Nyerj bepillantást a gépészek tudományos diákköri munkájába!

November 11-én délután egy órától rendezi meg a Savaria Műszaki Intézet (SMI) az Informatikai Kar szombathelyi hallgatói számára a Tudományos Diákköri Konferenciát.

Immár harmadik alkalommal kerül sor Tudományos Diákköri Konferenciára a Savaria Műszaki Intézetben, amelyen a kutatást, tudományos tevékenységet, projektmunkát végző gépészmérnök, illetve programtervező informatikus szakos hallgatók mutathatják be az elért eredményeiket.

Ha úgy döntesz, belenézel a konferenciába, akkor nagy valószínűséggel olyan érdekes és izgalmas témákról hallhatsz, mint az egyre népszerűbb 3D nyomtatás, a napjainkban mindinkább inkább felértékelődő anyagvizsgálat, de terítékre kerül a számítógépes modellezés, az önvezető gépjárművek, a mesterséges intelligencia, valamint a robotprogramozás világa is. Attól sem kell aggódnod, ha más szakon tanulsz, hogy semmit sem értenél az előadásokból: egyrészt a hallgatók számára követelmény az, hogy közérthető módon mutassák be az eredményeiket, másrészt egy TDK-konferencián való részvétellel akkor is sokat lehet tanulni, ha nem egyezik a te képzési területeddel – így is jó felkészítés tud lenni, ha te is szívesen adnád a fejed tudományos diákköri munkára.

Mivel a tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás egyedülálló, legátfogóbb tehetséggondozási formája, a Savaria Műszaki Intézet oktatói is elengedhetetlennek gondolták, hogy meghonosítsák falaik között a TDK-t, később hagyományt teremtve ezzel. 2018-ban, amikor első alkalommal rendezték meg az OTDK helyi fordulóját, két szekcióban 14 hallgató prezentálta tudományos előadását. Tavaly pedig egy szekcióban összesen nyolc pályamunkát mutattak be a versenyzők, akik között akadt olyan, aki két témában is prezentálta munkáját, és voltak, akik párosan dolgoztak fel egy témát. Az előadásokat minden évben jól felkészült szakmai bizottság értékeli – ez idén sem lesz másként.

Tavaly Szunyi Attila Posztprocesszor fejlesztése kiber-fizikai rendszerben c. előadásával a zsűri döntése alapján megszerezte az első helyet; előadása már elérhető a Szombathelyi Gépész YouTube-csatornáján. Az előadás lényege az, hogy a CNC esztergagép posztprocesszorának létrehozása lényegesen hatékonyabb kiber-fizikai rendszerben, ugyanis a hallgató által kidolgozott eljárással csökken a szintaktikai hibák kiszűrésére fordított idő.

A rendezvény nyilvános lesz, amelyhez a MS Teams felületen, erre a linkre kattintva lehet majd bekapcsolódni. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak az értekezlet alkalmával.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]