Mit ártottak a kutyák a diktatúrának?

A magyarországi mozik is bemutatták Wes Anderson legújabb filmjét, a Kutyák szigetét. A stop-motion technikával készített mozi egy disztópikus világot mutat be, ahol az összes kutyát egy elhagyatott szigetre száműzik. Kritikánkban ennek okairól, valamint a film mögöttes tartalmáról is olvashattok.

A történet egy kitalált japán városban, Megaszakiban játszódik, illetve egy ahhoz közeli szemétszigeten. Nehéz idők járnak a lakosságra s különösen az ebekre, akik közül egyre többen szenvednek a kutyaláztól és a kutyainfluenzától. Mivel ezek a betegségek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre is, ezért Kobayashi polgármester az összes kutyát a város mellett található szemétszigetre száműzi. Ezt követően dönt úgy Atari, egy 12 éves fiú, hogy elmegy a szigetre, és megkeresi a legjobb barátját, a kutyáját.

ksz4

Ez az alapszituáció előzetesen is több kérdést vetett fel. Mitől betegedtek meg a kutyák? Miért terjedtek el ilyen gyorsan ezek a betegségek? Miért nem próbálták meg őket meggyógyítani? A film ezekre a kérdésekre egytől egyig választ ad, ráadásul mindezt úgy, hogy újabb, sokkal mélyebb kérdéseket vet fel, majd azokat is megválaszolja. Kik terjesztették el ezeket a betegségeket? Kiknek az érdekében állt ez? Ezekből a kérdésekből az is kiderül, hogy a film valójában egy politikai szatíra.

A Kutyák szigete egy diktatórikus rendszert mutat be, egy olyan világot, ahol a vezető szavait mindenki epekedve hallgatja, és senki sem mer ellentmondani neki. A történet helyszíne ugyan Japán, de nagyon könnyen arra enged következtetni, hogy ez utalás egy közeli félsziget északi részére. A film nem rest bemutatni, ahogyan felsőbb utasításra meggyilkolnak egy olyan egyént, aki a politikai vezető ellenlábasa. Sokkal abszurdabb ennél annak a törvénynek az ismertetése, amely szerint a politikai vezető utódja a legközelebbi rokon, függetlenül attól, hogy az illető milyen idős.

ksz3

A film különlegességét mégsem a mögöttes tartalom adja, hanem a megvalósítás és a kivitelezés. A kutyák kivétel nélkül fantasztikusan néznek ki, a megszólaltatásukhoz választott színészek fantasztikus munkát végeztek. Bryan Cranston telitalálat volt Chief karakteréhez, ahogyan Edward Norton (Rex), Bill Murray (Boss) és Jeff Goldblum (Duke) is hatalmas átéléssel szólaltatta meg az ebeket. Munkájukat megkönnyítette, hogy nagyon érdekes dialógusokat írt Wes Anderson és csapata.

A film nyelve vegyesen angol és japán, viszont nagyon következetes abban, hogy mikor melyiket alkalmazza. A kutyák angolul kommunikálnak egymással, japánul csak a vezényszavakat ismerik. Ezzel szemben az emberek japánul beszélnek, ami hitelessé is teszi őket, mivel az az anyanyelvük. Őket csak akkor érti a néző, amikor valamilyen politikai megnyilvánulás történik, mivel ilyenkor mindig szinkrontolmács közvetít ezekről. Arra is ügyel a film, hogy amikor nincs jelen a szinkrontolmács, akkor a kontextusból legyen érthető a cselekmény. Ez a megoldás elősegíti annak a kihangsúlyozását, hogy ebben a történetben a kutyák az emberiek, az emberek pedig elítélendőek.

ksz2

Annak ellenére, hogy egy, a vizuális megjelenítésben domináns technikával (stop-motion) készült a film, egyáltalán nem szorulnak háttérbe a hanghatások sem: a mű ritmusát folyamatosan valamilyen zene határozza meg. Ennek köszönhetően az egyik pillanatban akciófilm hatását kelti az alkotás, majd néhány perccel később már kalandfilmnek érződik, vagy drámának. Ezek a stílusok folyamatosan váltakoznak, ugyanakkor ezek a váltások egyáltalán nem zökkentik ki a nézőt a film ritmusából. Pont ezért olyan jó a Kutyák szigete, mert van ritmusa.

Ehhez persze jócskán hozzátesz a stop-motion technika is, amely olyan szintre fejlődött, hogy már egyáltalán nem tűnik szokatlannak a szem számára, ugyanakkor van egyfajta különleges bája. Nagyon szép képek készültek erről az alkotásról, ráadásul ezek stílusából is kitűnik, hogy Wes Anderson keze munkáját viseli a film, kiváló munkát végzett. Meg merem kockáztatni, hogy eddig ez az év legjobb animációs filmje, és annak mindenki külön örülhet majd, ha lesz még olyan, ami ezt felülmúlja a maga kategóriájában, mert akkor az azt jelenti, hogy legalább két fantasztikus animációs filmet kaptak a mozirajongók 2018-ban. Felkészül a Hihetetlen család 2?

 

A képek forrása: IMDb

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]