Mire számíthatunk a következő félévben?

Amennyiben az első félévedet kezded az egyetemen, minden esemény, tennivaló és történés újszerű és izgalmas, ezek azonban lassan rutinná válnak majd a hallgatói pályafutásod alatt. Viszont ha már régóta kergeted a diplomádat, akkor se dőlj hátra, hiszen lehet, hogy a következő változások téged is érintenek majd!

Átalakulnak a gólyatáborok

Fotó a TÁTK egyik korábbi gólyatáborából

Fotó a TáTK egyik korábbi gólyatáborából

Bár a kari gólyatáborok lezajlottak/zajlanak – vagy épp a következő napokban fognak indulni, a korábbi évekhez képest sok-sok változás történt, hogy még felejthetetlenebb legyen az ismerkedés a jövőbeni szaktársakkal. A BTK idén Gólyafesztivált tart, amely a GTI gólyatáborával egy időben fog zajlani Zánkán, a TTK pedig összevont kari gólyatábort tartott a híres Bódvarákón.

Az ösztöndíjak összege emelkedik

A HÖOK, vagyis a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája bejelentette, a szociális támogatások összege emelkedik, a korábbi évekhez képest 40%-kal, vagyis mintegy 750 millió forinttal. A szoctámra a félév első heteiben pályázhatsz, amennyiben azt a szociális helyzeted vagy az egészségi állapotod indokolja. A tanulmányi ösztöndíjak emelkedésének lehetősége is felmerült a közbeszédben, ám erről egyelőre konkrét döntés nem született.

Néhány karon a költségek (pl. a harmadik tárgyfelvétel) is emelkedtek, erről érdemes a Neptunban kapott üzenetből tájékozódnod, nehogy kellemetlen meglepetés érjen!

Diplomamentő programok indulnak

Bár csaknem százezer hallgató abszolvált, záróvizsgázott, írt szakdolgozatot (tehát teljesített minden, a diplomázáshoz szükséges feladatot), mégsem vehette át azt a bizonyos oklevelet, ugyanis nyelvvizsga híján erre sajnos nincs lehetőség. Szeptember 3-án indul a Diplomamentő II. program, amely ingyenes lehetőséget biztosít a nyelvvizsga megszerzésére.

nyelvvizsga-bizonyitvany-atvetele-euroexam

A jelentkezés a forrastar.hu oldalon történik, ahol a regisztráció után fel kell tölteni a kért dokumentumokat, majd a pályázatok beérkezési sorrendben kerülnek elbírálásra. A képzés csoportos és egyéni formában is történhet, időtartamát és intenzitását a tudásszint felmérése után határozzák meg. A program 2019. december 31-ig tart: az angol, a francia, a német, az olasz, a spanyol és az orosz nyelvet lehet majd elsajátítani az OFA jóvoltából.

Ma indul a regisztrációs időszak, jövő héttől pedig a „régi” kerékvágásban folytatódik az ELTE hallgatóinak élete.

Kövesd továbbra is az ELTE Online-t, hogy ne maradj le a változásokról, és hogy mindig első kézből értesülhess az egyetemistákat érintő és érdeklő hírekről!

Forrás: EdulineEduline
Képek forrása: euroexam.orgvozactual.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]