Műemléki Világnap

Első ízben csatlakozik az Egyetemi Könyvtár az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyek Nemzetközi Tanácsa) és az UNESCO által 1982-ben életre hívott Műemléki Világnap egyre szaporodó hazai rendezvényeihez.

Április 18-án 17:00 és 18:30 között az érdeklődők magyar és angol nyelvű vezetett túra keretében ismerhetik meg a könyvtár kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként számon tartott épületét.

A Belváros egyik ékessége a Ferenciek terén álló, Szkalnitzky Antal tervei alapján 1876-ban épült Egyetemi Könyvtár épülete, melyben több korszak könyvtárépítési hagyományai alkotnak harmonikus egységet.

A homlokzatot az olvasóterem nagy ablakai és a fölötte lévő timpanon uralják, ez utóbbiban az ország címerét tartó géniuszokkal. Az épület domináns ékessége a saroktorony és kupolája. A felső ablaksor alatt a falakat díszítő, sgraffito technikával készült portrék (köztük Aquinói Szent Tamás, Arisztotelész, Homérosz, Archimédesz, Galilei, Newton, Hérodotosz) az alattuk látható allegorikus nőalakokkal az egyetem fakultásain oktatott tudományokat szimbolizálják.

Az aula oszlopcsarnokában az oldalfalak lunettáit Lotz Károly hat sgraffitója díszíti ókori személyiségek arcmásaival, melyeket a Medici-sírok nyugvó alakjainak mintájára férfi és női aktok vesznek körül. Díszes neoreneszánsz díszlépcsőház vezet az első emeleti olvasóterembe. Fordulójában ismeretlen lombard mester 16. század eleji márvány Pietà reliefje látható.

A könyvtár több mint 200 négyzetméter alapterületű egykori olvasóterme, a Díszterem klasszikus karzatos teremkönyvtár. A természetes fényt három nagy ablakán, valamint az üvegtetőn keresztül kapja. Falain és mennyezetén a Lotz Károly által festett nőalakok a tudományokat és a művészeteket szimbolizálják. Than Mór egész alakos festménye magyar huszáruniformisban ábrázolja a középkorú Ferenc Józsefet, aki a könyvtárépület megépítését magánvagyonából is jelentős mértékben támogatta. A terem ma konferenciáknak, koncerteknek, kiállításoknak ad helyet.

A vezetett túra résztvevői megtekinthetik a közönség elől egyébként elzárt második emeleti helyiségeket is (tanácsterem, főigazgatói szoba, műemlékraktár).

Részvétel a korlátozott létszám miatt csak online regisztrációval lehetséges.

Vezetés magyarul: 17:30-18:30

Guided tour in English: 17:00-18:00

Cím: Egyetemi Könyvtár, 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Regisztráció

A rendezvény az Egyetemi Könyvtári Szolgálat honlapján:

http://konyvtar.elte.hu/web/hu/node/1907

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]