Nem lennél most egyetemista fiú Észak-Koreában

Annak idején kiakadtál a Kaposvári Egyetem szigorú dresszkódján? Tudunk ennél durvábbat: Észak-Koreában arról se dönthetsz, milyen a frizurád.

Ha Észak-Koreáról van szó, általában már el se csodálkozunk az állandó szabályozásokon, amikkel a pártállam a népet sújtja. Két hete állítólag új előírás jelent meg, mely szerint az egyetemista fiúknak Kim Dzsong Unnak, a diktatúra örökös elnökének hajviseletét kell leutánozniuk. Phenjanban, a fővárosban a hírek szerint már bevezették az előírást, és tervezik az egész országra való kiterjesztését.

Észak-Koreában eddig is korlátozott lehetőségek álltak rendelkezésre, ha fodrászhoz készült valaki: a nők tizennyolc, a férfiak tíz hajforma közül választhatnak, ha hajat szeretnének vágatni. A beszámolók szerint a vezető  frizurája nem örvend túl nagy népszerűségnek az országban, ugyanis a kínai csempészek hajviseletére hasonlít. Arról nem is beszélve, hogy természetesen nem mindenkinek áll jól…

A hírt azért mindenesetre nem árt fenntartásokkal kezelni: egyrészt – még Észak-Korea szintjén is – egészen abszurd jelenség lenne egy egész országot egyenfrizura vágatására kötelezni, másrészt a legfrissebb hírek alapján a kommunista országba látogató csekély számú turista eddig nem észlelt jelentős változást a férfiak hajviseletében. 

(Eduline nyomán)

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]