A minisztérium hivatalosan nem tárgyal a Hallgatói Hálózattal

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Doncsev András sajtófőnök is elment a Hallgatói Hálózat keddi szabadegyetemére.

Az Eduline hírei szerint a diákszervezet eredetileg Balog Zoltán minisztert hívta el a rendezvényre, a tárcavezető az Educatio kiállításon ugyanis azt mondta a Hallgatói Hálózat képviselőinek, hogy nyitott a párbeszédre.

Halász János a Sirályban tartott beszélgetésen azt mondta: szerinte nincs forráskivonás a felsőoktatásban, összességében 23 milliárddal több pénz jut az egyetemekre és főiskolákra. Ez könnyít a meglevő adósságterheken, lélegzetet ad az egyetemeknek – reagált arra a felvetésre, hogy a a felsőoktatás támogatása 2008 óta reálértéken 51 százalékkal csökkent.

„Az elmúlt húsz évben átgondalatlan volt a felsőoktatás irányítása, egy rossz rendszerbe pumpáltak pénzt. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi az, amire szüksége van a gazdaságnak. Ahogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogalmazott, ők a megrendelők, bele kell szólniuk abba, hogy hogyan hasznosuljanak a közpénzek” – válaszolt Doncsev András az egyik résztvevőnek, aki arra kért magyarázatot, miért vehet részt az iparkamara a felsőoktatási egyeztetéseken.

Az Oktatói Hálózat egyik tagja szerint a gazdasági igényeket nem lehet előre tervezni, és ha az iparkamara dönti el, hogy mit oktassanak az egyetemeken, akkor a felsőoktatás felsőfokú szakképzéssé fog alakulni.

Pozitívan értékeljük a beszélgetést, most már látjuk, hogy érdemes a hallgatókkal beszélgetni. A véleményeket pedig továbbítani fogjuk a minisztériumnak. Ugyanakkor nem világos számunkra, hogy a HaHa szervezet-e egyáltalán – mondták a minisztérium képviselői az eduline-nak.

Elmondták: a beszélgetés nem tárgyalás, a kormány továbbra is a hallgatók és az oktatók törvényben meghatározott képviselőivel, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) és a Magyar Rektori Konferenciával egyeztet.

“Örülünk, hogy eljöttek beszélgetni, de lényegi információkat és pontos számokat nem kaptunk a felsőoktatással kapcsolatban. Azt állítják, hogy nincs forráskivonás, azonban a Magyar Rektori Konferencia adatai mást mutatnak, a pluszforrásokat pedig nem a működtetésre adják” – mondta Tóth Fruzsina, a Hallgatói Hálózat aktivistája az eduline-nak. Hozzátette: sajnálják, hogy Balog Zoltán miniszter nem ért rá, remélik, legközelebb ő is eljön.

A Hallgatói Hálózat január 7-én adott ultimátumot a kormánynak: ha február 8-án délig nem teljesül a hallgatók hatpontos követelése, és a kormány nem kezd tárgyalásokba az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal – amelynek a HÖOK és az MRK mellett tagja többek között a Hallgatói és az Oktatói Hálózat, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is – országos tiltakozásba kezdenek.

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]