Miénk a város?

Az utóbbi hetek vaddisznó-járásai után a Pilisi Parkerdő megpróbált utánajárni, mi állhat az állatok egyre gyakoribb városi betelepedésének hátterében.

A jelenség természetesen nem elszigetelt eset: világszerte egyre bővül a vaddisznóállomány, a “jó alkalmazkodási képességüknek köszönhetően” pedig az élőhelyük is egyre nagyobb.

Magyarországon elsősorban a fővárosban, a Dunakanyarban, a Balaton-felvidéken és Észak-Magyarország okoznak problémát a városokban egyre nagyobb számban kóborló vaddisznók.

A kutatás vezető Heltai Miklós szerint az állatok új élőhelyekre leltek a városokban, főként az erdős részeken, parkokban és elhagyatott telkeken telepednek meg. Az illegális hulladéklerakók is nagyban hozzájárulnak a vaddisznóállomány bővüléséhez, akik már sokszor teljesen megszokták az emberek jelenlétét is. Emellett rendkívül intelligens és szapora állatok, így az eddigi állománycsökkentő törekvések nem jártak sikerrel.

 A megoldást a kutatók szerint a városi gazdálkodás létrehozása jelenthetné, melynek lényege, hogy az állatok úgy maradhassanak meg a városi élőhelyeiken, hogy az általuk okozott kár kezelhető szinten maradjon.

Ha kíváncsi vagy a kutatás részleteire, akkor látogass el a Parkerdő honlapjára, itt pedig az utóbbi évek legnagyobb budapesti vaddisznójárásának krónikáját követheted végig.

(Forrás: index.hu)

(Kép: letenyemedia.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]