„A kutatás az előrehaladás hajtóereje” – Ilyen volt a III. szombathelyi Műszaki TDK

Idén immár harmadik alkalommal rendezték meg a Savaria Műszaki Intézetben a Tudományos Diákköri Konferenciát, amelyen öt hallgató szerzett jogosultságot a 2021 tavaszán esedékes országos fordulóban való részvételre.

A rendhagyó, online formában megrendezett III. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencián nyolc alap-, és öt mesterképzésben részt vevő hallgató mutatta be kutatásai eredményeit – mindannyian az ELTE Informatikai Karának szombathelyi campusán folytatják a tanulmányaikat gépészmérnök, illetve programtervező informatikus szakon.

„Az, hogy az adott munka TDK-n megjelent, már önmagában nagy sikert jelent” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg prof. dr. Sidor Jurij egyetemi tanár, a TDT elnöke az idei konferenciát. Köszöntő beszédében kitért arra is, hogy a szervezők mindent megtettek, hogy ez a fontos esemény ne maradjon el, továbbá, hogy ez a szokatlan, online forma új tapasztalatot jelent mind a hallgatók, mind az oktatók számára. (Talán nem is baj, hogy ilyen formában rendezték meg, hiszen tavasszal az országos fordulóban is az online térben kell meggyőznie a hallgatóknak a zsűrit.) Az elnök hangsúlyozta, hogy a tudományos diákköri munkát végző hallgatók nagyon fontos folyamatban vesznek, illetve vettek részt, hiszen – szavai szerint – a kutatás az előrehaladás hajtóereje. „Önök most azt tapasztalták, hogy a kutatás sok időt, energiát és szorgalmat igényel – én ezt csak erősíteni tudom mint oktató-kutató, aki több mint 20 éve tevékenykedik az anyagtudományi területen. Ráadásul az eredményeink sokszor csak több év után valósulnak meg az ipari gyakorlatban” – fejtegette, majd hozzátette: a szorgalmas munka nélkül viszont nem fejlődnének a legkorszerűbb technológiák, úgy mint az okostelefonok, az elektromos autók, vagy az olyan gyártási folyamatok, ahol az emberi jelenlét minimalizálva van. „A fiatal kutatók, mint Önök, nagyon hatékonyan képesek válaszolni a mai technológiai kihívásokra” – jelentette ki a TDT elnök. Végül megosztotta a hallgatósággal annak a cikknek a tartalmát, amit a közelmúltban olvasott: egy egyetemi hallgató kidolgozott egy unikális technológiát, ami által feldolgozzák a lehullott leveleket és papírt gyártanak belőlük. Annyira sikeres volt a kutatási projekt, hogy a fiatal hallgató nem csupán több nemzetközi díjat zsebelt be, hanem rövid idő alatt meggyőzte a szponzorokat, hogy fektessenek be a projektjébe – tette hozzá, kiemelve: „ez csak egy sikeres történet több ezer közül. Önök is hasonlóan megtették az első lépést, mivel kiválasztották a kutatási irányukat és egy adott területen megkapták az első eredményeiket”.

A fejenként tizenkét perces előadásokat és az azokat szorosan követő háromperces diszkussziókat az egyetem oktatóiból és egy gyakorlati szakemberből álló szakmai bizottság értékelte. Ennek elnöke a Savaria Műszaki Intézet alapítótagjainak egyike, prof. dr. Horváth Béla nyugalmazott egyetemi tanár volt, aki mellett az Intézet egyetemi docensei – dr. Bak Árpád, dr. habil. Fekete Gusztáv, dr. Fenyvesi Dániel és dr. János Endre –, valamint a gépészmérnöki képzés duális partnervállalatainak képviseletében Nyúl Gábor műszaki szakképzési vezető (TDK Hungary Components Kft.) bírálta az elhangzottakat. Utóbbi az előadások elhangzása után értékelte azokat; elsősorban a sokszínű témaválasztást emelte ki. „Az elméleti fejtegetéseket tartalmazó munkák mellett akadtak olyanok is, amelyek valamilyen gyakorlati problémára kerestek megoldást – vállalati szereplőként nekem utóbbiak tetszettek jobban” – mondta.

Részlet Birosz Márton Tamás előadásából

Helyezések:

I. helyezés:

Magyarics Norbert, Gépészmérnöki BSc, III. évf.
3D nyomtatott rétegek közötti adhézió kísérleti vizsgálata
témavezetők: dr. Safranyik Ferenc, dr. habil. Andó Mátyás

II. helyezés (megosztott):

Birosz Márton Tamás, Gépészmérnöki MSc, II. évf.
Additívan gyártott struktúrák elemzése
témavezető: dr. habil. Andó Mátyás

Orbán Tamás, Gépészmérnöki MSc, II. évf.
Műanyag-forgácsolás numerikus modellezése
témavezetők: dr. Safranyik Ferenc, Lajber Kristóf

III. helyezés (megosztva):

Hervai Dávid Dominik, Gépészmérnöki BSc, III. évf.
Abrazív vízvágás numerikus modellezése
témavezető: dr. Safranyik Ferenc

Karker László, Gépészmérnöki BSc, IV. évf.
Automatizált alkatrészgyártás
témavezetők: dr. habil. Andó Mátyás, Szabó Zoltán

Kondics Milán, Programtervező informatikus MSc, I. évf.
Neurális hálozatot szimuláló program fejlesztése C++ nyelven és alkalmazása HPC környezetben
témavezető: dr. Szekeres Béla

Különdíj:

Bátorfi János György, Gépészmérnöki MSc, II. évf.
Mikroszerkezeti folyamatok vizsgálata deformált polikristályos alumínium rendszerekben
Témavezető: prof. dr. Sidor Jurij

Részlet Magyarics Norbert előadásából

A konferencia végén dr. Safranyik Ferenc egyetemi docens, a TDT alelnöke elmondta, hogy a Savaria Műszaki Intézetben hagyománnyá vált, hogy amennyiben jól szerepelnek a konferencián, megajánlanak a végzős hallgatók számára egy-egy szakdolgozat, illetve diplomamunka és védési jegyet, ezzel is motiválva a hallgatókat arra, hogy végezzenek tudományos diákköri munkát a kötelező tevékenységeken túl. Idén egy hallgató számára jó, hat hallgató számára pedig jeles eredményt ítéltek meg.

A 2021. évi tavaszi OTDK-ra a zsűri döntése alapján öt hallgató jogosult, a helyezettek és különdíjasok közül Bátorfi János György, Hervai Dávid Dominik, Kondics Milán és Magyarics Norbert, de mellettük jogosultságot szerzett még Könczöl Boldizsár (programtervező informatikus MSc, I. évf.) is. Dolgozatának címe Vonalkövetés fuzzy logikával, témavezetője dr. Gál László.

A díjazott hallgatók az emléklapok és az oklevelek mellett a későbbiekben tárgyjutalmakat is vehetnek át a duális partnercégek felajánlásának köszönhetően. 

A konferenciát a szekcióelnök, Horváth Béla zárta le: „örömömre szolgál, hogy már III. alkalommal tudtuk megrendezni a TDK konferenciát, ami a felsőoktatási tehetséggondozás egyik legfontosabb terepe. Szinte minden felsőoktatási intézményben folyik TDK munka, amihez az Intézetünk már a kezdetekben tudott csatlakozni” – méltatta a hallgatóik körében folyó tudományos munkát, ami kapcsán egyébként úgy véli, egyre színvonalasabb. Végül reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a hallgatók eredményesen fognak szerepelni az országos fordulóban, valamint hogy hamarosan talán a programtervező informatikus szakos hallgatók számára külön szekciót indíthatnak majd.

Kiemelt kép: szombathelyigepesz.hu/Kajtár Donát

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]