Schaeffler Savaria V. Futófesztivál Szombathelyen

A verseny egyik főszervezőjével, Kívés Istvánnal készítettünk interjút.

Hogyan is tartja a mondás, ami jó az jó? Úgy tűnik, van igény szombathelyi futóversenyre!

Igen, úgy tűnik, van igény Szombathelyen egy jó futóversenyre, ami az idei évtől a Schaeffler Savaria V. Futófesztivál Szombathelyen névre hallgat. Alapvetően egy 10 kilométeres Magyar Bajnokság az apropója a fesztiválnak, ami mögé az önkormányzat támogatással is beszállt, így tudtuk kibővíteni versenyünket. A város támogatásának köszönhetően a rangos esemény mellé egy tömegrendezvényt is szervez(t)ünk, így megmozgatva városunkat. Pontosan ezért, évről-évre bővítjük a palettánkat, hogy egy élményekkel teli vasárnapot (szeptember 23-a vasárnapra esik) tudjunk nyújtani az egész családnak. Előjáróban csak annyit szeretnék mondani a programokról, hogy lesz babakocsis futástól kezdve, 2,5 kilométeres váltón keresztül, egészen a félmaratoni távig minden. Egy dologra szeretném felhívni a figyelmet! Egy köztes, kiegészítő program keretében a SZoESE és a város atléta utánpótlás műhelyei egy bemutató versenyt fognak tartani 6-10 éves korú tanítványaikkal. A bemutató „verseny” apropója, hogy mix csapatok lesznek az egyesületek futóiból, ezzel is arra hívva fel a figyelmet, hogy a klubok egymás munkáját segítik itt Szombathelyen. A váltóversenyekből álló programhoz egyébként a Szombathelyi Kézilabda Akadémia, hasonló korban lévő növendékei is csatlakozni fognak, így színesítve a felhozatalt. Visszatérve a kérdésre, évről-évre növekvő igényt tapasztalunk, ezért biztosíthatok mindenkit, hogy amíg a város által érezzük a támogatást, addig lesz Futófesztivál Szombathelyen.

Idén is sok futóra és szurkolóra számítnak a főszervezők. Fotó: Google

Idén is sok futóra és szurkolóra számítnak a főszervezők.
Fotó: nyugat.hu

2013-ban volt az I. Futófesztivál, de az ötlet – gondolom – már korábban meg volt a fejedben.

Atléta edzőként már sok versenyen vettem részt, mostanában pedig egyre többet szervezek, szerveztem. 2013-ra egy nagyon eredményes futócsapatot tudtam felkészíteni, akiknek nagyon sokat kellett utazni országszerte, hogy tudásukat megmutathassák. Az előbb említett évben jött egy ilyen lehetőség, hogy a város megrendezheti a 10 kilométeres Országos Bajnokságot és mi kaptunk az alkalmon, hogy versenyzőink hazai terepen is szerepeljenek. Az évek távlatából mondhatom, hogy jó döntést hoztunk.

Az első versenynek hogyan futottál neki, mik voltak az akkori fesztivállal szembeni elvárásaid?

 
A legelső feladatom egy jól működő stáb kialakítása volt. Olyan emberekkel akartam körbe venni magam, akikkel szívesen dolgozom együtt. Elsőkörben Koltai Miklóst és Hurtik Pétert kerestem meg, akik szinte gondolkodás nélkül vetették bele magukat a velem való közös munkába – itt is szeretném megköszönni nekik a több éves és máig kitartó támogatásukat -. Koltai Miklós és jómagam edzőként és versenyzőként tudtuk, hogy egy ilyen versenynek mit kell nyújtania egy résztvevőnek, míg Hurtik Péter a szervezési és gazdasági ügyekért felelt és felel a mai napig. Azt tudni kell erről a triumvirátusról, hogy egyértelműen partnerek vagyunk, tehát minden komolyabb kérdés előtt összeülünk és átbeszéljük a lehetőségeket és csak azután hozzuk meg közösen a döntést.
Szerintem az élet bármely területén az első számadás a legnehezebb, hisz az ember mély vízbe kerül. Mindegyik szervezőtársam szervezett már versenyeket, de ekkora volumenüt még nem. Első teendőink között szerepelt a helyszín kiválasztása, amire én első körben a Csónakázó-tó környezetét javasoltam. Szerintem érthető választás lett volna, hiszen nagyon szép környékről van szó, de épp a 2013 szeptemberében újították fel a környéket. Ezután került számításba az Egyetem, mint versenyközpont, és hozzá sikerült egy ideális, 2,5 kilométeres kört kialakítani. A helyszín kiválasztása után, jöhetett a versenyzők biztosítása, gondolok itt az utak lezárására, buszok elterelésére. Ezek nem olyan könnyű dolgok, mint ahogyan elsőre tűnnek. Egyeztetni kell a rendőrséggel, természetesen nekik van szavuk, megjelenésük, ha lezárunk egy adott útvonalat. Az útlezárásokhoz kordonok, bólyák kellenek, amiket biztosítanak számunkra támogatóink, Őket molinókon tüntetjük fel ellenszolgáltatásként. Ráadásul a terelésekhez szükséges kordonokat a várostól kapott első támogatásból meg tudtuk vásárolni. Mind ezek mellett fel kellett venni a kapcsolatot az akkori Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezetőivel, hogy az útszakaszokon éríntett, a menetrend szerinti járatokat el kell terelni. Öt év elteltével mondhatom, hogy mára egy profi, mindent ellátó szervező eam alakult ki.

Lehet, az olvasók nem tudják, de Te nagy bringás hírében állsz, mégis egy futóversenyt álmodtál meg Szombathelyre. Miért pont futófesztivál lett?

Azt tudni kell, hogy a Futófesztiválhoz hasonló méretű bicikliverseny sokkal nagyobb igényekkel bír. Itt most nemcsak a pénzügyi vonatkozásokra gondolok. Minden esetben felmérem, hogy milyen személyi és anyagi jellegű lehetőségeink vannak, mint szervező team, ezért meg sem fordult a fejemben egy ilyen volumenü bringás verseny megszervezése. Egyrészt sokkal nagyobb területet kell biztosítani: nemcsak több utat kell lezárni, hanem teljes útszakaszokat, hisz egy 40-50 fős biciklis bolynak kell az út egész széltében. A futófesztiválnál ezzel szemben elég egy fél sávos útlezárás, és így senkinek az érdeke sem sérül túlságosan. A másik akadály, hogy Szombathelyen egyre csak nő az autósok száma, ami még inkább megnehezítené egy ilyen országúti kerékpárverseny megrendezését. Gondoljunk bele, hogy egy 15-20 versenyzőből álló csoport halad 40-50 km/h sebességgel és egyszer csak eléjük tolat egy kijáróból a figyelmetlen vezető! Nagyon komoly felelősséggel jár egy ilyen verseny megszervezése és a pénzügy feltételeken felül, a humánerőforrásunk sem elegendő egy ilyen méretű esemény lebonyolításához. Itt jegyezném meg, hogy a SZoESE szervez kisebb volumenü biciklis versenyeket, lásd a napokban sikeresen lezajlott Velem-Hörmann „hegyi” szakaszt, vagy a 4 fős csapatversenyt, ami Zanatról indul.

Ha versenyzésről van szó, Kívés István inkább nyeregbe ül! Fotó: Tóth Dávid

Ha versenyzésről van szó, Kívés István inkább nyeregbe ül
Fotó: Tóth Dávid

Egy kulisszatitkot el tudsz árulni? Miért pont szeptember vége a versenyek időpontjai? Gazdasági, esetleg más okai vannak?

Mi mindig az Atlétikai Szövetség versenynaptárához igazodunk. Minden évben ez a szeptember végi időszak szabad az Országos Bajnokságokban. Idén a szeptember 9-i hétvégén volt a Félmaratoni Országos Bajnokság, – ahol egyébként a SZoESE felnőtt és az U23-as csapata nem csak részt vett, de nagyon szép eredményeket ért el -. Október első hétvégéjén, pedig a Maratoni Országos Bajnokság kerül megrendezésre. Ezt a köztes időszakot használjuk ki, amikor is a Futófesztivál keretein belül bonyolítjuk le a 10 kilométeres Országos Bajnokságot. A szövetséggel egyezteve ezt a szeptember végi időpontot próbáljuk állandósítani, hisz a versenyzőknek is jó, hogy ez a három verseny egymás után zajlik le, így segítjük az Ő felkészülésüket.

Azt már tudjuk, hogy mikor lesz a verseny (szeptember 23, vasárnap), de azt még nem árultad el, hogy a szervezés, mikor kezdődik egy ilyen méretű versenynél!

A verseny másnapján! Aznap még örülünk, hogy jól sikerült, de következő nap már azon gondolkodik az ember, hogy miként lehetne jobb az esemény, hogyan tudná növelni az esemény palettáját, színvonalát. Van egy másik oka is ennek, hiszen a szervezőbrigád tagjai nem főállásban szervezik a Szombathelyi Futófesztivált, hanem mindhárman dolgozunk másutt is mellette. Nagy általánosságban amúgy szeptember végére összesítjük a versennyel kapcsolatos tapasztalatainkat, majd megtesszük a kötelező köröket. Március környékén érdeklődünk a városnál, hogy „jövőre” is számíthatunk-e a támogatásra, ha igen, akkor egyből jelzek a partnereinknek, hogy úgy számolhassanak, az adott évben újra lesz ilyen verseny. Sőt, ahogyan nő a verseny iránt érdeklődők száma, úgy fordul meg a telefonhívások iránya. Az elején mindig mi kerestük fel a nagyobb cégeket, most már mondhatom, hogy fele-fele ez az arány, mert egy ilyen nagy rendezvény Szombathelyen nagy reklámértékkel bír. Az idei évben nagyjából két hónapja feküdtünk neki igazán a szervezésnek.

Kívés István az utolsó simításokat végzi a 23-i verseny előtt. Fotó: Tóth Dávid

Kívés István az utolsó simításokat végzi a 23-i verseny előtt
Fotó: Tóth Dávid

Azzal, hogy már ötödször rendezitek meg a Futófesztivált, rövidült-e ez a folyamat a felszedett rutinnak köszönhetően, vagy hosszabbodott, mert egyre többet akartok nyújtani?

Persze az ember folyamatosan tanul az előző évi hibákból és egyre tapasztaltabb lesz a szervezői stáb is, de mindig vannak felmerülő, megoldandó problémák. Ez az idén sem változott. A legelső egy nagyon kellemes gond volt, amit bármikor szívesen megoldanánk. Az elején már említettem, hogy névadó támogatónk lett a Schaeffler Savaria KFT., akinek a neve így szerepel a plakátjainkok, érmeinken, pólóinkon. Az előbb említett cégnek levédett, színkódolt logója van, ami lehetővé tette, hogy egyedi befutó érmeket készítsünk, ám a színkód miatt nehezebb volt megtervezni a fentebb említett ajándékokat. A további támogatók megjelenését is évről-évre biztosítani kell. Prominens személyeket is hívunk meg, hogy növeljék eseményünk színvonalát, de ők sem mindig elérhetők, így ez minden évben új kihívás elé állít minket. Két év óta a Magyar Bajnokság Híres László, egykori kiváló edző emlékének is tiszteleg. Ő a ’80-as években edzősködöt Szombathelyen és egykori tanítványai örömmel fogadták a lehetőséget, hogy megjelenésükkel támogassák versenyünket.

Már véget ért a nevezési időszak (szeptember 10). Lehet tudni, mennyien fognak futni 23-án?

Pontos képet majd szeptember 23-án fogunk kapni. Nem csak a nevezők száma számít, hanem hogy mennyien lesznek kint vasárnap az egyetemen és környékén. Nekünk ugyanis fontos, hogy a verseny mellett tényleg a családoknak is színes programokat nyújtsunk. Az mindenesetre jól látszik, hogy nagy igény van a félmaratonra, amit tavaly rendeztünk meg előszőr. Edzőként és szervezőként is vannak fenntartásaim ezzel a távval kapcsolatban. Előbbi szemszögből nézve én jobb távnak tartom a 10 kilométert, ott kell folyamatosan javulni és ha az ember már nem érez kihívást ebben a versenyszámban, akkor érdemes váltani. Tudom, hogy manapság már sokkal nagyobb dolog azt elmondani, hogy részt vettem egy félmaratonon, mint azt, hogy lefutottam 10 kilométert. Szervezői tapasztalatom is azt mondja, hogy sokkal nagyobb logisztikát és több embert is igényel a félmaraton. Értelemszerűen a 21 kilométert nem a 2,5 kilométeres egyetem környéki körön teljesítik a versenyzők, hanem a Gagarin út – Dolgozók útja – Pásztor étterem – Vadász étterem útvonalon futnak. Az edzői és szervezői gondolkodást összegyúrva álmodtuk meg az idei verseny teljes palettáját. Én azt szeretném, hogy mindenki mosolygós arccal menjen haza. Egy 10 évesnek épp ezért nem javaslom, hogy félmaratont, vagy akár 10 kilométert fusson. Persze ez egy durva példa volt, de szerintem értik, mire gondolok. A vasárnapi nap folyamán lesz babakocsis futás a szülőknek, akik kilátogatnak gyermekükkel a versenyre. Az eggyel nagyobb korosztálynak egy babafutást szervezünk 20-30 méteres távon. A 6-10 éveseknek lesznek megszervezve a mix versenyek, a felsős korosztály már futhat egyénileg egy kört, vagy csapatban, váltóban teljesíthetik a 10 kilométeres távot. Az utóbbi években például nagy divat lett, hogy munkahelyi csapatok is jelentkeztek, hogy váltóban mérethessék meg magukat. A felnőtteknek pedig ott a 10 kilométeres és félmaratoni táv. Én nagyon remélem, hogy egy kellemes, pozitív élményekkel teli vasárnapot fogunk eltölteni.

A végére térjünk ki arra, hogy az V. Fesztiválra már más névvel futtok neki. Mit kell tudni erről a változásról?

Ezzel a céggel már korábban is voltak közös programjaink, nagyon jó kapcsolatot ápolunk velük. Egyik nap, május végén, június elején hozta a jó hírt Hurtik Péter, hogy az eddigi támogatónk komolyabban is beszállna a versenybe névadó szponzorként. Természetesen örültünk a lehetőségnek és megegyeztünk a részlekben. A Schaeffler Savaria KFT. pontosan tudni akarta, hogy mit is tudunk neki kínálni. Az idei év nagy újítása épp az ő nevükhöz fog fűződni. Az eddigi fesztiválokon szintidők voltak, amiket sok év tapasztalata alapján határoztunk meg a stábbal. Volt arany-ezüst-bronz fokozat. Az idén mindenki befutó érmet kap névadó szponzorunk jóvoltából, tehát mindenki egy egyedileg megtervezett éremmel a nyakában térhet haza vasárnap délután, kora este.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]