Sportéjszaka testközelből

19:30-tól egészen hajnali 4-ig mozgásban tartotta az egyetem jelenlegi és korábbi oktatóit, hallgatóit és sportolóit az ELTE december 9-én megrendezett Éjszakai Sport estje.

Mindez a résztvevők számának tekintetében is előrelépést eredményezett. Közel háromszázan a csapatsportokra, további száz fő pedig az egyéni sportokra regisztrált. Mivel a legtöbb program nem tett kötelezővé előjelentkezést, a péntek esti ÉS látogatóinak száma ettől jóval magasabb volt. A sportok képviselői több helyszínen osztozkodtak. A szokásos tornatermi csarnokon és a BEAC nemrég megújult spinning termén kívül az új focipályák hivatalos átadójára és felavatására is sor került. A műfű zöld gyepén „rúgott össze” a Magyar Parlamenti Válogatott és az ELTE Tanári Csapata. A barátságos, de szoros mérkőzés, továbbá az annak félidejében fellépő ELTE Cheerleaderek és a kick-box princess hangulatfokozó előadása indította a hajnalig tartó izgalmas szurkolást. A közös bemelegítést 20 órakor az ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub szolgáltatta egy 2,5 kilométeres infópark körrel, és a beérkezőket fogadó teával. A gyorsaság jelen esetben nem a futáson, hanem az arra való jelentkezésben játszotta a főszerepet, hiszen az első 25 regisztráló egy ügyes Panasonic fejlámpával (is) gazdagodva térhetett haza a kellemesen elfárasztó nap után.

És hogy konkrétan miben is fáradhatott a sokat tűrő egyetemista? A labdarúgás, kosárlabda, röpladba és floorball kőkemény meccsein csapatjátékosként, de akár szurkolóként is izzadhattak a kitartó sportfanatikusok; míg az egyéni sportok szerelmesei az ELTE sportösztöndíjasainak jóvoltából a speedminton, tollaslabda, asztalitenisz, vívás, muay-thai, capoeira, freeline, spinning, amerikai foci kipróbálása során szerezhettek egy kevés izomlázat, sakkal és csocsóval tornásztathatták egyéb testrészeiket. Külön programmal, Aerobik-day-jel készültek az egyetem aerobikosai, a spinningelők Spinning Polar Cardio GX órával ellenőrizhették és tarthatták kordában a pulzusukat, sőt a változatosság kedvéért a Nagy Éji Zenélésén, akusztikus hangszerek élő koncertjével néhány dallam is felcsendült a rendezvényen, bizonyítva, hogy a sportolás és zenélés egymást nem kizáró, hanem nagyszerűen kiegészítő tevékenység lehet.

A mozgás örömén kívül gyűjtögető és fogyasztói szokásának is hódolhatott a sportoló közösség, hiszen minden egyes egyéni sportág teszteléséért cserébe aláírás járt. A legalább 5 állomást teljesítők kuponjaikat sörre válthatták a helyi büfében, de a tesiseknek (bármely sportot testnevelés óra keretein belül felvett hallgatók) akár egy korábbi betegség vagy vizsga miatt elmulasztott óra pótlására is lehetőséget nyújtott az est.

Üres helyszínt, unatkozó szervezőket sehol sem lehetett látni, minden teremrész zsúfolásig megtelt. Emiatt a műfüves pályán például reflexeinket is remekül tesztelhettük, hiszen hol egy széles vállú amerikai futballista támadott jobbról, hol egy sebes focilabda vagy tollas közeledett minden egyéb irányból. Pörögtek az események, gyűltek a pontok, és bár fáradt a test, mégis folyamatosan nőtt a lelkesedés. A felelősök mindenhol örömmel és széles mosollyal fogadták az érdeklődőket. Segítőkészségük és türelmük lehetővé tette, hogy újra hasznosítsuk megkopott sakktudásunkat, átismételjük, megtanuljuk a lépéseket, elsajátítsuk a vívótőr helyes fogását, rácsodálkozhassunk a fiatal freeline-osok merészségére, bejárassuk karjainkat a különböző méretű és formájú speedminton, tollas- és ping pong ütőkkel, próbára tegyük magunkat a küzdősportokban, a muay-thai, capoeira legjobbjai között, és együtt izzadjunk az aerobik és spinning edzőkkel. Nemcsak az események és a résztvevők pörögtek, hanem sajnos az órák is. Hamarosan az éjfél, majd – az utolsó, döntő mérkőzésékkel – a hajnal is elérkezett. Reméljük, sokan vannak köztetek, akik már alig várják a legközelebbi mozgalmas éjszakát, amely a mostani színvonalát megismételve, esetleg azt túlszárnyalva ünnepli majd közös szenvedélyünket, a sportot.

(Az Éjszakai Sport galériáit itt és itt nézheted meg.)

Rusz Ágnes
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]