELTE-nek az új Tüske.

Közel húsz év csöndet követően idén újra a Tüskecsarnoktól hangos a netes és nyomtatott sajtó. Remélhetőleg a helyszín is megtelik majd a sportolók és szurkolók hangjával. Év elején jöttek az első hírek az ideiglenes jégcsarnokot illetően. Azóta be is költözhetett a jégkorongosok egy-egy csapata, sőt áprilisban már az edzések is a Tüskecsarnokban zajlanak. De miben és mennyiben érinti mindez az ELTE-t és az egyetemi sportot? Bővül-e a lehetőségek köre?

A tervek szerint 2014-re elkészülő, 4000 nézőt befogadó főcsarnok, mely akár európai és világversenyek rendezésére is alkalmas lesz, valamint a további kiegészítő munkacsarnokok kiépítése az egyetemi sport helyzetének javítását szolgálná. Ez a gyakorlatban az ELTE és a BME számára is rendszeres pályahasználatot  jelenthet. Lássuk a tervezett konkrétumokat, latolgassuk a kínálkozó lehetőségeket!

A főcsarnok egy-egy nagyobb rendezvénynek, gólyabálnak, évnyitónak is otthont adhat, mely az eddigi helyszűke-szervezések szempontjából lényeges változás. Fő vendége a sport és a sportolók lennének. A munkacsarnokok az egyetemi sportélet nagy infrastrukturális hiányosságait pótolnák. Ugyan ezek pályaméretei nem érik el a teremsportokhoz szükséges paramétereket, mérkőzések rendezésére nem alkalmasak, de a tanórák, edzések, utánpótlás nevelés részbeni átkerülésével tehermentesíthetők lennének a Bogdánfy út zsúfolt terei. Mindezek a kötelező testnevelés visszavezetésére is okot adhatnának. Elsősorban a teremsportok, labdajátékok, röplabda, floorball, kosárlabda, futsal, tollas és a küzdősportok kedvelői örülhetnek, de remélhetőleg nem járnak rosszul hokisaink és úszóink sem. Az ELTE hokicsapata egyelőre ugyan nem használja a pályát, de erre a későbbiek folyamán minden bizonnyal lehetősége lesz. A közönség a rendezvényeken kívül így például korcsolyázhat is a Tüskében, míg az épület melletti gödörben a készen álló uszoda aljzata épülhetne tovább. Vízi sportolóink vannak talán a legrosszabb helyzetben. Az Ajtósi uszoda elvesztését követően a Corvinus Mányoki úti 25-ös medencéjébe kényszerült úszók, az ELTE több klubja, de a tesisek és az egyszeri lubickolók is minden bizonnyal örülnének az egyetemi épületek közelében kínálkozó csobbanási lehetőségnek.

Lenne hol, ráadásul jó körülmények között sportolni, meccsre járni, végre lehetne állandó helyszíne rendezvényeinknek is. Az egyetemünket gazdagító beruházás megvalósulásához azonban erős lobbi, érdeklődés és éberség szükséges az ELTE vezetőségének oldaláról is. Információink szerint a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség, valamint a HÖOK komoly és célirányos tevékenységet folytat. Bár a Tüske 1993-tól tartó kálváriája adhat némi okot a kételkedésre, a kormánydöntés és a megvalósuláshoz szükséges anyagi háttér adott. Reméljük, a sportért folytatott lelkesedés és lendület nem fullad ki, és a sportkomplexum számos új hallgatói szabadidősport és versenysport számára nyújt majd megfelelő terepet.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]