60 éves a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület

2019. november 26-án ünnepelte a szombathelyi egyetemmel egyidős sportszervezet 60. születésnapját. A jubileumi szülinapon megemlékeztek a SZoESE múltjáról, de a jelen és a jövő is szerepet kapott az ünnepi közgyűlés során.

A szombathelyi felsőoktatás megalapításának 60. évfordulóját ünnepli ebben a tanévben, hiszen 1959-ben vette kezdetét az első tanév a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben. Intézményünk egy hónappal ezelőtt tartotta meg központi jubileumi ünnepségét a 60. évforduló előtt tisztelegve. A tanítóképzővel egyidős a gyakorló iskola és az intézet bázisán működő sportegyesület is.
A tanítóképzésben fontos szerepet kapott a kisgyermekek testi fejlesztésére való felkészítés. A kezdeti időszakban a sportegyesület döntően a szabadidősport (korábbi szóhasználattal tömegsport) feladatait látta el, szervezte. A versenyszerűen sportolni vágyók a város szakosztályaiban kerestek lehetőséget erre.

A felsőfokú tanítóképzőben 1971-ben kezdődött meg az általános iskolai tanárképzés a Pécsi Tanárképző Főiskola kihelyezett tagozatán többek között matematika–testnevelés szakon. A tanítóképző 1974-ben felvette a Szombathelyi Tanárképző Főiskola nevet, mely egy dinamikus fejlődés kezdete intézményünk történetében. A testnevelő tanárképzés jelenléte megváltoztatta az intézményi sportegyesület feladatait és lehetőségeit. A Szombathelyi Tanárképző Főiskola Sportegyesületében sorra alakultak a verseny szakosztályok. A főiskola időközben felvette Berzsenyi Dániel nevét, majd újabb névváltozást következett, de a sportegyesület megtartotta az 1974-ben felvett elnevezését. Az intézmény 2008-ban a Nyugat-magyarországi Egyetem részévé vált. Ekkor szántuk el magunkat, hogy a Savaria Egyetemi Központ bázisán működő szervezet felvegye a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület nevet – jelezve az egyetemi minőség jelenlétét. A 2017 februárjában történt változás – az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez csatlakozunk – után is megtartotta a SZoESE nevet.

A stabilitásra való törekvést a névhez ragaszkodáson kívül a vezetők személye is jól mutatja. Az elmúlt 60 évben elnöknek az intézmény valamely magas rangú vezetőjét választották (Hollósy Tibor főigazgató-helyettes, Sulyok László intézetigazgató, dr. Gál László főigazgató, dr. Polgár Tibor dékán)ügyvezető elnöknek pedig a sporttudományi terület egy-egy jeles képviselőjét kérték fel (Gál László, Horváth Zoltán, Hurtik Péter). Az egyesület a főiskola bázisán jött létre, mindenben kötődött és a mai napig kötődik az intézményhez. Az egyesület fő céljai között szerepel a mai napig az egyetemisták sportolási lehetőségeinek biztosítása, nem véletlen, hogy a tagok elsősorban a fiatalok közül kerültek ki. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szakosztályok száma évről-évre változott, a legtöbb esetben nőtt.

Polgár Tibor atlétika edzőként és elnökként is segítette, segíti az egyesületet.
Fotó: szombathely.hu

A nagy lépés – a testnevelő tanárképzés – alapvetően megváltoztatta az egyesület célkitűzéseit és feladatait:

  • A sportegyesületi tevékenységnek alapvetően segíteni kell a testnevelő tanárképzés célkitűzéseit
  • A képzés alapsportágaira koncentrálva atlétika, torna, úszás, kézilabda, kosárlabda, röplabda és labdarúgás sportági szakosztályok indítása vált lehetővé. (Úszó és labdarúgó szakosztály a létesítmény hiánya miatt nem kerülhetett szóba.)
  • A Testnevelési Tanszék, majd Sporttudományi Intézet tanárai lehetőleg vállaljanak edzői feladatot az oktatott sportágban a sportegyesületben.
  • A testnevelő szakosok számára rendelet írta elő az intézményi sportegyesületben való sportolást, amit a SZoESE segített megvalósítani.

Gál László szavai alapján úgy tűnik, jó munkát végeztek: „Az intézmény és a sportegyesület beágyazottságát bizonyítja, hogy a szombathelyi iskolákban döntő többségében nálunk végzett testnevelő tanárok tanítanak, többen töltenek be igazgatói funkciót is. Hallgatóink nagy számban vannak jelen a városi sportszervezetek szakembergárdáiban, különösen a sportiskolai szervezeteknél” – mondta.

Az 1970-es évek nagyon sok örömteli pillanatot adtak az egyesületnek. Sorra alakultak a verseny szakosztályok, a sportszakos hallgatók mindegyike versenyszerűen sportolt. A létesítményhelyzet,az intézmény mérete a középszintű sportolás menedzselésére kínált lehetőséget, melynek csúcsa az NB II-es osztályt jelenti. 1991 ősze a mai napig nagy hatással van az intézet és az egyesület életére. A Főiskolai Sportcsarnokot adták át ebben a szemeszterben, ami a mai napig otthona az egyetemistáknak.

Az akkori főiskola kezdetektől erős partneri viszonyt épített ki a városi (és megyei) önkormányzattal és a sportvezetéssel. A SZoESE már akkor is tevékenységének középpontjába állította a város sport- és egészségmegőrző rendezvényeinek segítését, ezt a jó szokását 2020-ra is tervezi megtartani. Szabadtéri rendezvények, sportnapok, versenyrendezések, diáksport rendezvények helyszíne és segítése, vízisport-oktatás, futóversenyek és más rendezvények révén hívta sportolásra Szombathely lakósságát.

A SZoESE mindig is nagy hangsúlyt fektetett a fiatalkorosztály sportoltatására
Fotó: Archív

A 60 év során a SZoESE szerves része volt az intézet sportéletének, de szép lassan önálló szakosztályokat épített fel és biztosított versenyzési lehetőséget. Teljességgel lehetetlen végigkövetni a működő szakosztályok tevékenységét, ezért csak a legfontosabb időszakokat, teljesítményeket szeretném kiemelni. A teljesség igénye nélkül szeretném azért megemlíteni, milyen, az intézményhez tartozás révén számontartott számtalan intézményközi versenyen vett részt a SZoESE: a Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokságok, a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozók, a MEFS által kiírt intézményi versenyek. Remek teljesítmények, sok-sok siker kötődik ezekhez a versenyekhez, de több tucatnyi verseny rendezője, házigazdája is volt a SZoESE.

Kézilabda férfi szakosztály:
Az 1972-ben alakult szakosztályt Hajdú Gábor vezette, akivel a csapat a megyei bajnokságban vitézkedett. Gál László, majd Koczka Imre edzői irányításával többször is osztályozóra jutott a csapat, de az NB II-be jutás csak 1979-ben sikerült. 1994-ben hatalmas fölénnyel nyerte az NB II-s bajnokságot a Tanárképző-Komplexitás, akkor már Szoó László vezetésével és jutott az NB I/B osztályba. Az első évben megszerzett 10. hely a biztos NB I/B-s tagság megtartását jelentette. A következő évadban várakozáson felül szerepeltek – az ötödik helyet szerezték meg. Az elmúlt néhány évben jelentős utánpótlás-nevelés folyt, folyik, de teremhiány miatt a legfiatalabb korosztályok helyett az ifjúsági csapatra koncentrál az együttes
Kiemelkedő játékosok: Hajdú Gábor, Koczka Imre, Mesterházi László, Kósa Ottó, Mátés István, Vártok Ákos, Vesztergom Zoltán, Konkoly Csaba, Bakonyi Péter, Woth Péter, Horváth Péter, Csitkovics Gábor, Luksics Balázs, Kovácsovics László, Horváth János, Lepsényi Gábor, Skoda Bence, Csipszer Péter, Ludvig Benedek.

Kézilabda női szakosztály:
1972-ben először a megyei bajnokságban szerepelt a csapat. 1974-től Gál László edzői vezetésével célozták meg az NB II-t, mely 1980-ban sikerült. Az edzői posztot Sipos Zsuzsa, Gál László és Horváth Zoltán látta el többször is váltva egymást. Az 1990-es években egyre erősödik a csapat, az NB II érmes helyeiért küzdenek. A legnagyobb siker a 10 esztendőig tartó NB I/B-s tagság volt.
Legjobb játékosaink:
Bálint Ágnes, Sipos Zsuzsa, Baumgartner Gyöngyi, Áncsán Aranka, Virágh Lívia, Csótár Adrien, Greff Katalin, Bartalos Beatrix, Lipovics Mónika, Szloboda Judit, Czirók Éva, Zámolyi Katalin, Bouti Livia, Takács Erika, Sulyok Szilvia, Farkas Vera.

Kosárlabda férfi szakosztály:
A tanítóképző első évében megalakult a férfi kosárlabda csapat, Pünkösty Csaba vállalta az edzői szerepet. Az edzői szék – nem megsértve az előtte lévőket és az utána jövőket – egyértelműen Bokor Judithoz “nőtt”, aki 23 évnyi szolgálattal a SZoESE leghosszabb ideig tevékenykedő edzője volt. Az ő sikereit Kéri Péter edzői működése során ismételte, talán felül is szárnyalta a csapat.
A fél évszázad legismertebb játékosai: Fekete József, Tóth Ákos, Horváth Tibor, Németh Lehel, Déri Csaba, Csiszár Szabolcs, Kőhalmi Zoltán, Szalai János, Sterbenz László, Dunai Zsolt, Novák János, Kunecz Árpád, Szigetvári Zoltán, Kláris Zoltán, Kertész Tamás, Csátaljay Gábor, Sabáli Balázs, Esztergályos Róbert, Mészáros Máté, Szabó Bence, Tóth Dávid

Kéri Péter vezette férfi kosárlabda csapat meghatározó tagja az NBII-es és Egyetemi Bajnokságoknak egyaránt
Fotó: szombathely.hu

Kosárlabda női szakosztály:
A szakosztály 1959-es alapítása után alkalmi versenyeken vettek részt. 1966-ban osztályozót követően az NB II-ben szerepeltek. Az NB II mezőnyének legstabilabb szereplőjévé vált a szombathelyi képző csapata – többnyire a mezőny első felében küzdöttek az évek során. Tudni illik, hogy a főiskola az évek során segítette – legjobb játékosaival – a város NB I-es együtteseit. Polgár Béla évtizedeket töltött a csapat edzőjeként, őt Kláris Zoltán, Magyar Gyöngyi, Szalai János, Kollerics Barnabás, Szabó László követte. A csapat mindvégig az NB II-ben és az Egyetemi Bajnokságban szerepelt – többnyire az élmezőnyben. Az utóbbi években az Amatőr NB I-ben szerepel a női csapat – változó sikerrel.
Legjobbjaink: Bokor Judit, Schütz Katalin, Bökönyszegi Gyöngyi, Gyurcsák Éva, Kalamár Zsuzsa, Gelencsér Andrea, Pósfai Katalin, Kiss Judit, Légrádi Edit, Csiszlér Ildikó, Orbán Johanna, Földi Gyöngyi, Szalai Dóra, Szabó-Haklits Zsuzsanna, Gusztafik Lilla, Jakubovics Dóra, Molnár Anna

Futsal:
A teremben űzött futsal megtetszett az intézet hallgatóinak, így 2008-ban megalakult a női és férfi futsal szakosztály, melyek besorolást nyertek az NB II-be. A férfi csapat játékosainak egy része alapító tagja lett a Haladás élvonalbeli csapatának. A csapat a nagy- és kispályás mérkőzések gyakori ütközése miatt hamarosan megszűnt. Legjobbak: Horváth Péter, László Dávid, Földvárszky Dávid, Lukács Dániel
A lányok – Szímán Bálint edzői vezetésével – szép karriert futottak be: A második évben feljutottak az I. osztályba, ahol kitűnően helytálltak. Az edző tanulmányai befejezése után Zalaegerszegre tette át működését és kínált jó lehetőségeket a játékosoknak, akik hajlottak a hívó szóra. A legjobbak: Orbán Szandra, Rácz Zsófia, Görög Emese, Kiss Emilia, Lehota Szimonetta.

Torna női szakosztály:
Kővári József edzői irányításával aratták első sikereiket a női tornászok – elsősorban Grénus Gabriella kiemelkedő teljesítményével. 1986-tól (mind a mai napig) Sárai Gabriella vezeti a szakmai munkát, hallgatói segítőkkel. A szakosztály igazi műhelyként működik, melyben nagyon sok hallgató az oktatás, a segítségnyújtás, a módszertani fogások tárházát sajátítja el. A legnevesebb tornászlányok (Csillag Tünde, Gál Kitti és Dévai Boglárka) a főiskola/egyetem hallgatói lettek.
Kiemelkedőek: Grénus Gabriella, Juhász Márta, Tatai Mária, Csóbor Zsuzsa, Kiss Beatrix, Turbók Julianna, Dobai Katalin, Vízer Erzsébet, Barasits Zsuzsa, Kárpáti Zsuzsa, Áder Patrícia, Horváth Eszter, Varga Judit, Lehota Szimonetta,

Torna férfi szakosztály:
Az 1970-es évek második felében szerveződik meg a szakosztály Kiss Péter, Kővári József, majd Bertók Péter edzői irányításával. Jelenleg Lappints Regős a férfi tornászok edzője. A csoport II. és III. osztályban versenyez. Sajnos kevés a versenylehetőség, ezért háziversenyekkel bővítik a programot.
A legjobbak: Dobra László, Kiss Miklós, Babos Gábor, Vécsei István, Rácz Gábor, Vágó László, Kálmán Tibor, Filó Zsolt, Tóth Károly, Bácskay László, Csanaki Szabolcs, Lappincs Regős, Majer Krisztián, Bagi Norbert, Sörös János, Gremsberger Attila.

Atlétikai szakosztály:
1976-ban alakult meg az atlétikai szakosztály az intézményi sportegyesületen belül. Vezetője a frissen végzett Stekovics Emilia tanárnő lett. A hallgatók közül nagyon sokan atletizáltak a város nevesebb egyesületeiben, főleg a Haladásban. A főiskola sokat profitált a partnerek kiváló munkájából, mert az egyetemek-főiskolák közötti versenyeken rendelkezésre álltak a kiemelkedő teljesítményű sportolók. Az edzői gárda Polgár Tibor, Bősze László és Takács József kollégákkal bővült. A Szombathelyi Tanárképző Főiskola a legerősebb csapatok közé lépett elő atlétikában a 80-as években. Az intézményi szakosztályban futók és ugrók vitézkedtek. Kívés István edző érkezésével az eredmények ugrásszerűen emelkedtek, főleg az utánpótlásnál. Különösen nagy hangsúlyt kapott a sikeres futóversenyek rendezése, amik közül kiemelkedik az évenkénti Futófesztivál.
Legjobb atléták:
Jankó Ilona, Csordós Rita, Rehocsin Mária, Lakatos Judit, Kiss Gábor, Lestár Péter, Papp György, Kuti László, Bartus Attila, Dallos Gusztáv, Orbán Attila, Cseresznyés Ferenc, Sali Dominika, Vörös Adrien, Pekker Attila, Csébits Eszter, Molnár Zita, Horváth György, Kovács Attila, Jacsev Sámuel, Kívés Bendegúz, Kálovics Anikó

Az egyesület röplabda szakosztályéért nagy erőfeszítéseket tesznek Id. Bodovics Árpád és Gősi István
Fotó: szombathely.hu

Röplabda női szakosztály:
A röplabda kedvelt sportág a hallgatók körében. Szakosztályi formában a 70-es évek második felében kezdődött el a munka. Az első komolyabb dátum 1982, amikor NB II-be jutott a csapat, ahol meghatározó szerepet játszott A legsikeresebb időszakban a Haladással összefogva az NB I-es szereplést is vállalta a csapat, aminek eredménye a 2002-2003-as Extra Liga szereplés. Az összefogás megszűnése után ismét az NB II-t választotta a csapat, aminek eredménye, hogy több energia marad az utánpótlás-nevelésre.
Legjobbak:
Horváth Erika, Keszei Zsuzsa, Joó Helga, Czigány Judit, Bosits Csilla, Újvári Ágota, Molnár Zsófia, Lendvai Virág, Ilics Katalin, Osztovics Borbála, Zubor Enikő, Pálfi Marianna, Erdősi Gréta, Gulkai Zsófia

Röplabda férfi szakosztály:
A 70-es évek közepén kezdte meg működését, majd 1979-ben már az NB II-s szereplést ünnepelhette a Felső Tibor, Wágner András, Dézsi Attila edzők által fémjelzett csapat. A 90-es években a megszűnő Spartacus-Styl játékosaival megerősödve dr. Gál László, majd Gőczi István vezetésével egy eredményesebb időszak következett. A női csapathoz hasonlóan a Bodovics Árpád edző által vezetett, új lendületű NB II-es férfi csapat mellett, Gőczi István három korosztályban utánpótlás csoportokat szervez.

Tájfutó szakosztály:
1980-ban Dornyi Erzsébet MEFOB győzelmével alapozta meg a Tájfutó szakosztály létrehozását. A Savaria Sportegyesületben felnövő kiváló fiatalok a főiskolára jelentkeztek és kerültek hallgatói státuszba. Indokolt és érdemes volt szakosztályt alakítani. Jobbnál jobb eredményeket értek el, kiváló közösséget alkottak,de öt év után – mindenki akkor végzett tanulmányával – kisebb sikerek következtek. Az első aranykorszak képviselői, Kiss Gabriella VB csapat ötödik helyezett volt, Wengrin Ági és (Bokros) Horváth Andrea pedig a főiskolás éveik után értek el kiemelkedő nemzetközi sikereket. A következő generációból Frigyik László volt képes első osztályú eredményre. Kiss-Geosits Beatrix a 2010-es években felélesztette a tájfutást – szeniorokkal és bőséges utánpótlással. Néhány évig építgette a szakosztályt, majd átigazoltak a Haladásba (2017).
Kiemelkedő tájfutók:
Barki Katalin, Barki Andrea, Kiss Gabriella, Koczka Tibor, Szerdahelyi Zoltán, Bárdosi Zoltán, Wengrin Ágnes, (Bokros)-Horváth Andrea, Geosits Beatrix, Frigyik László, Tóth Réka

Triatlon szakosztály:
Szombathely a triatlon magyarországi bölcsője (Vasi Vasember), amiben szerepet vállalt a Főiskolai Sportegyesület, hisz “befogadta” a triatlonozni és a duatlonozni vágyókat. A költséges sportágat űzőknek vállalni kell a versenykiadások jelentős részét, így főleg a munkajövedelemmel rendelkezők a szakosztály tagjai. Hömöstrei János a szakosztályvezető, Tóth Zsuzsanna a futóedző. A kezdetektől dr. Temesi Zsuzsa a legeredményesebb (szenior versenyző). A fiatalok közül Hömöstrei Péter öregbíti az egyesület hírnevét többek között EB győzelemmel.

Asztalitenisz Szakosztály:
1975–1977-ben három évig az NB II-ben szerepelt a Főiskolai Sportegyesület női csapata. A szakosztályban Csík Zsuzsa és Dobránszky Lívia volt a két stabil és eredményes játékos, így a kiegészítő emberekkel helytálltak az NB II-ben. 2016-17-ben alakult újjá a szakosztály. Meglepően nagy a sportág iránti érdeklődés. Kívés István szervezésében két csapatunk is szerepel a Vas megyei bajnokságban. Az aulában és a ping-pong teremben is szinte állandóan pattog a labda.

Az itt leírt néhány ezer karakter nem képes visszaadni, hogy mennyi mindent ért el a 60 éves egyesület. A sportbarátok nagyon sokat köszönhetnek a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesületnek, vagy, ahogy mindenki hívja, a SZoESE-nek!

 

Kiemelt kép: szombathely.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]