A Magyar Tudomány Ünnepe a PPK-n: Pandémia, születésnap és előadások széles tárháza

Idén novemberben tizenhetedik alkalommal kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia országos programsorozatára, melynek célja a legújabb hazai tudományos eredmények bemutatása. Az idei ünnepség mottója a „Jövőformáló Tudomány”, kiemelve a tudomány rendszerközpontú szemléletét, mely biztosítja a tudomány stabilitását.

Idén novemberben tizenhetedik alkalommal kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia országos programsorozatára, melynek célja a legújabb hazai tudományos eredmények bemutatása. Az idei ünnepség mottója a „Jövőformáló Tudomány”, kiemelve a tudomány rendszerközpontú szemléletét, mely biztosítja a tudomány stabilitását.

Az ELTE Pszichológia és Pedagógiai Kar hét programot is szervez az ünnepség keretein belül. Az első, egy Professzor Dr. Németh András  születésnapjára rendezett német és angol nyelvű workshop, már sikeresen le is zajlott november 4-én, szerdán. Hét neves professzor az oktatástudományok legkülönbözőbb területeiről tartottak előadásokat, szóba kerültek a női akadémiai szerepek, az utópiák, reformpedagógiák Németország, Szlovénia vagy éppen Csehszlovákia területéről. Ha lemaradtunk, sincs ok a búslakodásra, ugyanis hat nagyszerű program még előttünk áll!

November 11-én, szerdán a sporté lesz a főszerep: az Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete (ESI) rendezi a III. Sport – Tudomány – Egészség konferenciát, amelynek igazán aktuális központi témája: „Covid 19 – Testi és lelki egészség – Sport – Oktatás – Sportgazdaság”. Szó lesz például a digitális testnevelésoktatásról, a futásról, a vírushelyzet okozta stresszről vagy éppen az e-sportról. Izgalmasnak ígérkezik, az egyszer biztos!

November 14-én, szombaton Németh András professzor 70. születésnapjára szervezett ülésre invitál minket a Neveléstudományi Intézet. A neves kutatónk tiszteletére ezúttal magyarul hallgathatunk előadásokat 10-14 óráig. Ízelítő a témákból: reformpedagógia, művésznői életutak, reformkori oktatás, szocialista nevelés, könyvbemutató… Kár lenne kihagyni!

November 24-én, kedden ismét a sport kerül reflektorfénybe: a PPK szombathelyi Sporttudományi Intézete és a Magyar Edzők Társaságának közös konferenciája a sportsérülések és a sportrehabilitációs témákat helyezi fókuszba. Előadásokra és egy érdekes beszélgetésre számíthatunk a kosárlabda és a torna területéről. Ez aztán a telitalálat!

November 25-én, szerdán egy izgalmas kerekasztal-beszélgetésen vehetünk részt a Gyermekkori Pszichés Zavarok kutatócsoport jóvoltából, ismertetve a koronavírus járvány első hulláma alatt végzett #Maradjotthon kutatás eredményeit. Mind a klinikumból érkező szakértők, mind a Tanácsadás- és Iskolapszichológia Tanszék munkatársai hozzáteszik majd tudásukat a témához. Itt az ideje tehát otthon maradni, és részt venni az eseményen!

November 26-án, szerdán ismét a járványhelyzeté a főszerep: a Munkaerőpiac Új Kihívásai Kutatócsoport szervezte szimpóziumon vehetünk részt, ahol bemutatják a KoronaHR elnevezésű kutatás eredményeit, több társegyetem bevonásával. Mind tematikailag, mind módszertanilag érdekes, áttekintő előadásokra számíthatunk a HR területéről. Érdemes benézni!

November 30-án, hétfőn Pachner Orsolya, a szombathelyi Pedagógiai és Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa tart előadást az autizmus speciális kihívásairől a digitális oktatásban pandémia idején. Bevezet minket az autizmussal élő személyek járvány alatti mindennapjaiba, kihívásaiba, boncolgatja majd a mentális egészség és a digitális oktatás témakörét. Méltó lezárása lesz ez a Magyar Tudomány Ünnepének.

Az események online, előzetes regisztrációt követően tekinthetőek meg. Bővebb információért látogass a https://ppk.elte.hu/content/kari-esemenyek-a-magyar-tudomany-unnepen.cl2.41 oldalra.

Borítókép forrása: ELTE PPK

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]