Szövetségben a város és az egyetem

Ismét egy fontos sajtótájékoztató helyszíne volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettesi irodája: március 28-án az ELTE és Szombathely képviselői egy előre mutató együttműködési megállapodást írtak alá.

A délutáni sajtóeseményen Dr. Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes köszöntötte a megállapodásban érdekelt egyetemi és városi vezetőket, a megjelent újságírókat.

Elsőként Dr. Borhy László, az ELTE rektora értékelte a megújított együttműködést: a Savaria Egyetemi Központ és a budapesti ELTE egyesülésének első fázisa lezárult, a szombathelyi campus integrációja a rengeteg megoldandó feladat ellenére minden téren sikeres volt. A jövőre nézve pedig bíztató, hogy a szombathelyi városvezetés helyi szinten is pártolja az ELTE erősítését, ennek egyik záloga az együttműködési megállapodás; az ország legpatinásabb és legszínvonalasabb egyeteme otthonra lelt az ókor óta lakott Savariában.

IMG_6200

Puskás Tivadar, Hende Csaba, Borhy László, Scheuer Gyule, Németh István Fotó: Mihajliv Renáta

Dr. Scheuer Gyula kancellár az integráció és együttműködés pár kevesebbet emlegetett eredményét emelte ki: „Nemcsak egy felsőoktatási intézmény érkezett az ELTE-hez, hanem a szombathelyi Bolyai Gimnáziummal a gyakorlóiskolai hálózata is bővült. A pénzügyi lehetőségek is szélesedtek az ELTE-vel, hiszen közel 3 milliárd forint pályázati forrás szabadult fel a helyi fejlesztésekre, például az épületek felújítására.”

„Egy város számára a felsőoktatás alapvető fontosságú.” – mondta Dr. Puskás Tivadar polgármester – „Elértük, hogy Szombathely újra iskolaváros legyen.” A polgármester az együttműködés megújítása kapcsán kiemelte azt is, hogy ez a megállapodás segíti, hogy a Savaria Egyetemi Központ az ELTE nívós vidéki centruma legyen.

IMG_6264

Fotó: Mihajliv Renáta

Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője szerint a környékbeli útépítésekkel fizikailag, az ELTE-vel pedig szellemileg is „főútvonalra kerül” a vasi megyeszékhely. Az országgyűlés alelnöke kifejezte abbéli reményét, hogy az egyetem és a város kapcsolata „ne csak ígéretes, hanem gyümölcsöző is legyen.”

A rövid beszédek utáni aláírással az érintett felek hitet tettek, hogy kiemelten kezelik a szombathelyi egyetemi képzés portfólióját, különös tekintettel a mérnökképzésre, a pedagógusképzésre, a sporttudományi képzésre és a gazdaságtudományi képzésekre, továbbá az ELTE SEK szervesen bekapcsolódik a város kulturális és sportéletébe is, az önkormányzat pedig számtalan erkölcsi és infrastrukturális módon segíti a helyi egyetemi élet gördülékenységét.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]