Ki az a Daniel Johnson?

Napjaink legnagyszerűbb focistái már máshogy tekintenek tétmeccseikre, mint legendás elődjeik az előző században. Nem szimplán szórakoztató testmozgásként, hanem mitikus fellépésként vonulnak ki a 90 percre. A szivárvány összes színében pompázó csukák, a rejtélyes tetoválások, az egzotikus szakállak és a legextrémebb frizurák mind alá támasztják ezt a modern sportfelfogást.

Mikor a meccsre érkező játékosokra ráközelít a kamera, szinte a tévén keresztül is érezzük a friss hajzselék és lakkok illatát. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy egyes sportolók a fodrásztól érkeznek a bemelegítésre, mivel legalább olyan fontos rutinnak tartják a hajkorona karbantartását, mint a hidratálást és a módszeres bemelegítést. Mi ennek az oka?

 

Daniel Johnson, a focisták Hajas Lacija (forrás: hertsad.co.uk)

Daniel Johnson, a focisták Hajas Lacija (forrás: hertsad.co.uk)

„Tízből kilencszer látogatnak meg a klienseim a meccseik előtt.” – nyilatkozik Daniel Johnson, aki többek közt Theo Walcott, Wayne Rooney, John Terry, Mario Balotelli, Ashley Young, Gareth Bale és Alex Oxlade-Chamberlain megbecsült fodrásza.

Korunk focistái mindig is kényesek voltak megjelenésükre. Cristiano Ronaldo – még a Manchester Unitednél – egy kétméteres tükör mellett foglalta el öltözői helyét. Gareth Bale az őrületbe kergette a Tottenham volt menedzserét, Harry Redknappet, mert edzésen mindig a hajával és nem a játékkal foglalkozott. Wayne Rooney pedig 13,500 fontot (kb. 4,5 millió forintot) költött hajbeültetésre.

Egy kis hiúság talán belefér. A mai labdarúgók gazdag, fiatal játékosok, akikre az egész világ figyel – a legnézettebb bajnokság, a Premier League mérkőzéseit a világ 212 különböző területére sugározzák, a tavalyi Bajnokok Ligája döntőjét nagyjából 180 millió ember követte élőben. Természetes, hogy minden játékos meg akar villanni ennyi szem előtt. Johnson szerint a különleges frizura sokat segít a sportolónak a készülésben:

Az önbizalom nagyon jelentős dolog minden sportoló számára, és a frissen vágott frizura is erősíti azt az érzést, hogy a játékos ura a saját gondolatainak és testének.”

Anderson, Lescott és Bent is visszatérő vendég (forrás: dailymail.co.uk)

Anderson, Lescott és Bent is visszatérő vendég (forrás: dailymail.co.uk)

Johnson weboldalán Jermain Defoe, a Sunderland csatára beismerte, hogy ha kicsire vágatja a haját, jobban megy neki a felkészülés: „Kész kell lennem a fontos meccsekre és a legjobban kell kinéznem, ha gólt szerzek. Ebben Daniel mindig támogat.”

Johnsonnak annyi kliense lett az elmúlt években, hogy már rutinszerűen közlekedik a kontinensek között. „Mivel teljesen megbízható szolgáltatást nyújtok, sokan számolnak velem, én pedig könnyedén elutazom Manchesterből Dubaiba. A 2012-es EB-n az egész angol válogatottnak én voltam a fodrásza, és ők intéztek el mindent, hogy gyorsan eljuthassak hozzájuk.”

Az EB előtt (forrás: dailymail.co.uk)

Az EB előtt (forrás: dailymail.co.uk)

Johnson 12 évesen kezdett bele a szakmába, 24 éves korára már négy szalonja volt. Az angol másodosztályú Hertfordshire játékosainál kezdte a focistákkal való „közös munkát”. A legkülönösebb, hogy nem ügynökökön keresztül tartja a kapcsolatot klienseivel, hanem telefonon, direkt módon konzultálnak. „Amikor jó minőségben dolgozol, nem vált le a munkáltatód.” – mondja Johnson.

A sztárborbélynak nincs kötött árlistája, hanem az évek során kialakított egy olyan bizalmi kört a játékosokkal, hogy már barátként tekintenek rá és nem zsoldosként. Wayne Rooney ezt írta a blogján: „Már egy jó ideje Daniel felel a hajamért és senki másnak nem engedném meg, hogy hozzányúljon.”

Balotelli, a fodrászok rémálma (forrás: irishmirror.ie)

Balotelli, a fodrászok rémálma (forrás: irishmirror.ie)

Mario Balotelli festett és extrém frizurái a legnagyobb próbatételei voltak Johnsonnak, de nem ijedt meg a csatár kirívó elképzeléseitől: „Ha új kliensem lesz, mindig leguglizom előtte, megnézem, hogy néz ki, milyen hajstílust szeretne, és lesz egy elképzelésem, mit tudok kihozni belőle. Kicsit olyan, mint a művészet. De nem elég csak a hajstílust megtervezni, ismerni kell a játékos karakterét is. Nem tehetem Rooney haját Defoe fejére vagy fordítva, mert mindenkinek van egy imázsa – ennek alkalmazkodnia kell az archoz és a frizurához.”

A stylist legbüszkébb munkája Bale 2013-as haja, amikor a Real Madridhoz igazolt: „Amikor Gareth megkeresett, hosszú, lelógó és ápolatlan haja volt, segítettem neki, hogy divatikon legyen. Az akkori frizurája ma is hódít. Különleges és büszke érzés, hogy az akkori legdrágább focista haját én csinálhattam meg, mielőtt kifutott a pályára.”

Minden tinifiú 2017-ben (forrás: theartmad.com)

Minden tinifiú 2017-ben (forrás: theartmad.com)

Akár önbizalomépítésről, akár fényűzésről van szó, Daniel mindenkinek segít. Egyben azonban biztosak lehetünk: a sztárok profik és tudják, hogy a hajviselet csak kiegészítő. Az számít igazán, amit a pályán mutatnak százezreknek, nem amit Danielnek a tükör előtt.

forrás: telegraph.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]