POKET Zsebkönyvautomata – Kultúra a gépből

Április 11-én, a költészet napján végre megvalósult a POKET elnevezésű kiváló ötlet a Sztalker csoport által, melynek célja az olvasás népszerűsítése és a klasszikus és kortárs művek térnyerésének elősegítése. A forgalmas köztereken elérhető automatáknak városösszehozó, közösségépítő szerepet is szánnak a projekt megálmodói.

Az elérhető könyvek mérete egy modern mobiltelefonnál nem lényegesen nagyobb, így könnyű magunkkal vinni őket; ahogy a POKET megnevezés is sugallja, a zsebünkre van méretezve. A könyvek új külsejét a MOME hallgatói tervezték, nagyon divatos és vonzó formát adva a klasszikusoknak. Az első POKET kínálat nagyon átfogó és igényes volt, igyekezett mindenki számára kecsegtető printtel készülni; nehéz választani, hiszen mindegyik egy mindmáig meghatározó alkotás. A kortárs vonalat Esterházy képviselte ebben a sorozatban. Minden műnek van egy-egy nagykövete is; népszerű művészek és a tudományos élet meghatározó alakjai álltak be kedvenc alkotásaik mögé, ezzel is kifejezve szeretetüket a könyvek felé.

POKET01

Az automaták kínálata első körben:

Szerb Antal – Utas és Holdvilág (nagykövet: Rudolf Péter)

Esterházy Péter – És mesélni kezdtem… (nagykövet: Dés László)

Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk (nagykövet: Geszti Péter)

Csáth Géza – Egy elmebeteg nő naplója (nagykövet: Zacher Gábor)

Krúdy Gyula – Ady Endre éjszakái (nagykövet: Lábas Viki)

Bár mindenképp érdemes megjegyezni, hogy szinte kizárólag kultikus klasszikusok vannak jelenleg a listán, igyekeznek a jövőben bővíteni a kínálatot kortárs és kevésbé népszerű munkákkal is, ugyanis a projekt most még csak kísérleti fázisban van. Szerencsére a népszerűsége így is lenyűgöző, tehát biztos a folytatás, de nem is akármilyen művekkel; a napokban új könyvek váltak elérhetővé az automatákban, nagyszüleink kedvenceit kínálják városszerte, ugyanis alig két héttel az indulást követően teljesen kiürültek a készletek. A projekt létrehozóit is meglepte a páratlan siker, a teljes POKET készlet elfogyott. Május 1-től teljesen új kínálat érhető el, mégpedig POKET Retro néven, amely olyan szerzők munkáit tartalmazza majd, mint Thomas Mann, Szabó Magda, Steinbeck, Dumas vagy Karl May.
A készítők a POKET Retro sorozat után kéthetes szünetet tartanak, így lehet, hogy pár napig zsebkönyv nélkül maradunk, ám ez nem jelent semmi rosszat: új tervek megvalósítására készül a Sztalker Csoport csapata. Először is az eddigi hibákat igyekeznek javítani, továbbá több kultúrapontot is szeretnének létrehozni, jó pár vidéki városba tervezik elvinni a kezdeményezést, és a határon túlra is szeretnének automatákat telepíteni.

30715216_179635599518526_4426866086185895547_n
Az automaták a következő helyszíneken találhatók:

Vígszínház (Vígszínház automatája, az Új Nemzedék támogatásával)

Déli Pu. (MOMkult automatája, Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMKult támogatásával)

Stadionok (Müpa Budapest automatája)

Móricz Zsigmond körtér (Radnóti Miklós Színház automatája, Újbuda Önkormányzat támogatásával)

Madách tér (Örkény István Színház automatája, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával)

Széll Kálmán tér (Petőfi Irodalmi Múzeum automatája)

Keleti Pu. (Katona József Színház automatája)

Továbbá lesz még egy nyolcadik, afféle utazóautomata is, amely a nyári fesztiválok során igyekszik országszerte eljutni a fiatalokhoz egy kisbusz hátuljába építve. Ennek az a különlegessége, hogy az angol fordításait is elérhetővé tenné a magyar írásoknak, hogy a nemzetközi közönség számára is kulturális szórakozást kínáljon.

Ha te is szeretnél egy zsebkönyvet, ne várj egy percet sem, keresd fel valamelyik automatát azonnal, mert nagyon gyorsan elkapkodják a könyveket minden automatából!

Fotók forrása

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]