Februárban is fellép az ELTE Egyetemi Koncertzenekara

2022. február 24-én 19 órakor, a Gazdagréti Szent Angyalok Templomban lép fel az Eötvös Művészeti Együttes koncertzenekara a Liszt Ferenc-díjas Kovács László vezényletével.

Az idei év első koncertjére készülnek volt és jelenlegi egyetemistáink vonós hangszeresei, akik ezúttal a nagy sikerrel zárult novemberi fellépésük után – amelyen partnere a Kossuth-díjas Hot Jazz Band volt – a klasszikus zene nyomába szegődnek: a műsoron Mozart, Bach és Beethoven műveit olvashatjuk.

Mozart KV 387-essel ellátott G-dúr vonósnégyesét első bécsi éveiben írhatta, valamikor 1782-ben, habár a művet egy évvel később átszerkeszthették. A G-dúr vonósnégyes Haydn Kvartettek első darabja, melyet öt másik követett még. Ahogy neve is mutatja, a darabok Joseph Haydn tiszteletére születtek meg, akit a vonósnégyes műfaj atyjának is tartanak. Ezt Bach D-moll kettősversenye fogja követni, melynek különlegessége, hogy a két szólóhegedű kapcsolata adja mű folyását, az ő zenei párbeszédüket helyezi középpontba. A háromtételes darab Bach egyik legnépszerűbb és talán legismertebb hegedűversenye, talán emiatt sem véletlen, hogy a zárótételben Vivaldi stílusára emlékeztető dallamok is hallhatók – valószínűnek tartják, hogy Bach a „vörös papként” is nevezett kortársa egyik művét vette alapul. Az Eötvös Együttes koncertjén a darab két szólistája Dúlfalvy Éva, a zenekar koncertmestere, a Nemzeti Filharmonikusok II. hegedű szólamvezetője és az ő kollégája, Papp Dániel hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere lesz.

Dúlfalvy Éva (középen elöl) és az Egyetemi Koncertzenekar

Beethoven G-Dur vonósnégyese zárja a koncertet, melynek a másik neve könnyed eleganciája és gáláns dallamvezetése miatt a Komplimentierquartett, azaz a kísérőkvartett nevet kapta. 1799-ben vetette papírra a Bonnban született mester Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz osztrák vezérőrnagynak ajánlva, aki művészek jól ismert patrónusa is volt. A Mozart-műhöz hasonlóan ennek a darabnak is köze van Haydnhez, aki Beethoven tanára volt: az első tételben kiválóan hallható, hogy a tanítvány tanára stílusát követi, ráhasonlítva építette fel a zenéjét.

Aki tehát ki van éhezve egy minőségi komolyzenei élményre és az Eötvös Együttes nagy rajongója, ott a helye a Gazdagréti Szent Angyalok Templomban. Az eseményrőly további információt ide kattintva kaphattok.

Fotók: Hódossy Attila (ELTE Online)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]