A legszebb kollégiumok a világon – Te melyikbe költöznél be?

Most, hogy elkezdődött a tavaszi szemeszter, az ember hajlamos képzeletben elkalandozni messzi tájakra. Bizony én is eltűnődtem, mi lenne, ha nem Szombathelyen kellene laknom ebben a félévben, hanem a lent felsoroltak valamelyikében.

Tietgenkollegiet – Koppenhága, Dánia

Ebben a cikkben szándékosan nem állítok fel számozással sorrendet a kollégiumok között, de annyit elárulok, nem véletlenül szerepel a koppenhágai Tietgenkollegiet a listám első helyén. A hivatalos honlapjuk szerint a jövő kollégiumát reprezentálják, és nagy hangsúlyt fektetnek az egyén mellett a közösségre, ezért egy igazi közösségi tér létrehozására törekedtek (innen ered a kör alak). A belső udvart természetesen a lakók mindannyian használhatják. Pernille Steensgard író ekképp nyilatkozott a helyről: „Maga a ház kimondja a mögötte rejlő gondolatot: közösség. Minden emeletet az elejétől a végéig bejárhatsz. Nincsenek zsákutca-folyosók; nincsenek zárt ajtók. A ház nem késztet megfordulásra senkit. A középső, kerek téren át a lakosok láthatják, mit csinálnak a többiek a konyhájukban, a teraszokon és a társalgókban. És ha ez érdekesnek tűnik, odamehetnek”.

Spacebox – Utrecht, Hollandia

Nekem ez az egyik személyes kedvencem. Ezek előre gyártott, kis „lakódobozok”, melyek összeillesztve színes kavalkádot alkotnak. A Spacebox a félig állandó vagy állandó épületelemek könnyű moduláris rendszerének márkaneve, gyorsan megvalósítható, áthelyezhető, üde színfolt a gyakran unalmas lakóövezetekben. Az ötletet 2003-ban Mart de Jong álmodta meg. Ekkoriban kevés volt a férőhely a hallgatók számára, ezért gyors, alternatív megoldásra volt szükség. Számos egyetemi városban helyeztek el spaceboxokat, több százat gyártottak belőlük.

Tietgenkollegiet és Spacebox – Forrás: lakaskultura.hu

Uniresort – Brisbane, Ausztrália

Hát ilyen egy diákszállás az ausztráliai Brisbane-ben. Ide még nyaralni is szívesen elmenne az ember, nemhogy hallgatóként beköltözni. Ingyenes BBQ-partik, játékestek, teniszezések és medencék várják az itt lakókat. Megépítésekor elsődleges szempontnak tartották azt, hogy magas színvonalú és biztonságos legyen, annak érdekében, hogy a lakók maximálisan élvezni tudják a hallgatói életet. Állítólag az első személyes tapasztalat mindig az, hogy ámulatba ejti a látogatókat a hely kialakítása és a közösségi terek minősége – bár a szobák elvileg elég egyszerűek. De őszintén, ilyen helyen számít ez?

The Hub – Tucson, Arizona, Amerikai Egyesült Államok

Hasonlóan az előzőhöz, ez is egy luxusszállás, csak ez a Föld teljesen más részén, az USA-ban található. Az Arizonai Egyetem campusától mindössze néhány háztömbnyire lévő The Hub egy-öt hálószobás, teljesen berendezett apartmanokat kínál mindenféle szolgáltatással: tetőtéri medence, fitneszközpont, udvari grillek és függőágyak, röplabdapálya, szauna, gőzfürdő, szolárium, és a sort még folytathatnám. Az apartmanokhoz erkély és privát pezsgőfürdő is tartozik.

Uniresort és The Hub – Forrás: uniresort.com.au, apartmentguide.com

Doorm Student Housing – Lisszabon, Portugália

Ismét egy izgalmas projekt a közelmúltból, ami a híres lisszaboni építész, Luís Rebelo de Andrade nevéhez fűződik. Az innovatív ötletet a régi Gaivotas üveggyárban valósította meg a portugál főváros történelmi részében; a gyár néhány, de nagyrészt megsemmisült elemét felújították, például a Fernando Tomas utcára néző homlokzatot és a régi téglakéményt.

Simmons Hall – Cambridge, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok

Kívülről nézve talán ez az épület a legizgalmasabb, de belül is lenyűgöző a kialakítása. A Simmons Hall tervezője az amerikai sztárépítész, Steven Holl volt; nevéhez olyan munkák fűződnek, mint a Helsinki Kiasma Kortárs Művészeti Múzeum, a New York-i Pratt Institute építész karának új épülete, vagy a Művészeti Egyetem épületkomplexuma Iowa Cityben. Az itteni lakóknak sem kell unatkozniuk: a rengeteg társalgó mellett szórakozószoba és labdamedence is a rendelkezésükre áll.

Forrás: Doorm Student Housing és Simmons Hall – Forrás: archdaily.com

65 Rooms for Student Housing – Párizs, Franciaország

Mindig is szerettem a hagyományos francia építészetet, de a modern épületek megálmodásában és kivitelezésében is élen járnak. És ami nagyon fontos: mindezt úgy teszik, hogy ne tájidegen, teljesen elvont, futurisztikus épületeket húzzanak fel, hanem törekednek arra, hogy az építészet új, de stílusában mégis korszerű csodái illeszkedjenek a saját környezetükbe. Ez a párizsi kollégium kívülről nézve alighanem remekmű, amiben egyszerre jelenik meg a minimalizmus, a francia sikk és a 21. század.

Boeselburg Council and Student Housing – Münster, Németország

Az épületkomplexum legfontosabb törekvése a hatékony területfelhasználás, innen ered a különleges alak és elrendezés. Ezek az épületek nem képeznek szabályos téglalapokat, és nem tartalmaznak derékszögeket sem. A színválasztás is nagyon tudatos volt: a sárga napsárga, a zöld fűzöld, a kék pedig olyan, ami emlékezteti az embereket az égre, a tengerre és a déli országokra. Az ablakok kivétel nélkül szabálytalan fehér kerettel rendelkeznek.

65 Rooms for Student Housing és Boeselburg Council and Student Housing – Forrás: archdaily.com

Mint láthattad, elsősorban az épületek külsejét vettem figyelembe a lista összeállításakor, nem a szobabelsőket vagy a közös tereket, de láttam képeket azokról is – eléggé tetszetősek.

Te melyikben költöznél be szívesen? Elárulom: én ebben a sorrendben mindegyikbe.

Kiemelt kép: archdaily.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]