Hány hónap alatt találnak állást a pályakezdő diplomások?

Mennyit keresnek a friss diplomások? Mennyi idő alatt találnak állást, és hányan mennek külföldre?

Hétről hétre megnézzük, milyen esélyekkel indulnak a diplomások, ezúttal a természettudományi karokról kikerülők tapasztalatait összegeztük. Íme, a friss adatok.

128-208 ezer forint – ennyit keresnek havonta a természettudományi karokról kikerülő pályakezdők. A friss diplomások átlagosan négy hónap alatt találnak állást, a nagy budapesti és vidéki egyetemek friss diplomásainak átlagosan 15 százaléka vállalt munkát külföldön.

ELTE, Eger, Pécs

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán végzettek átlagosan 3,89 hónap alatt találtak állást, a Magyarországon dolgozók nettó 146 ezer forintot kerestek havonta, a friss diplomások 13,3 százaléka vállalt munkát külföldön.

A válaszadáskor a pályakezdők 6,1 százalékának nem volt állása, más szakterületen 14,4 százalékuk, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig 16,6 százalékuk helyezkedett el. A tanulmányok alatt a hallgatók 18,9 százaléka dolgozott, a végzéskor 11,9 százalékuknak volt főállása.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karának volt hallgatói átlagosan 5,79 hónap alatt találtak állást, nettó 128 ezer forintos havi kereset mellett. A friss diplomások 15,6 százaléka helyezkedett el más szakterületen, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát pedig 23,4 százalékuk végzett, az abszolutórium megszerzésekor 60,7 százalékuknak volt főállása.

A teljes cikk elolvasható az eduline honlapján:

http://eduline.hu/felnottkepzes/2013/4/29/termeszettudomanyi_karok_friss_diplomas_pal_KM2WAD

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]