Gasztrosarok – Egy falatnyi mennyország

Vannak olyan internetes receptek, amelyeket érdemes kipróbálni – Gasztrosarok sorozatunkban ezeket mutatjuk be. Ezúttal – az ünnepi időszak meghosszabbításaként –mézeskalács ízvilágú receptekkel ismerkedhettek meg.

A karácsonynak van egyfajta hangulata, amihez mindannyian hozzászoktunk, és még akkor is fel tudjuk idézni legalább egy kicsit, amikor a nyár közepén, a legnagyobb forróságban gondolunk rá vissza. Én azonban hiszem, hogy minden év ezen időszakában van valami egyedi, valami különleges, ami, akár csak egy apró pillanata miatt, de eléri, hogy a későbbiekben meg tudjuk különböztetni az eddig átélt karácsonyoktól.

A 2020-as karácsonyt lehet, hogy leginkább a járványügyi helyzet miatt fogjuk sokszor felemlegetni, hiszen tagadhatatlan, hogy sok tekintetben nem volt ugyanolyan, mint amihez már hozzászoktunk, de szerencsére így sem kellett teljesen lemondanunk az ünnep különlegességéről, hangulatáról.

Biztosan nektek is feltűnt, hogy idén sok olyan család is korábban állította fel a karácsonyfáját, akik eddig ragaszkodtak a 24-i esti közös díszítéshez. Másfelől, egy közelmúltban történt felmérés szerint a lakosság jórésze nem szedte le vízkeresztkor a fáját, hanem minél tovább szeretne gyönyörködni a pompájában. Pszichológusok szerint mindez azért van, mert az elmúlt lassan egy év bizonytalansága miatt így, a legszebb ünnepünk határait kitolva igyekszünk feldolgozni a történéseket és megbirkózni a járvány okozta lelki dolgokkal. Éppen ezért úgy gondoltuk, folytatva a Gasztrosarok címet viselő cikksorozatunkat, elsőként azoknak kedveskedünk, akik szeretnék meghosszabbítani az ünnepi időszak végét. Ehhez pedig mi más passzolna jobban, mint a mézeskalács ízvilága?

Forrás: blikkruzs.blikk.hu

Mindenki tudja, hogy ezeknek az időszakoknak megvannak a hagyományos ételei és desszertjei, amiket vannak, akik egy az egyben a megszokottakhoz méltón készítenek el, viszont akadnak olyanok is, akik szeretik a változatosságot, és ha az ízvilágot többé-kevésbé meg is hagyják, előállnak egy-két újdonsággal. A következőkben olvasható két recepttel nem a hagyományos mézeskalács különféle nehezebb vagy éppen könnyebb elkészítési módjait szeretném megosztani, inkább az ízvilág különböző formában lehetséges megjelenéseit. Az első ilyen desszertünk a puha mézeskalács szelet.

Puha mézeskalács szelet

Nézzük a hozzávalókat!

A tésztához 60 dekagramm finomlisztre, egy csomag sütőporra, egy mokkáskanál szódabikarbónára, négy evőkanál cukrozatlan kakaóporra, két evőkanál mézeskalács fűszerkeverékre, 25 dekagramm porcukorra, két csomag vaníliás cukorra, három darab tojásra, hét és fél deciliter tejre, hat evőkanál baracklekvárra és három deciliter napraforgó olajra lesz szükségünk.

A tetejére – csak hogy teljes legyen a mámor – kelleni fog még 30 dekagramm baracklekvár, 25 dekagramm étcsokoládé, két evőkanál étolaj és dekorcukor.

Elkészítés:

Először is egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat. Kézi mixer a kézbe, mert a porcukrot, a vaníliás cukrot és a három darab tojást habosra keverjük, amihez ezután hozzáadjuk az étolajat, a tejet, és apránként hozzádolgozzuk az összekevert, száraz alapanyagokat is. A masszánk ezzel készen is van.

Egy nagyméretű (a recept szerint 34×38 cm nagyságú) gáztepsit sütőpapírral bélelünk ki, amibe beleöntjük a tésztát és elsimítjuk. 190 fokon alsó és felső sütésen körülbelül 35 perc alatt készül el, de ne feledjük, hogy a sütési idő eltérő lehet!

Amint megsült az isteni sütemény, munkalapra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a még forró tésztára kenjük a lekvárt: így hagyjuk kihűlni. A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk – bár én szívesebben csinálom gáztűzhelyen, forró víz fölött – és simára keverjük, aztán leöntjük vele a tésztát. Ennek tetejére rászórhatunk némi dekor cukrot díszítés gyanánt. Innentől kezdve semmi mással nem kell megküzdenünk, csak a saját türelmetlenségünkkel, amíg a csokoládé megdermed, de garantálom, hogy megéri.

Forrás: gastrohobbi.hu

Sütés nélküli mézeskalács golyó

A második receptünk még ennél is egyszerűbb, de tökéletesen megteremti számunkra azt a mennyei ízvilágot, ami a karácsonyi hangulatot idézi fel bennünk. Ez a sütés nélküli mézeskalács golyó. Jól hangzik, igaz?

Hozzávalóink a masszához a következők:

25 dekagramm cukormentes keksz, lehetőleg darálva, 12 dekagramm vaj vagy margarin, egy deciliter tej, egy evőkanál rum, két dekagramm cukrozatlan holland kakaópor és hat gramm mézeskalács fűszerkeverék. A kis golyók forgatásához még szükségünk lesz három dekagramm darált kekszre és egy kiskanál mézeskalács fűszerkeverékre.

Elkészítés:

Az elkészítést nem hiszem, hogy sokáig kellene ragoznom: a hozzávalókat összekeverjük és tetszőleges méretű golyócskákat formázunk belőlük. Ezt követően meghempergetjük őket a fűszerkeverékes darált kekszben és készen is vagyunk – mindössze negyedóra alatt.

Ezek talán a világ legegyszerűbb receptjei, és mégis az égboltig repkedünk örömünkben, amikor megérezzük, milyen fantasztikusan finomak.

Az eredeti receptek ide és ide kattintva érhetők el.

Jó étvágyat hozzájuk!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]