Balta a fejbe

Lőrinczy Attila nagyszabású Shakespeare-parafrázisa összetett módon ábrázolja az ember esendőségét. Műfaja, stílusa ennek megfelelően sokrétű. Abszurd helyzetei, bizarr karakterei vígjátékiak, miközben végig ott lapul mély érzékenységük. Közege modern, nyelvezete egyszerre klasszikus és mai, fennkölt és trágár. A darabban jócskán van erőszak, családi kapcsolatok összekeveredése, vannak lúzerek, megjelennek kísértetek. Mindeközben izgalmas, fordulatos krimi, pergő cselekménnyel – míg a halál el nem választ. Elválaszt.

Lőrinczy Attila: Balta a fejbe
 
Alkohol, kártya, drog, maffiózók, gyilkosok, szellemek, szerelem, vér, és Ricsi elhatározza, hogy gazember lesz. Rémkomédia egy budapesti maffiacsaládról a Magyar Színházban.

A darab rendezője, Horváth Illés (34) úgy döntött, hogy ezzel az előadással megmutatja, mi történik veletek, a generációtokkal, az életetekkel és az álmaitokkal.
Nagyon mai, nagyon neked szól! Gyere el, nézd meg, és ne fogadd el, hogy nincs más megoldás… Mindig van!
Főszereplők: Vilmányi Benett eh., Kovács Zsolt, Hámori Ildikó, Móga Piroska
Jegyvásárlás az alábbi linken: http://pestimagyarszinhaz.hu/balta-a-fejbe/
Várunk benneteket!
Magyar Színház
 

 
Részletesebb ajánló
Ricsi bármit megengedhet magának, hiszen a családjának a havi bevétele nettó százmillió. Ebből bőven jut neki életre, kocsira, szórakozásra, bármire. A fiú felnéz az apjára: hozzá lenne hasonló, de az élet kibabrált vele, mert az apja már nem él. Mindent megtenne, hogy hű legyen a benne élő apja emlékének, de Ricsi nem érdekli a családját.  Átnéznek rajta, megvetik, és ezért bizonyítani akar. Az elismerésért bevállal bármit – és ez a bármi be is következik. Egyik dolog megágyaz a másiknak. A bekövetkező dolgok pedig egytől egyig véresek, és a fizikai agresszióval mutatnak rokonságot. Holott Ricsi csak családot akart, egy elfogadó közösséget. Ehelyett maffiamódszerek vannak, folyik a vér, rohad az államgép, pusztul a család, végül a fiú elhatározza, hogy gazember lesz.

A tehetetlenség érzése az egyik legfeszítőbb. Amikor nem tudsz hatással lenni az eseményekre, a másik emberre, önmagadra. Felismered, hogy rossz úton jársz, még sincs erőd fordítani a sorsodon. Mindvégig küzdened, szeretned, gondoskodnod és gondolkodnod kell, hogy végül ráébredj: mindannyian szeretve vagyunk. Valahogy…

Az előadás főszereplője Vilmányi Benett eh., akit a Terápia című HBO-sorozatból ismerhetett meg az ország. Továbbiakban Ricsi nagyapja szerepében vendégként Kovács Zsolt látható, ő a nagy kaposvári időszak egyik vezető színésze volt, Mohácsi János, Babarczy László, Ascher Tamás előadásaiban nyújtott emlékezetes alakításokat. Anna szerepét Móga Piroska játssza, a Magyar Színházban már sokan láthatták, és a nemrégiben mozikba kerülő A Viszkis című film sikere miatt ma már országszerte ismerik a Kaposvári Egyetemen végzett fiatal színésznőt. Ricsi anyja, Erzsébet szerepében a fanyar humorú, metszően ironikus és rendkívüli mozgáskultúrával bíró Csarnóy Zsuzsát láthatják majd a nézők. Ő sem először játszik a Magyar Színházban, sokaknak ismerős lehet a Muzsika hangjából.

Az előadás látványtervezője Pater Sparrow, akinek sajátos képeit, kísérleti, misztikus vizuális kommunikációját, látványvilágát nemcsak a filmjeiből, hanem színházi előadásokból is ismerhetik a nézők.

Az előadás rendezője a Magyar Színház egyik színésze, Horváth Illés. Két évvel ezelőtti első rendezését, Szálinger Balázs Köztársaság című bemutatóját a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázison mutatta be, a következő évben pedig a Trafóban. Ezért a munkájáért Mátyás Irén-emlékdíjat kapott. Színházi szerepei mellett szinkronizál, és számos filmben is szerepelt, valamint hozzá köthető az utóbbi idők fővárosi kulturális közösségépítő projektje, a Pesti kitérő megszervezése is.

A további szerepekben Takács Géza, Hámori Ildikó, Gáspár Kata, Gémes Antos, Bede-Fazekas Szabolcs, Kálid Artúr és Dunai Csenge eh. látható.

Képek és ajánló: Pesti Magyar Színház 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]