Ünnepélyes keretek között írták alá szerződésüket a duális gépészmérnök-hallgatók

Immár ötödik alkalommal rendezték meg az ELTE IK szombathelyi duális gépészmérnöki képzés vállalati partnerei és hallgatói közötti ünnepélyes szerződés-aláírást.

A ceremónián részt vettek a partnervállalatok képviselői mellett a megyei és városi, valamint egyetemi vezetők is. Az ünnepi elnökségben foglalt helyet Harangozó Bertalan Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Majthényi László, a Vas Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke, Illés Károly Szombathely megyei jogú város alpolgármestere, dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja és dr. habil. Andó Mátyás, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója.

Az ünnepi elnökség tagjai közül elsőként Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint ma Magyarországon 28 intézmény 40 alapképzés és 31 mesterképzés keretében folytat duális képzést mintegy 600 partnervállalattal együttműködve. Felidézte, hogy annak idején, amikor az akkor regnáló innovációs és technológiai ügyekért felelős miniszter, a BME professzora meglátogatta és a szombathelyi gépészmérnöki képzés alapvetéseiről elmélkedtek, akkor ő megfogalmazta az akkor még hagyomány nélküli szombathelyi képzés rendkívüli fontosságát a magyar gazdaság és társadalom számára.

Elsőként Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket – Fotó: Szombathelyi gépész Facebook-oldal

Majthényi László, a Vas Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a jelenlévők közül sokan már négy évvel ezelőtt részt vettek a képzés előkészítési folyamatában, és megköszönte nekik, hogy azt a piac elvárásainak megfelelően hozták létre. Illés Károly Szombathely megyei jogú város alpolgármestere kiemelte, hogy a képzés létrejöttében jelentős szerepet játszott az is, hogy a város vezetése és az itt megtelepült cégek együttműködő partnerekként tekintettek egymásra.

Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja arról beszélt, hogy a duális képzési forma a modern egyetemi képzési modell szimbóluma, ami környezetétől nem elszigetelten, hanem a városi és megyei gazdasági-társadalmi kapcsolatrendszerbe integrálva valósul meg. Idén Szombathelyen 17 új duális hallgató öt partnervállalatnál kezdi meg tanulmányait. A dékán felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy ehhez a közel másféltucat hallgatóhoz heteken belül csatlakozik még 20-25 fő, akik az angol nyelvű duális gépészmérnöki képzésben vesznek majd részt. Hangsúlyozta, hogy mind a magyar, mind a külföldi hallgatók számára az alapképzés elvégzése után lehetőség nyílik majd duális mesterszakra jelentkezni, 2020-tól pedig elindul egy európai kettős diplomás, angol nyelvű mesterképzés ipar 4.0 területen. „Meggyőződése a Kar vezetésének, hogy a gépészmérnöki szakma stratégiai szempontból fontos és ígéretes, és szüksége van rá a cégeknek és a társadalomnak. Jól választottak, a jövőjük biztosított ezen a területen” – tette hozzá, kiemelve: ezzel a döntésükkel az ország legsikeresebb és legnagyobb duális gépészmérnöki képzéséhez csatlakoztak, ami egyben a legjobb a vidéki képzőhelyek közül, országos szinten a 3. helyen, míg a hallgatói kiválóság tekintetében a 2. helyen áll. Méltatta az itt tanulmányokat folytató hallgatókat is: közülük többen is részt vesznek évről évre a Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói csapatversenyen, valamint a tavalyi évben 25-en folytattak tudományos diákköri tevékenységet.

Dr. habil. Andó Mátyás intézetigazgató az értékteremtés fontosságára hívta fel a figyelmet – Fotó: Szombathelyi gépész Facebook-oldal

„A világ sokat változik, egyre inkább fontos az, hogy mit, mikor, hogyan csinálunk. Nem pocsékolhatjuk erőforrásainkat, az új szlogen az értékteremtés: minden pillanatban, minden folyamatban értéket kell teremteni” – kezdte beszédét dr. habil. Andó Mátyás, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója, majd hozzátette: a szombathelyi duális gépészmérnöki képzés amellett, hogy értékteremtő, talán még európai szinten is egyedülálló. A hallgatók itt olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amik más intézmények képzéseihez képest akár háromszoros tudást is jelenthetnek. Ez persze nagy kihívás, de egyben hatalmas lehetőség is.

A köszöntő beszédek után dr. Horváth Zoltán dékán átnyújtotta az ELTE Informatikai Kar Kiváló Hallgatója nívódíjat Komondi Márk részére, melyet a kar közel 3000 hallgatója közül évente mindössze néhányan nyerhetnek el.

A rendezvény végén került sor az ünnepélyes szerződéskötésre.

 

Fotók: Szombathelyi gépész Facebook-oldal

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]