ELTE-s doktorjelölt által jegyzett cikket emelt ki az Institute of Physics

Nemes Frigyes, az ELTE PhD jelöltje, a CERN LHC TOTEM kísérletében az LHC nyalábjának TOTEM
adatokból történő rekonstrukciójával, az LHC nyaláb optika kalibrációjával foglalkozik. Ez már önmagában is elég elképesztő, de most cikkét a TOTEM kísérleti együttműködés kereteiben az Institute of Physics egyik modern újságja, a New Journal of Physics közölte.

Nemrégiben az Institute of Physics (IOP) beválogatta Nemes Frigyes és a TOTEM kísérlet cikkét a IOP Select Special collection cikkgyűjteményébe. A válogatást az IOP szerkesztői végzik, olyan cikkeket keresve, amelyek lényeges előrelépést vagy áttörést jelentenek egy adott tudományterületen, kiemelkedően eredetiek, és a jövőbeni kutatásokra lényeges hatást gyakorolnak. A New Journal of Physics-ből 2014 során részecskefizika és térelmélet szakterületről csak két cikk került be az IOP Select válogatásába.

A cikkben részletezett TOTEM eredményeket Nemes Frigyes adhatta elő a kísérlet nevében számos rendezvényen, beleértve a 2014 augusztusi 10th Workshop on Particle Correlation and Femtoscopy konferenciát, és a 2014-es Zimányi Nehézionfizikai téli iskolát is. A cikk előkészítésének a TOTEM kísérlet keretein belül Nemes Frigyes és Hubert Niewiadomski (CERN) volt a felelőse, Nemes Frigyes felelőssége volt a publikáció folyóiratban történő megjelentetése is (corresponding author).

Nemes Frigyes PhD értekezésében ez a cikk a kísérleti munkáját leíró rész alapjául szolgál.

Értekezésének témavezetői: Csanád Máté (ELTE), Csörgő Tamás (MTA Wigner és KRF).

Jelenleg 21 IOP folyóiratból válogatnak cikket ebbe a speciális gyűjteménybe, a “Journal of Quantum Gravity”-től a “Semiconductor Science and Technology”-ig. Maga a cikk itt olvasható.

 

Kép forrása: inasp.info

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]