Kirándulástipp – Ahogy a mókusok látják a Kőszegi-hegység környékét

Kíváncsi vagy, milyen az élet a fák lombkoronájának szintjén? Érdekel, hogyan látják a mókusok a Kőszegi-hegység déli lejtőit? Akkor indulj el Szombathelyről északnyugati irányba, és haladj mindössze 30 km-t. Ha Althodis mellett látsz kis táblákat Baumwipfelweg felirattal, akkor jó helyen jársz ahhoz, hogy igazán felejthetetlen élményben legyen részed.

A burgenlandi Baumwipfelweg

Manapság egyre több helyen létesülnek lombkorona-tanösvények, hiszen nagyon hamar rendkívül nagy népszerűségre tettek szert. A látogatókat azzal csábítják ezek a helyek, hogy segítségükkel egy különleges perspektívából, a fák lombkoronájának szintjéből ismerheted meg az erdők növény- és állatvilágát. Nem kell messzire menned, ha felkeltettük az érdeklődésed, ugyanis a legközelebbi lombkorona-sétányt Szombathelytől mindössze 30 km-re találod. A burgenlandi Baumwipfelweg Althodistól (magyar nevén Óhodász) 2 km-re épült fel. Érdekesség, hogy a falu neve onnan ered, hogy a települést régen hódvadászok lakták. A faluba beérve jól ki van táblázva a különleges sétány, így nem kell aggódnod attól, hogy esetleg eltévednél.

A tanösvény 11 tornyát fahidak kötik össze, amelyek nagyjából 20 méteres magasságban kerültek kialakításra. A stabil faszerkezetnek és a megfelelően magas védőkorlátnak köszönhetően a tériszonnyal küzdő emberek is könnyedén legyűrhetik itt a magasságtól való félelmüket. A sétány 500 méteren keresztül halad, melyet időnként összesen 8 információs tábla szakít meg. Ezekről a táblákról az erdő flórájával és faunájával kapcsolatban tudhatsz meg érdekességeket. A táblák kétnyelvűek, így a nyelvtudás hiánya sem lehet akadály. Apropó akadály. A sétány érdekessége, hogy itt aztán nincs akadály! Akár kerekesszékkel is könnyedén végig lehet rajta menni, de a vakokra és a gyengénlátókra is gondoltak Braille-írással ellátott táblák elhelyezésével.

Nyitva tartás: október hónap végéig van nyitva, szerdától vasárnapig, 10:00 és 17:00 között

Belépődíjak: 6 éves kor alatt ingyenes, 6 év feletti gyerekeknek 4 €, felnőtteknek 6 €, nyugdíjasoknak pedig 4,5 €.

Rövid séta az Írottkő-tanösvényen

Miután szemügyre vetted az erdők élővilágát a magasból, érdemes az avar- és cserjeszintet is megvizsgálni, amelyre kiválóan alkalmas az Írottkő-tanösvény. A Dunántúl legmagasabb pontját, a 882 m magas Írottkő-kilátót legkönnyebben Ausztria felől érjük el. A Rohoncot Lékával összekötő 56. számú főút legmagasabb pontja a Passhöhe, ahol lehetőségünk van parkolásra. Innen indul az 1,9 km hosszú túraút a kilátóig. A túra során a szintkülönbség mindössze 82 m, így bárki számára könnyen teljesíthető.

A túraútvonal szimbóluma a Kőszegi-hegységet felépítő kőzetekből kirakott kis torony. Az útvonal során bizonyos időközönként ezekkel a kőzetekkel ismerkedhetünk meg. Háromnyelvű táblák mutatják be keletkezéstörténetüket, főbb jellemzőiket és felhasználásukra is láthatunk példát, természetesen szebbnél szebb képekkel illusztrálva. A kilátóra felérve derült időben az egész környék jól belátható, akár a Balatonig és a Fertő-tóig is elláthatunk innen.

Belépő: nincs

 

Képek: a szerző saját fotói

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]