Egyetemista élet extrákkal

Szombathely, Hollán Ernő utca 10–12. Sokaknak ez csak egy cím, de 44 hallgatónak egy otthon, amely – talán elfogult vagyok, de – több, mint egy átlagos kollégium. A II. János Pál Katolikus Szakkollégiumról van szó, amely immár ötödik éve fogadja az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatóit. Egy szakkollégista tudósítása.

A szakkollégiumi élet három alappillére: tanulmányok, lelki élet, közösség. Ezek adnak keretet az itt élőknek az egyetemi évek alatt, és ezek számos program, kurzus rendezőelvei is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakkollégisták ne felejtsék el a hovatartozásukat, vallásuk lényegét.

A szakkollégium egy–egy hétvégén minden félévben, adventkor és nagyböjt idején lelkigyakorlatot rendez. Előbbit legtöbbször nem Szombathelyen tartják: tavaly Mariazellben volt a társaság, ahol meleg italt kortyolgatva, jó levegőt szívva, meghitt hangulatban telt el az idő.

Az elmúlt hétvégén, az idei nagyböjti lelkigyakorlaton vendégelőadóként Mikolás Attila Atya lényegre törő és figyelemreméltó gondolatokat osztott meg a hallgatókkal.

IMG_6036

Mikolás Attila Atya. Fotó: Mihajliv Renáta

Előadásán szó volt a Tízparancsolatról, a házasságtörésről, a mai kapcsolatokról, a magunkhoz való őszinteségről, és arról, hogy a kísértéseknek radikális döntésekkel állhatunk ellen, így maradhatunk hűek elhatározásainkhoz.

Az első napi előadás után a szakkollégisták csoportokba szerveződtek, és megbeszélték a hallottakat. A beszélgetésen ezúttal is könnyen megnyíltak egymás előtt, így még jobban megismerhették társaikat. A napot közös vacsora és filmvetítés zárta.

Másnap Attila Atya újabb szemszögből közelítette meg az előző nap boncolgatott kérdéseket. A csoportos beszélgetéseken ismét bőven akadtak témák. Ezt követően a Keresztút 14 állomáshoz 14 gondolatot írtak meg a szakkollégium tagjai. A napot egy finom ebéd koronázta meg.

Szakkollégistának lenni kiváltságos dolog. Mivel egy apró közösségről van szó, a szakkollégisták könnyedén megtanulják nemcsak elfogadni egymást, hanem kezelni egymás személyiségét, megnyilvánulásait, jellemét. Egymás által tanulnak meg őszinték lenni mással és önmagukkal szemben is.

Galéria: Mihajliv Renáta

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]