Fotográfiai fesztivál Budapesten

Márciustól újra megrendezik a Budapest Fotó Fesztivált, amely több helyszínen, számos érdekes kulturális programot kínál a kortárs és klasszikus magyar, illetve a nemzetközi fotográfia iránt érdeklődőknek. A kiállítássorozatba több kulturális intézmény és múzeum is bekapcsolódott, így a különböző nézőpontok megismerése Budapest több művészeti központjába tett látogatással válik egésszé. A program célja, hogy erre az időszakra a főváros is egy pezsgő, fotográfiai központtá váljon.

A kortárs és a klasszikus magyar, illetve a nemzetközi fotográfia értékeit és újdonságait több hónapon át tartó kiállítássorozat keretében mutatja be a Budapest Fotó Fesztivál. A kezdeményezés 2017 tavaszán indult sikeresen a főváros támogatásával, idén második alkalommal rendezik meg. A rendezvénysorozatot változatos események, workshopok, múzeumpedagógiai programok teszik színesebbé, de az érdeklődők nem maradnak ki a szakmai oldalból sem: portfolio review, photobook-bemutató és fotómaraton is része a fesztiválnak.

A rendezvény elsősorban a fiatal fotóművészeknek nyújt kiállítási lehetőséget és nyilvánosságot, de minden generációhoz szól. Gerincét két sztárkiállítás adja, ahol ismert magyar és külföldi fotósok munkáiból mutatnak be válogatást. A fesztivál összefogja a Budapesten működő kulturális intézeteket, fotográfiával foglalkozó galériákat és múzeumokat, hiszen bekapcsolódásukkal a programba új lehetőséget kínálnak a különböző alkotói nézőpontok bemutatására.

Paulo Nozolino: Milano, Italia

Paulo Nozolino: Milano, Italia

A fesztivál központja a Budapest Projekt Galéria, ahol 2018. március 3-ától a Láthatatlan városok című kiállítást járhatjuk be. Paulo Nozolino és José Manuel Rodrigues munkái a modern portugál fotográfia lírai narratíváját mutatják be. A Portuguese Center of Photography gyűjteményéből kiállított 39 fekete-fehér és színes fotográfia a portugál szépirodalom kiemelkedő alakja, Al Berto lírai szövegei által kerülnek keretbe. Paulo Nozolino központi alakja a kortárs portugál fotográfiának, a nagyvárosok magányos világával, a modern társadalom elszigetelő, destruktív jelenlétével szembesíti az embert. José Manuel Rodrigues pedig hasonlóan, a szimbolizmus segítségével mutat rá az idő és időtlenség aspektusaira, a látható és láthatatlan összefüggéseire.

Diane Arbus Identical Twins, Roselle, New Jersey (1967), 2014

Diane Arbus Identical Twins, Roselle, New Jersey (1967), 2014

Az idei év leglátványosabb fotókiállítására a Műcsarnokba kell ellátogatnunk. Március 1-jétől Sandro Miller: Malkovich, Malkovich, Malkovich: Tisztelet a kamera mestereinek címmel mutatják be az amerikai sztárfotós Sandro Miller és a színész John Malkovich világhírű projektje. Miller bő három évtizede meghatározó alakja az amerikai fotográfiának. A két művész között hosszú évek alatt alakult ki a munka- és baráti kapcsolat, a fotókon kívül pedig több kísérleti filmet is készítettek együtt. A színész és a fotográfus közös játékának művészi eredményei ezek a fotók, ami egyfajta tiszteletadás a fotó- és filmtörténet nagyjai előtt. Olyan ikonikus művészek előtt hajtanak fejet, mint Alfred Hitchcock vagy a pop art híressége, Andy Warhol, illetve a portréfénykép műfajának egyik élő klasszikusa, Annie Leibovitz.

Országh Antal porcelánkép

Országh Antal porcelánkép

Többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum is bekapcsolódott a kiállítássorozatba. Március 15-étől május 27-éig lesz látható az Ország(h), város, híres ember. Fényképészek Arany János körül című kiállítás, melynek címe nem véletlenül emlékeztet minket egy bizonyos játékra. A tárlat a 200 éve született költő, Arany János szemszögéből vizsgálja a 19. század második felének fényképezési szokásait, a róla, családjáról és környezetéről készült, fotótörténetileg is érdekes, részben eddig ismeretlen felvételeket. Arany még fiatal volt, alig múlt húsz éves, amikor nyilvánosság elé került a fényképezés felfedezése. Életében mindössze négy alkalommal állt profi fotográfus elé, életművében mégis számos kapcsolódási pontot találhatunk az új képalkotási módszer előzményeivel és korabeli gyakorlatával. Az Arany-család emblematikus képét pedig Országh Antal, méltatlanul elfeledett fényképíró készítette, az ő életművének is emléket állít a kiállítás.

A fesztiválról, a kiállításokról és a pontos dátumokról a fesztivál weboldalán kaphat részletes tájékoztatást az, aki érdeklődik a fotózás, a magyar fotótörténet és kortárs alkotók iránt.

A képek forrása: budapestphotofestival.hu
A kiemelt képet a cikk szerzője készítette.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]