Nyáron is nézünk majd a moziban

Mindig jó szabadidős tevékenység moziba járni, sokszor (főleg nyáron) viszont nehéz eldönteni, hogy melyik filmet érdemes megnézni, s melyiket ajánlott inkább elkerülni. Ezekhez a döntésekhez készítettünk némi útmutatót, összegyűjtöttük nektek a nyári premiereket, hogy továbbra se maradjatok le a legjobb filmekről.

Magyarországon hivatalosan július 5-én mutatták be a Hihetetlen család második részét, bár a szerencsések már június végén is láthatták premier előtti vetítéseken. Mindig kockázatos dolog egy sikeres filmet folytatni, főleg olyan sok idő (14 év) elteltével, mint ahogyan azt a Pixar tette a Hihetetlen család 2. esetében, de az első kritikák nagyon pozitív hangvételűek. Ezek alapján mindenkinek ajánljuk Irdatlanék legújabb kalandját.

A vígjátékok szerelmesei ugyanezen a héten megkapták a Haverok harca című alkotást, ahol néhány korábbi osztálytárs tesz folyton keresztbe egymásnak, állítólag szórakoztató előadásmóddal megspékelve. A film egyik húzóneve az az Ed Helms, aki a Másnaposok filmekben is főszereplő volt, s a Haverok harca előzetese alapján hasonló karakterekre épít ez a film is, csak kicserélték a legtöbb színészt és az alapszituációt. Remélhetőleg színvonalban a másik széria első részére hajaz ez az alkotás, nem a folytatásokra.

Július 12-én megérkezik a Hotel Transylvania harmadik része, a Szörnyen rémes vakáció, aminek a címe önmagáért beszél, ráadásul egy szerelmi szál is megjelenik Dracula életében. Ha valaki inkább egy eszement, látványos akciófilmet szeretne megnézni, akkor annak a Felhőkarcoló című alkotást ajánljuk, amiben Dwayne Johnson feszít, miközben már mi sem tudjuk számolni, hogy hány filmben szerepel ez az ember, többnyire önmagát játszva.

k2

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

Július 19-én mindössze egy új filmet mutatnak be a mozik, az viszont nagyot fog szólni. Ebben az egyben mindenki biztos lehet, mert az ABBA számai csendülnek fel ismét, ugyanis 10 év után előzményfilmet kapott a Mamma Mia!. A cselekmény ugyanazt a konfliktust járja majd körül, mint az első rész, csak két másik idősíkban, szóval a történettől nem kell sokat várni, de a zene talán ismét elviszi a hátán az egészet. Ezért élhették ki nyugodtan a kreatív énjüket a forgalmazónál is, mert a film címe Mamma Mia! Sose hagyjuk abba. Igen, muszáj volt nekik beleszőni, hogy „abba”.

Július végén (26.) a Marvel-rajongók is ismét megrohamozhatják a jegypénztárakat, ekkor mutatják be A Hangya és a Darázs történetét. Az előzetes alapján egy könnyed hangvételű filmmel rukkolt elő ezúttal a Disney, de ez talán nem is probléma a Bosszúállók: Végtelen háború után. Igazán nagy konkurenciát sem kap a forgalmazóktól ez a film, bár a Pablo Escobar életét bemutató Escobar érdekes lehet, főleg az erős színészgárda miatt. Javier Bardem, Penélope Cruz és Peter Sarsgaard játssza a főbb szerepeket, s remélhetőleg a cselekmény is ezen a szinten lesz.

Augusztus elején (2.) igen széles közönséget céloznak meg a premierek. Tom Cruise ismét Ethan Hunt bőrébe bújt, vagyis ismételten egy lehetetlen(nek mondott) küldetésre vállalkozik a Mission: Impossible – Utóhatás című filmben. Várhatóan megint egy akciódús és látványos történet kerekedik ebből, a korábbi részek, s egyáltalán a zsáner rajongóinak nyugodt szívvel ajánlható darabnak tűnik. Különben is: Tom Cruise mikor szerepelt utoljára kimondottan rossz filmben?

k3

Mission: Impossible – Utóhatás

Ha már szóba kerültek a rossz filmek, itt illik megemlékezni arról, hogy ugyanezen a héten mutatják be a Keresés című alkotást is, ami az előzetese alapján egy modernizált koppintása az Elrabolva filmnek, megspékelve annyival, hogy egy trash/horror mozi lesz ebből. Sokkal bíztatóbban néz ki a Barátom, Róbert Gida, amiben a címszereplő felnőttkori énjét ismerhetjük meg, aki teljesen elszakadt a gyerekkorától, akkori barátaitól, a Százholdas pagonytól. A Micimackó egyedi feldolgozása ez a film, igen ígéretes koncepcióval.

Augusztus 9-én is három film érkezik, egyik sem tűnik „moziban nézős” alkotásnak. Sokat elmond egy filmről, ha Jason Statham a főszereplője, aki mindig ugyanazt a karaktert játssza. Ezúttal a The Meg című alkotásban néz farkasszemet egy óriási cápával. Várhatóan kiszámítható fordulatok és számtalan klisé színezi a történetet. Ezzel párhuzamosan mutatják be a 2017-es A kíméletlen című alkotást is, ami a „börtönben boxolós” igen szűk zsánert gyarapítja. Az előzetes alapján kifejezetten életszerűnek tűnik, ráadásul ennek a zenéje is igen jó választás volt.

A Sötét elmék filmes adaptációját is augusztus 9-én mutatják be a magyarországi mozik. A „young adult” filmek száma egyértelműen megcsappant az elmúlt egy-két évben, úgyhogy a műfaj kedvelőinek érdemes lehet ezzel próbálkozni. Az előzetes alapján egyaránt érezhető valamennyire a Stranger Things, az Éhezők viadala és az Útvesztő hatása is, de némileg az X-Men filmekre is lehet erről asszociálni. Sőt, valamennyire Az ember gyermeke jegyei is felfedezhetőek benne.

Augusztus 16-án mutatják be nálunk az A kém, aki dobott engem című akció-vígjátékot. Az előzetes alapján az „akció” része biztosnak látszódik, remélhetőleg a „vígjáték” fele is illeszkedik majd ehhez. A teaser első képkockái alapján egy kifordított James Bond-utánzat is lehet ebből, remélhetőleg nem ebbe az irányba viszik el a történetet. Ezen a napon vászonra kerül A védelmező 2. is, amiben visszatér Denzel Washington is a főszerepbe. Az első film önmagában nem indokolta a folytatást, de ebből a részből is lehet egy kellően feszült akciófilm.

k4

Slender Man: Az ismeretlen rém

Slender Man alakja mostanra kultikus, nagyvásznon viszont eddig még nem láthattuk. Eddig, mert augusztus 23-án érkezik Slender Man: Az ismeretlen rém című mozi, ami remélhetőleg egy igazán ijesztő horror lesz majd. Az előzetes mindenesetre bíztató, egy nagyon érzelemdús pszichológiai horror képét vázolja fel, ami az emberek alapvető félelmein keresztül igyekszik tébolyt okozni. Ezen a héten nem is érkezik más film, a forgalmazók egyértelműen a műfaj rajongóit célozzák meg ekkor.

A nyár legvégén (augusztus 30.) nem biztos, hogy érdemes lesz moziba menni. A The Little Stranger egy szokványos, klisés horrornak tűnik, valószínűleg nem is lesz több. A The Bookshop egy aranyos történetnek ígérkezik arról, hogy miért jó olvasni a 60 évvel ezelőtti Angliában, némi politikai szállal megspékelve. És végül ekkor mutatják be a Haláli bábjáték című érdekességet is, amiben a Muppet Show néhány szereplője és Melissa McCarthy viszik a prímet, miközben sorra elhullanak a bábok. Az előzetes alapján a Virsliparti-ra akar ez az alkotás hajazni, mindenesetre elég bizarrnak tűnik. Még akár vicces is lehet.

Összességében nem lesz túl erős a nyári felhozatal a mozikban, ugyanakkor mindenki találhat magának olyat, ami megfelel az ízlésének.

 

A bemutatók dátumainak forrása: IMDb

Képek forrása: IMDb

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]