A mozikba is beköszönt az ősz

Szeptemberben nemcsak az új félév kezdődik el, hanem a mozikba is visszatér a filmdömping a csendesebb nyár után. Elkezdenek szivárogni azok az alkotások, amik a 2019-es Oscar-átadásakor is esélyesek lehetnek egy-egy kategóriában. Eközben – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is ősszel debütál számos ígéretesnek tűnő magyar film.

SZEPTEMBER

Szeptember 6-án mutatják be a Démonok között-univerzum ötödik darabját, amiben önálló filmet kap Az apáca – a film is ezt a címet kapta. Az előzetes alapján mindenképpen ajánlott azoknak, akik szeretik ezt a világot, ennél a zsánernél nem annyira kockázatos előzményfilmet készíteni. Ezt a részt nem James Wan rendezte, ugyanakkor a történetért részben ő felel így is, úgyhogy ez senkit se tántorítson el.

Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmje, a Tegnap (Hier) is szeptember első csütörtökén debütál, ami a szinopszis szerint egy rejtélyekkel és izgalmakkal teli mű, miközben az előzetesből arra lehet következtetni, hogy helyenként a noir jegyeit is magán viseli a film, de nem ez lesz a meghatározó. Különlegesség, hogy teljes egészében Marokkóban készült a Tegnap, a film nyelve pedig angol, francia és arab.

Predator – A ragadozó

A hónap közepén viszonylag szűk lesz a választék, cserébe végre bemutatják a Predator – A ragadozó című filmet 13-án. Ideje volt már ennek, mivel a korábbi tervek szerint márciusban került volna a mozikba, majd előrehozták februárra, ezt követően pedig augusztus volt a kitűzött cél. Ez valamelyest aggodalomra adhat okot, ráadásul nem is az előző – 2010-es – történet folytatása érkezik, hanem a második rész (1990) után veszi fel a fonalat. Abban viszont lehet bízni, hogy Shane Black rendező kezei közül több remekmű is kikerült már.

Szeptember 20-án is érkezik egy megkésett film (a nyári ajánlónkban már megemlített Keresés), 27-én viszont valódi dömping lesz, 8 (!) alkotás érkezik a mozikba, ráadásul némelyik nagyon ígéretesnek tűnik. A Peppermint – A bosszú angyala címe önmagáért beszél, Jennifer Garner fog keménykedni a drámai húrokat is megpengető filmben. Ha valakinek ez még nem lenne elég véres, az megnézheti a Horror Park vagy a Victor Crowley című alkotásokat, utóbbi A balta-széria legújabb darabja.

Sokkal komolyabb hangvételű film az Utoya, július 22., ami egy valóságban is megtörtént tragédia alapján készült. A történet a norvégiai Utoya szigetén elkövetett mészárlásnak állít emléket. Technikai különlegessége, hogy (állítólag) vágás nélkül készült el. Szintén megtörtént eseményeken alapul Spike Lee legújabb mozija, a Csuklyások – BlacKkKlansman is, ami egy olyan afroamerikai rendőr történetét meséli el, aki beépült a Ku-Klux-Klan szervezetébe. A Csuklyások jó eséllyel több kategóriában is feltűnik majd a 2019-es Oscar jelöltjei között.

Napszállta

Magyar premierekből sem lesz hiány szeptember 27-én. A Napszállta Nemes Jeles László legújabb rendezése, úgyhogy már csak ezért is érdemes lesz odafigyelni rá, ráadásul a témaválasztás is rendkívül izgalmasnak tűnik: a film 1913 Budapestjére kalauzolja a nézőit, ahol egy elárvult lány próbál meg érvényesülni, miközben egyre szövevényesebb történések között találja magát. A másik magyar premier a Volt egyszer egy téka, ami a Corvin mozi 22 évig működő videotékájának állít emléket. Dokumentumfilm – egy rendkívül humoros köntösben.

 

OKTÓBER

Szeptember elképesztő befejezése után sem lesz időnk fellélegezni, október 4-én ugyanis újabb három ígéretes film érkezik, szerencsére az előző heti zsánerektől eltérő darabok. A képregény-adaptációk rajongói ezúttal Pókember egyik hírhedt ellenségét ismerhetik meg (újra), Tom Hardy közreműködésével érkezik a Venom. Állítólag a korábbi tervekkel ellentétben mégsem lesz annyira brutális, így a fiatalabb célközönséget is be tudják vonzani a készítők. Ez kicsit sajnálatos, mert a Marvel a közelmúltban többször is nagyot dobott a magasabb korhatáros besorolással rendelkező filmjeivel. A remek szereplőgárda némi kárpótlást jelenthet, Hardy mellett Michelle Williams és Woody Harrelson is feltűnik a vásznon.

A zenés filmek kedvelői is ellephetik a mozikat ezen a héten, Bradley Cooper és Lady Gaga főszereplésével érkezik a Csillag születik. A történet a sokszor látott „a tanítvány túlszárnyalja a mesterét” alapfelvetéssel dolgozik, miközben egy szerelmi szál is körvonalazódik a két főszereplő között. Szintén ekkor mutatják be a Mária skót királynő című filmet, ami a címszereplő életéről szól, és Saoirse Ronan kelti életre. Rajta kívül Margot Robbie is kiemelt szerepet kap ebben a kosztümös filmben, és állítólag mindketten Oscar-gyanús teljesítményt nyújtanak. Az ezt követő héten (október 11.) talán bocsánatos, ha valaki nem egy újonnan megjelenő mozira ül be, bár ezzel az európai filmek kedvelői nem biztos, hogy egyetértenek. Nekik ez jó hét lesz, a 10 (!) premier zömében erről a kontinensről érkezik.

Az első ember

Október 18-án visszatérnek a kicsit populárisabb filmek, a Vihar előtt Matthew McConaughey számára lehet jutalomjáték, miközben egy halászhajó kapitányát kelti életre. Az előzetes a feszültség fokozására épített, remélhetőleg ez megmarad a teljes játékidő alatt. A hét nagy dobása mégis inkább Az első ember lehet, ami Neil Armstrong életéről szól, elsősorban arról a részéről, hogy miként lett ő az első ember, aki a Holdon járt. Főszerepben Ryan Gosling, a rendezői székben pedig a csodálatos Damien Chazelle, várhatóan mindketten jelöltek lesznek a jövő évi nagy díjátadókon.

Október 25-én újabb folytatást kap John Carpenter klasszikusa, a Halloween – A rémület éjszakája, ami egyszerűen csak a Halloween címet kapta. Az előzetes alapján az első film történései körül bonyolódik majd a cselekmény, ráadásul Jamie Lee Curtis ismét visszatér, hogy farkasszemet nézzen az álarcos gyilkossal. Ha valaki már nem szeretne megkockáztatni egy újabb folytatást a szériából, annak sem kell bánkódnia, ugyanis egy héttel később (november 1.) ismét vetítik majd Carpenter 1978-as alkotását is egyes mozikban.

 

NOVEMBER

November 1. után Freddie Mercury miatt lesznek hangosak a mozik, a Bohém rapszódia az ő életét mutatja be, illetve természetesen a Queen történetét. A főszerepet Rami Malek kapta, akinek a nevét egyre gyakrabban emlegetik a 2019-es Oscar potenciális jelöltjei között. Az előzetes alapján rendkívül élethű az alakítása, miközben a film hasonlóan lendületesnek tűnik, mint a Queen zenéje. Ezzel párban érkezik az X – A rendszerből törölve, ami Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) legújabb rendezése. A film egy zseniális rendőr (Balsai Móni) történetét meséli el, aki egy trauma miatt nem tudja rendesen végezni a munkáját.

November 8-án is egy magyar filmre ajánlott odafigyelni, Szilágyi Zsófia rendezése kerül a mozikba, az Egy nap. A történet egy családanya hétköznapjáról szól, annak minden terhével és gondjával. Az alkotás tavasszal Cannes-ban is megfordult, ráadásul 99 perccel a hossza is üdítő lehet a mostanában megszokott 120-140 perces mozik között. Külön meg kell jegyezni, hogy ebben a hónapban ez az utolsó önálló (előzmény nélküli) film a válogatásunkban. Ezen a napon mutatják be az Ami nem öl meg című alkotást is, Stieg Larsson könyvének feldolgozását. A célközönségbe valószínűleg azok tartoznak, akik szerették A tetovált lányt is.

Legendás állatok – Grindelwald bűntettei

November 15-én érkezik J. K. Rowling új sorozatának második része, vagyis a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, aminek a címe kifejezetten árulkodik a cselekményről. Eddie Redmayne visszatér Göthe Salmander szerepében, ahogyan Johnny Depp is ismét szerepet vállal, míg Jude Law bemutatkozik az ifjú Albus Dumbledore szerepében. A látvány valószínűleg (ismét) elképesztő lesz, remélhetőleg a történet is felnő ehhez.

Az ezt követő két hétben is a folytatásokra lesz érdemes odafigyelni, 22-én jön a Ralph lezúzza a netet: Rontó Ralph 2., ami az előzetese alapján kicsit gyerekesebbnek tűnik, mint az első rész. 29-én a Creed II lesz a legérdekesebb premier, anno az első rész új impulzusokat adott a Rocky-szériának. Az egyetlen buktató az lehet, hogy az előzetes alapján túlságosan is visszanyúl a Rocky negyedik részéhez.

 

DECEMBER

Az őszi hónapokkal ellentétben a decemberi felhozatal kimondottan szerénynek tűnik egyelőre, bár az idő előrehaladtával azért még javulhat a helyzet. Jelenleg úgy tűnik, hogy az ünnepek jegyében zajlik majd ez a hónap a mozikban is, 6-án mutatják be A grincs történetét, Dr. Seuss könyvének legújabb adaptációját. A következő héten egy másik klasszikus karácsonyi történet feldolgozása is befut a mozikba, vagyis A diótörő és a négy birodalom. Az előzetes alapján látványos film lesz.

Egészen december 13-ig kell várni az idei egyetlen DC-filmre, akkor mutatják be Aquaman eredettörténetét. Állítólag a korábbi filmjeikkel ellentétben itt nagyobb szerepet kaphat a humor, ugyanakkor a kedvcsináló videó alapján ez a váltás sem sikerült zökkenőmentesen. Nem baj, CGI így is lesz dögivel. A Marvel válasza sem késik sokat, egy héttel később egy animációs filmmel (Pókember – Irány a Pókverzum) igyekeznek konkurenciát teremteni ennek az alkotásnak.

Mary Poppins visszatér

Év végén – a két ünnep között – debütál a Mary Poppins visszatér, ami leginkább a szereposztása miatt érdekes. A címszerepben Emily Blunt tündökölhet, miközben Colin Firth és Meryl Streep is feltűnik a filmben. Utóbbi esetében nem lepődnénk meg, ha játékáért megkapná a 22. Oscar-jelölését is. Ekkor érkezik egy nem mindennapi Sherlock Holmes-feldolgozás is, ami állítólag inkább vígjáték lesz, mint krimi. A darab egyelőre még nem rendelkezik magyar címmel, jelenleg Holmes and Watson megjelöléssel fut. Főszerepben Will Ferrell, ebből könnyű következtetni a film stílusára.

 

A mozirajongók összességében nagyon mozgalmas hónapokra készülhetnek, s látszólag a mennyiség nem fog a minőség rovására menni. Mi azon leszünk, hogy minél több filmről beszámoljunk nektek a félév során.

 

Képek forrása: IMDb
Premierdátumok forrása: IMDb, Mozipremierek

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]