Hallgatói kezdeményezésekből nincs hiány: FitMix, capoeira és önvédelmi foglalkozás a SEK-en

Egyre több hallgatói kezdeményezés kap zöld utat a Savaria Egyetemi Központban. Ennek köszönhető többek között az is, hogy az egyetemisták már ingyenes FitMix, capoeira és önvédelmi foglalkozásokon is részt vehetnek.

1. Hibrid edzés a bomba alakért és az izmos testért – FitMix

Németh Nikolett az őszi félévet az angliai Manchesterben töltötte, ugyanis az Erasmus+ keretében a University of Salford hallgatója volt. Tanulmányai mellett a helyi Sportcentrumban dolgozott, ahol egyebek mellett egy különleges, FitMix nevű órát tartott. Ez az ötvözött edzésformákat és a nevét tekintve – ahogy fogalmazott – a „saját találmánya” . Úgy gondolta, hogy miért is ne csempészhetne valami olyat egyetemünk falai közé, ami még nem volt? Ötletével megkereste Hurtik Péter Jánost, az Egyetemi Sportiroda ügyvezető elnökét, aki azonnal nagy örömmel fogadta azt, majd Kívés István, a Sportcsarnok vezetője is rábólintott a kezdeményezésre. Így történt, hogy az egyetemi futófolyosó március 26-tól egy újfajta csoportos órárának fog otthont adni, ami – ahogy a neve is mutatja – egy hibrid fitnesz óra lesz. „A FitMix a funkcionális, a saját testsúlyos és a magas intenzitású anaerob edzések keveréke. Az órát minden alkalommal stretching, azaz nyújtógyakorlatok sorozata fogja zárni” – tudtuk meg Nikitől. A kevert mozgásforma jól átmozgatja a testet, így hatásos felkészülést jelent a legmelegebb évszakra, hogy bátran viselhessünk lengébb öltözéket. Az már csak hab a tortán, hogy igény szerint angolul is kérhetők az óra közbeni instrukciók és gyakorlatnevek, így mozgás közben még a nyelvtudásunkat is fejleszthetjük. Niki már rögtön az első órán egy olyan edzésformát fog belecsempészni a gyakorlatokba, amivel a külföldön töltött féléve során találkozott először, és itthon még nem is ismert.

Időpont: keddenként 18:15–19:15
Helyszín: Egyetemi Sportcsarnok – Futófolyosó
Az óra vezetője: Németh Nikolett
Egyéb információ: nemethnikolett1997@gmail.hu

Fotó: Németh Nikolett

 2. Táncba rejtett harci mozdulatok – capoeria

Dombi Richárd a capoeirát 2009-ben kezdte el, azóta számos sporteseményt megjárt. Övezéseken, edzőtáborokban és versenyeken vett részt, s ezeken a helytállását méltónak találták arra, hogy továbbadhassa tudásását edzőként. Korábban Győrben tartott edzéseket, tavaly óta Szombathelyen. A capoeira egy brazil eredetű, összetett harcművészet, mely mára szerte a világon igen nagy népszerűségnek örvend. Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák fejlesztették ki, hogy megvédhessék magukat a fogvatartóikkal szemben. Az általuk végzett mozdulatokat természetesen betiltották, ezért táncba kellett rejteniük a harci mozdulatokat – innen a „táncos harc” elnevezés, melyet hazájában „a szegények sportjaként” is emlegetnek. „Rengeteg nemzetközi capoeira csoport van, én a Vem Camará családhoz tartozom, ahol a sport egy letisztultabb, modernebb formáját űzzük. A capoeira nemcsak kitűnő képességfejlesztő mozgásforma, hanem az ember itt megismerkedhet egy teljesen új kultúrával, zenélni tanulhat, és mindezek mellett egy új család tagja lesz” – mesélt a nem hétköznapi mozgásformáról Richárd. Elmondta továbbá azt is, hogy rendkívül összetett sport, alig találni olyan elemet az emberi mozgáskészletből, ami ne lenne fellelhető benne. Emiatt kitűnően fejleszti az erőt, az ügyességet, és nem utolsósorban az állóképességet is. Mivel a capoeira párban végezhető, rendkívül szórakoztató és játékos időtöltés lehet akkor, ha már bizonyos alapok elsajátításra kerültek. Idővel a capoeristák (a harcművészet művelői) nagymértékű állóképességre, erős és nyúlékony izomzatra, és rendkívül fejlett mozgáskoordinációra tesznek szert. „A capoeira mindenkié, legyen az szegény vagy gazdag, idős vagy fiatal, férfi vagy nő. Ezekre mind tudok példát hozni a csoportunkból, egészen a kisgyermekektől a 60-as korosztályig mindenki képviselteti magát, illetve a férfi-nő arány is egészen kiegyenlített” – tudtuk meg a foglalkozás vezetőjétől, aki kiemelte: természetesen ez esetben is mindkét nemnek megvannak a maga előnyei, és nem az számít, hogy milyen magasra tudsz rúgni, vagy milyen nagy cigánykereket tudsz vetni. A hangsúly egész egyszerűen a mozgás örömén, a test fölötti kontroll megszerzésén van.

Szeretnél te is jelentkezni? Ide kattintva, az űrlapot kitöltve megteheted.

Időpont: hétfőként és szerdánként 18:00–19:30
Helyszín: II. János Pál Katolikus Szakkollégium tornaterme
Az óra vezetője: Dombi Richárd
Egyéb információ: +3620/2515205 vagy szombathely@wemcamara.hu

3. „A táskám kellene? Nesze te piszok!” – önvédelmi foglalkozás

Így hirdeti magát a Védd magad! elnevezésű foglalkozás, melyre csütörtökönként kerül sor. Az órák elsődleges célja az általános önvédelmi technikák elsajátítása, és az ezzel járó állóképesség fejlesztése, de a japán harckultúra megismerésére is lehetőség lesz. Az órákat két hallgató fogja tartani; mindketten nagyon komoly küzdősportos, illetve harcművészeti múlttal rendelkeznek, melynek gyökerei gyerekkorukra nyúlnak vissza. Varga Réka Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozó, míg Kovács Petra II. Danos mester Nanbudoban. Rovatunknak elárulták, hogy régóta fontolgatták már, hogy szeretnék valamilyen módon kamatoztatni a tudásukat. „Beszélgettünk a kollégiumban és az egyetemen az ismerőseinkkel, és rákérdeztünk, hogy lenne-e rá igény. Sokak említették azt a problémát, hogy miközben esténként sétálnak hazafele, a részegek és a hajléktalanok egyre agresszívabban viselkednek. Adta magát a dolog, hogy egy-két olyan támadási pontot mutassunk, amelyek használhatóak ilyen szituációkban. Mindemellett igény volt a cselgáncs MEFOB-felkészítés, ebben pedig szintén segítséget tudunk nyújtani” – mesélték a lányok a motivációjukról. Arra a kérdésemre pedig, hogy mire számíthatnak a résztvevők, így feleltek: „reményeink szerint jó hangulatra és kemény munkára, igény szerint pedig hétköznapi és versenysport elemekre egyaránt”.

Időpont: csütörtökönként 19:30–21:00
Helyszín: Egyetemi Sportcsarnok Gimnasztika terem
Az óra vezetői: Kovács Petra és Varga Réka
Egyéb információ: petra.kovacs1013@gmail.com, v.rekus97@gmail.com

 

Kiemelt kép: Pixabay

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]