Best of 2020 – Rovatunk legolvasottabb cikkei

Idén a vallásosság, Baby Yoda és a nyelvvizsgamentes diploma kapcsán született cikkeink voltak a legnépszerűbbek; ezeket együttvéve több mint tizenegyezren olvastátok el.

A 2020-as jubileumi év kiemelt volt az ELTE Online szempontjából: az Eötvös Loránd Tudományegyetem legnagyobb hallgatói magazinja tavaly ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Idén, bár még közel sem ekkora mérföldkőhöz, de jelentős állomáshoz érkezik a 2018 óta működő, szombathelyi hallgatók által írt, többségében SEK-es hallgatóknak szánt cikkeket felvonultató Savaria-rovat: alig több mint egy hónap múlva ünnepeljük majd a harmadik születésnapunkat. Ez egyben azt is jelenti, hogy most a kezdetektől fogva hagyománnyá vált „Best of” cikksorozatunk harmadik részéhez érkeztünk el, amelyben sorra vesszük, hogy 2020-ban mely cikkeinket szerettétek a legjobban. Tavaly összesen 165 cikk született a Savaria-rovat szerzőinek köszönhetően; lássuk a top 10-et az olvasottsági számok alapján!

(A cikkek címére kattintva azok új ablakban nyílnak meg, így el tudjátok olvasni őket újra, vagy ha lemaradtatok volna róluk, pótolhatjátok őket.)

10. „Ha elveszik az információtárolóinkat, csak mi maradunk és a tudásunk” – Interjú dr. Katona Attila egyetemi docenssel

Szerző: Hengszter Norbert
Képek: Papp Laura Kinga

A top 10-es listánk 10. helyére azon új cikksorozatunk első interjúja került, amelyben az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának (BDPK) oktatóival beszélgetünk a 21. századi tanításról és tanulásról. Ebben az interjúban dr. Katona Attilát, a BDPK Történelem Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensét kérdeztük a történelem tantárgy funkciójáról, tantervi változásairól, modern módszertanáról és a mai diákok motivációjáról. A cikk illusztrációit Papp Laura Kinga, rovatunk fotósa készítette.

Fotó: Papp Laura Kinga (archív)

9. Jövőre ismét belevág az amerikai diákmunkába – Interjú Tóth Dórával

Szerző: Eremiás Ildikó

A hallgatótársainkkal készült interjúknak mindig nagy sikere van, így nem véletlen, hogy a Tóth Dórával készült beszélgetésre is rengetegen voltatok kíváncsiak. Dóra annak apropóján, hogy éppen egy évvel ezelőtt indult átszelni az óceánt nyári diákmunka-vállalás céljából, megosztotta velünk élményeit, amelyeket egy számára teljesen új kontinensen, a remények földjén, az USA-ban szerzett.

8. Házhoz hozza a színházi élményt a Weöres Sándor Színház

Szerző: Kardos Laura

Márciusban mindenkit sokként ért a koronavírus-járvány első hullámának hazai kirobbanása. Alig egy héttel később a szombathelyi Weöres Sándor Színház is nemes gesztust tett több kulturális intézményhez hasonlóan: a rendkívüli szünet idején hétről hétre közzétette egy korábbi, repertoáron már nem szereplő előadásának felvételét. A választás első alkalommal a névadó Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából 2013-ban meghirdetett drámapályázat díjnyertes művére, a Vitéz Mihályra esett. A lehetőségnek minden bizonnyal ti is nagyon örültetek, hiszen rövid idő alatt számos kattintás érkezett a cikkünkre.

7. „Azt éreztem, hogy jó helyen vagyok” – Interjú Mihajliv Renátával

Szerző: Kardos Laura

Szinte már nem is meglepő, de a top 10-es lista hatodik helyére is egy interjú kúszott fel – ez rovatunk egykori fotósával, Mihajliv Renátával készült. Reni az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatát a Szombathelyi Neumann János Általános Iskolában végezte, ahol nagyon jól érezte magát, hiszen minden lehetséges támogatást megkapott a kollégáitól. A beszélgetésünk során többek között az intézményben szerzett tapasztalatairól, a mentortanáraival való kapcsolatáról és az online oktatásra való átállásról mesélt nekünk.

6. Farsangi bálon mulatott az egyházmegyei ifjúság

Szerző: Kardos Laura
Képek: Márk Martina

A II. János Pál Szakkollégium életéről, eseményeiről tavaly is rendszeresen hírt adtunk. Ezen cikkeink közül a farsangi bálról szóló tudósításunk tartott számot a legnagyobb érdeklődésre köztetek. Az Egyházmegyei Ifjúsági Bálra 2014 óta minden év február elején kerül sor. Az eseményre tavaly is szép számmal érkeztek fiatalok Szombathely és környékéről, de még a szomszédos győri egyházmegyéből is; összesen 170-en mulattak együtt a Brenner János Nevelési Központban, ami negyedik alkalommal adott otthont a rendezvénynek. A tudósítás persze nem lett volna teljes egész galéria nélkül; a legjobb pillanatokat Márk Martina, rovatunk egykori fotósa kapta lencsevégre.

Fotó: Márk Martina (archív)

5. „A gonosz köztünk jár!” – Los Angeles-i rémtörténetek

Szerző: Hengszter Norbert

A 2014-ben megjelent Londoni rémtörténetek után tavaly áprilisban debütált a sorozat spin-offja, a Los Angeles-i rémtörténetek, amely a sötét, gótikus hatású London helyett a napsütötte Los Angelesbe hívott minket egy újabb kalandra, bemutatva az 1930-as évek Amerikáját. Valószínűleg ti is annyira vártátok a szériát, mint mi, hiszen az első epizód megjelenését követően írt cikkünket nagyon is szerettétek.

4. Techtogether – Idén az online térben mérettethetik meg magukat a Szombathelyi Gépészek

Szerző: Kardos Laura

A Techtogether mérnökhallgatói csapatverseny neve tavaly már biztosan nem csengett számotokra ismeretlenül, hiszen a szombathelyi gépészmérnök-hallgatók már évek óta rendszeres résztvevői a versenynek, mi pedig rendre beszámolunk az eredményeikről. Sőt, azt is nyugodtan bevallhatjátok, hogy áprilisban együtt szorítottatok velünk a Szombathelyi Gépészek csapatért – a cikk kattintásainak száma legalábbis erről árulkodik –, miután hírt adtunk a tavaszi versenyről, amelyet rendhagyó módon online rendeztek meg.

3. „Nyelvvizsga nélkül is átvehetem a diplomámat, miért költenék ilyesmire?”

Szerző: Kardos Laura

A képzeletbeli dobogó harmadik helyét egy véleménycikkünk szerezte meg, amelyben amellett, hogy beszámoltunk a nyelvvizsga-mentes diploma visszhangjáról, mi magunk is igyekeztünk állást foglalni a kérdésben. Úgy véltük, hogy azok a végzős hallgatók, akik ebben a zűrzavaros évben kihagyják a nyelvvizsgát, minél előbb szánják rá magukat, hiszen hosszú távon így járnak a legjobban – a munkaerőpiacon mára már a nyelvtudás lett az alap, mellé a nyelvvizsga pedig szinte elvárás.

Forrás: xtrafondos.com

2. Baby Yoda jött, látott és meghódította a világhálót

Szerző: Hengszter Norbert

A második legolvasottabb cikkünk főszereplője nem más volt, mint a The Mandalorian sorozat első epizódjában feltűnt zöld csöppség, a rajongók által Baby Yodaként emlegetett misztikus lény, eredeti nevén A Gyermek – vagy Grogu, ahogy a második évadban kiderült. A sorozatot nem követők számára is egy csapásra ismertté vált az ikonikus alakja: szinte azonnal ellepték a közösségi médiát a kis apróságról készült képek, mémek, gifek, matricák, és még sorolhatnánk. Ekkor még rengeteg rejtély volt Baby Yoda körül, de cikkünkben igyekeztünk összeszedni a legfőbb tudnivalókat róla. Ez mindenképpen jó ötletnek bizonyult, hiszen rengetegen kattintottatok erre a cikkünkre is.

1. „Egy csepp mézzel több legyet lehet fogni, mint egy hordó ecettel”

Szerző: Eremiás Ildikó

A 2019-es év legolvasottabb, Savaria-rovatban megjelent cikkében két hallgatótársunk, Kupi Maitra és Pados Beni mesélt a hitéről. Őszintén szólva, mi, a szerkesztőség tagjai is meglepődtünk azon, hogy ez az interjúnk ekkora sikert aratott, hiszen a cikk megszületésének apropója pont az volt, hogy ma ritkán hallunk olyat a Z- és az Alfa-generáció tagjai között, hogy fontos szerepet tulajdonítanának az általuk követett vallásnak az életükben. Az, hogy ennek a cikknek kiugróan magas az olvasottsági száma, arra enged következtetni, hogy a mai hallgatók számára is ugyanolyan fontos a hit, mint a régebbi korok fiataljainak, vagy ha nem is képezi a mindennapjaik részét, elemi szükségét érzik a krisztusi tanítás – vagy más vallás – követésének.

Ezek voltak tehát az általatok legtöbbet olvasott cikkeink 2020-ban. Köszönjük, hogy idén is olvastatok minket! Ígérjük, 2021-ben is azon leszünk, hogy olyan színes, izgalmas és szórakoztató tartalmakkal töltsük meg rovatunkat, amelyekért megéri majd újra és újra felkeresni online magazinunkat.

Sikeres tanulmányokban, felejthetetlen közösségi élményekben és olvasásban gazdag boldog új esztendőt kívánunk minden kedves olvasónknak!

Kiemelt kép: drdavidgeier.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]