Így kütyüzünk mi

A technológiai eszközök használatának gyakoriságáról és hatásairól készített átfogó felmérést a Samsung Electronics. A Techonomic Index elnevezésű felmérést Európa-szerte több országban is elvégezte a cég, a magyarországi kutatás vezetője a BTK oktatója Dr. Hammer Ferenc volt.

Az április 14-28-ig zajló felmérés során 1000  18 és 65 közötti válaszadót kérdeztek meg arról, hogy mennyi időt töltenek a különböző elektronikai eszközök használatával, valamint hogy társas kapcsolataikat ez mennyire befolyásolja.

A felmérésből az derült ki, hogy a résztvevők munkaidőn kívül átlagosan 10-11 órát használják a különböző háztartási és elektronikai készülékeket. Egy átlagos háztartásban 15 elektronikai készülék található, amelyekre átlagosan 55 194 forintot költöttek az elmúlt negyedévben. A megkérdezettek a társas kapcsolatokra való hatásukat illetően pozitívnak mutatkoztak: 66%-uk úgy gondolja, hogy a technológiai újdonságok, mint pl. a mobiltelefon, közösségi média, e-mail stb. közelebb hozza őket családtagjaikhoz, és több mint felük úgy nyilatkozott, hogy ezeknek köszönhetően sokkal többet beszélnek közvetlen családtagjaikkal, ezáltal jobban megértik egymást.

Hammer Ferenc a felmérésről úgy nyilatkozott, hogy a hazai trendek a nyugat-európaiaknak megfelelően alakulnak, azt pedig egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magyarok életében még mindig első helyen szerepelnek a családi kapcsolatok. A Média és Kommunikáció Tanszék oktatója azzal magyarázta az eredményeket, hogy „Magyarországon a telefonálás a családi élet egyik legfontosabb kommunikációs csatornája, hiszen a partnerek, házastársak között ez a legegyszerűbb kommunikációs forma”. Európában ezzel ellentétben a szülőkkel telefonálnak legtöbbet. Az SMS, e-mail-es és közösségi hálózaton való kommunikáció pedig a barátokkal való kapcsolattartás leggyakoribb formája.

(A btk.elte.hu nyomán)

(Kép: topszotar.hu)

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]