Megjelent a Kutatói Kisokos

A tudás megosztása mellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez a tudás egyúttal vagyontárgy is.

Az egyetem elsődleges feladata  a tudás előállítása és disszeminációja. A tudás megosztása, a társadalom javára történő felhasználása mellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez a tudás egyúttal vagyontárgy, melynek megfelelő védelméről gondoskodni kell, és amellyel felelősséggel gazdálkodni kell.

A szigorúan alapkutatásnak induló tevékenység  számos esetben eredményezett már hasznosítható, szabadalmaztatható tudást. Tisztában vagyunk vele, hogy a tudományos karrier szempontjából a publikációk kiemelt jelentőséggel bírnak. A publikáció és a szabadalmaztatás azonban nem egymással összeegyeztethetetlen kategóriák.

Az ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központja a TÁMOP 4.2.1-09/1/KMR-2009, Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás – ELTE, Kutatási és Technológiatranszfer Szolgáltatások Fejlesztése az ELTE-n című projektje keretében kiadványt készített az ELTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak „Kutatás és üzlet az ELTE-n; Gyakorlati tanácsok kutatók számára” címmel. A kiadvány a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közreműködésével és lektorálásával készült, elkészültét Európai Szabadalmi Hivatal is támogatta.

A kiadvány tájékoztatást ad arról, hogy  milyen lépések történnek egy találmány létrejöttétől kezdve annak szabadalmaztatásáig, illetve üzleti hasznosításáig, valamint az egyéb oltalmi formákról is. Útmutatást ad az értékesítés lehetséges módjairól, forráskeresésről és üzleti terv készítésének  alapjairól is.

A dokumentum nyomtatott formában a PIK irodájában (1056 Budapest, Szerb u. 21-23. fsz. 17.) ingyenesen átvehető a készlet erejéig, illetve a következő linkről is le lehet tölteni:

http://pik.elte.hu/file/kutatoi_kisokos.pdf

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]